Čaroban svijet noćnih leptira

˝Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom˝

Objavljeno: 20.06.2022. zagorjeinternational

Javna ustanova Zagorje zeleno i Općina Radoboj 15. su lipnja organizirale manifestaciju ˝Noć noćnih leptira˝. Manifestacijom se široj javnosti nastoji približiti čarobni svijet noćnih leptira, ali i prikupiti važni podaci o ekologiji i biologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, posebice leptiri vlažnih staništa poput močvara ili suhih brdskih travnjaka.

Svjetlosne piramide

Ovogodišnja manifestacija, na kojoj je sudjelovalo 60 sudionika, održana je kod crkve sv. Jakova, a voditelji su bili Stanislav Gomboc i Mladen Zadravec. Za privlačenje noćnih leptira postavljeno je deset svjetlosnih piramida na kojima se sakupilo i do nekoliko tisuća jedinki. Piramide su bile prepune noćnih leptira, ali i drugih vrsta kukaca koje privlači svjetlo. Do sada je na području Krapinsko – zagorske županije zabilježeno više od 1.200 vrsta noćnih leptira tijekom višegodišnjih istraživanja te je tiskana knjiga ˝Noćni leptiri Krapinsko – zagorske županije˝.

– Poseban poziv uputili smo mlađim generacijama i iznimno nas veseli vrlo dobar odaziv. Svi su sudionici vrlo aktivno s velikim zanimanjem i oduševljenjem te brojnim pitanjima i komentarima sudjelovali u manifestaciji. Pravilno odgovorivši na pitanja voditelja, sudionici su imali prilike osvojiti knjige Noćni leptiri Krapinsko – zagorske županije te majice crna medonjica – poručuju organizatori.

3.000 vrsta

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina, a u Hrvatskoj ih se može susresti preko 3.000 različitih vrsta. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i vrlo često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Međutim, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe. Hrane se cvjetnim nektarom i imaju nezamjenjivu ulogu u oprašivanju biljaka te služe kao izvor hrane za mnoge skupine životinja (gmazove, vodozemce, ptice i sisavce). Zbog svoje specifične biologije, vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu i izvrsni su pokazatelji stupnja očuvanosti nekog područja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba