Nove cijene goriva

Vlada odlučila: ˝Poštedila˝ Hrvate, na udaru turisti?

Objavljeno: 20.06.2022.

Jutros je Vlada RH putem telefonske sjednice donijela nove mjere vezane uz cijene goriva. Ovaj puta intervencija je u vidu zamrzavanja cijena, što je prilikom konferencije za medije priopćio premijer Andrej Plenković, a uz kojeg su konferenciji sudjelovali i ministri Zdravko Marić i Davor Filipović.

Poskupljenje

– Odlučili smo opet intervenirati. Fiksiramo na sadašnje cijene za sve benzinske postaje, osim na autocestama. Bit će rast cijena na autocestama – 13.57 za eurodizel i 14.06 za eurosuper 95. Da nije bilo svih vladinih mjera cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83 kuna. Jedino što će se dogoditi sutra je da će rasti cijene eurosupera 95 i eurodizela na autocestama. Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu – poručio je Plenković i dodao kako se može očekivati turistička sezona na razini one iz 2019. godine.

Hoće li turisti izbjegavati točiti na autocestama?

– Mislim da ne. I vi i ja da točimo na autocestama plaćali bi skuplju cijenu. Mi za razliku od Mađarske nemamo mehanizam za koji će sigurno pasti na sudu EU. To je protupravno da s jednim tablicama točite po jednoj cijeni, a drugi po drugoj. Mislim da nije realno da će ljudi silaziti s autoceste i točiti u gradovima pa se vraćati na autocestu. Neki možda hoće, ali ne velik broj – rekao je Plenković.

Dodao je kako Vlada može smanjiti poreze, ograničiti trošarine, formirati cijene, ali ne može sve.

– Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni. Kalibrirat ćemo mjere tako da zaštitimo standard građana i da svi poslovni subjekti ostanu na nogama – rekao je Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba