NAJAVA: Za radnice na Tisak kiosku

Sutra se u Zaboku otvara izložba ˝Tisak – dvadeset i tri kioska fotografa˝ zanimljivog dvojca

Objavljeno: 20.06.2022. zagorjeinternational

U zabočkoj Green Room galeriji sutra se otvara izložba na kojoj će biti predstavljen fotografsko – istraživački projekt ˝Tisak – dvadeset i tri kioska fotografa˝ Marka Ercegovića i novinara Igora Lasića.

Suradnja

˝Tisak, dvadeset i tri kioska˝ fotografska je serija nastajala u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Fotograf Marko Ercegović se, u suradnji s novinarom čiji je rad obilježilo praćenje privatizacijskih procesa, Igorom Lasićem, upustio u istraživanje tvrtke Tisak d.d. Njeni se počeci vežu za javno poduzeće Narodna štampa, osnovano davne 1946., unutar kojeg se 1970-ih izdvaja zasebna djelatnost distribucije. Nakon privatizacije 1990-ih uslijedilo je pripajanje koncernu Agrokor, čija je velika kriza poslovanja obilježila recentna ekonomska zbivanja u Hrvatskoj i regiji. Popularni crveni kiosci Tiska, koji su počeli služiti kao punktovi za obavljanje niza zadaća, postali su tako možda najvidljiviji urbani znak ekonomskog kraha koji je neposredno i posredno utjecao na brojne radnike i radnice. Fotografije izravno snimljenih pročelja kioska dokumentiraju konstelacije javno izloženih proizvoda. Vrlo često se na njima nalazi osoba, uglavnom ženska, čije je lice vidljivo kroz mali kvadratni prozor.

– Vjerujem da je, u vizualnom smislu, priroda opresije izloženim raznobojnim proizvodima i lažnim osjećajem izbora, kao i pozicija prodavačice/prodavača u svemu tome, samoobjašnjavajuća – kazao je Ercegović. Fotografije poput fusnota prate izjave radnica i radnika koje je tijekom istraživanja prikupio Lasić.

Posveta

– One vole raditi na kiosku, posebice komunicirati s ljudima; nije im mrska takva izdvojenost na radnome mjestu; smatraju da su često preopterećene zahtjevima posla, dok su im plaće daleko preniske; vjeruju da bi šefovi trebali više uzimati u obzir njihova stajališta; maštaju o sanitarnom čvoru u sklopu kioska – tako otprilike glasi prosječno razmišljanje prodavačica iz poduzeća Tisak plus, osoblja koje čine dakle gotovo isključivo žene, a s određenim dijelom kojeg smo porazgovarali za ovu izložbenu reportažu i reportažnu izložbu. U izradu serije fotografija Tiskovih kioska, kao i pripadnog teksta, upustili smo se iz više razloga, ali posvetu tim radnicama stavljamo u prvi plan.
Osnovana je bojazan, međutim, da bismo ih nastavili uzimati zdravo za gotovo, onako diskretne i tek uvjetno vidljive iza gomila enigmatskih izdanja i žvaka i upaljača i reklama iznad svega, samo da nije bilo drugih, tzv. širih motiva koji su nam na koncu skrenuli pažnju na živa i angažirana bića u unutrašnjosti tih prevažnih malenih trgovačkih objekata – stoji u popratnom tekstu Lasića.

O autorima


Marko Ercegović (1975, Dubrovnik) diplomirao je na odsjeku snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se eksperimentalnim videom i fotografijom. Izlagao je na 20 samostalnih i 30 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a radovi su mu objavljeni u više stručnih časopisa i publikacija. Objavio je šest autorskih fotografskih knjiga. Živi i radi u Zagrebu.

Igor Lasić (1970, Dubrovnik) novinarstvom se bavi od 1994. godine. Od 2009. zaposlen je u tjedniku Novosti. Suradnik je portala Deutsche Welle, Bilten i Lupiga. Živi i radi u Zagrebu.

Kustosice izložbe su Vesna Vuković, Ana Kutleša i Ivana Hanaček, dok je za produkciju i organizaciju zadužena lokalna baza za osvježavanje kulture ˝Blok˝ i Građanska organizacija za kulturu ˝Gokul˝.

Izložba je dio programa manifestacije ˝Proljeće u Zaboku˝, a otvara se u 19 sati.

Program je potpomognut sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba – Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝
Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

KAMO NAKON SREDNJE? Fakultet organizacije i informatike ima novi modernizirani preddiplomski trogodišnji stručni studij poslovne informatike u vašoj neposrednoj blizini!

Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter