Dvije izuzetno uspješne godine milijunskog projekta

˝Aktivni i nakon 65-e!˝ ulazi u samu završnicu provedbe, još se stignete uključiti i sudjelovati u njegovim aktivnostima

Objavljeno: 17.06.2022. zagorjeinternational

Uskoro će biti dvije godineotkako Općina Radoboj kao nositelj provodi projekt ˝Aktivni i nakon 65-e!˝ uz pripadajuće aktivnosti. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Krapina, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Muzej Radboa, a radi se o projektu koji je namijenjen osobama starije životne dobi s područja općine Radoboj, a uključuje niz raznovrsnih aktivnosti namijenjenih dobrobiti i poboljšanju kvalitete njihova života. Posebnost je ovog projekta što je namijenjen i članovima obitelji osoba starije životne dobe i stručnjacima  u sustavu socijalne skrbi. 

Aktivnosti i putovanja

Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa  ˝Učinkoviti ljudski potencijali˝ u iznosu od 1.476.024,37 kuna. 

– Tijekom mjeseca svibnja i lipnja organiziran je daljnji niz aktivnosti u kojima sudjeluju naši mještani koji brinu za očuvanje svojeg fizičkog zdravlja i sudjeluju u sportsko – rekreativnim radionicama, odlaze redovito kod fizioterapeuta i na kupanje u Krapinske Toplice, a bave se i drugim aktivnostima namijenjenima poboljšanju života. Također polaznici radionica rado sudjeluju u kreativnim, kulinarskim, edukativnim i drugim zanimljivim radionicama prilikom kojih se i počaste pripremljenim slasticama – ovaj put to je bila gibanica od sira i lješnjaka, savijača od višanja i slane kiflicama – kazali su iz Općine.

Dodaju kako su sudionici projektnih aktivnosti izrazito aktivni, jako vole putovati i družiti se pa je za njih tijekom mjeseca svibnja organizirana ekskurzija u Sisačko -moslavačku županiju, a 09. lipnja organizirana je peta po redu ekskurzija u Bjelovarsko – bilogorsku županiju. Sudionici ove besplatne ekskurzije posjetili su Gradsko društvo Crvenog križa u Garešnici gdje su se upoznali s primjerima dobre prakse i aktivnostima koje Gradsko društvo Crvenog križa provodi, a medicinske su im sestre izmjerile šećer i tlak. Nakon  posjeta Crvenom križu posjetili su crkvu Svetog Trojstva i Etno park u Velikom Trojstvu, a posjet Bjelovarsko – bilogorskoj županiji završili su u Agroturizmu Vinia. 

– Sudionici su bili jako sretni i zadovoljni što su prisustvovali ovoj ekskurziji, a dokaz tome su pohvale na organizaciji i gostoprimstvu na svim mjestima koje su posjetili. Ono što slijedi je zadnja ekskurzija u Ličko – senjsku županiju – poručuje nositelj projekta.

Za stručnjake u sustavu socijalne skrb, nositelje projekta i projektne partnere organizirana je stručna ekskurzija koja se održala u razdoblju od 12. lipnja do 14. lipnja. Stručna ekskurzija uključivala je posjet Gerontološkom centru u Zagrebu koji je dio kompleksa Doma za starije i nemoćne Sv. Ana, zatim posjet Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Daruvaru, Domu za starije i nemoćne u Požegi kao primjeru dobre prakse terapijske zajednice, a također se posjetio i Gerontološki klub u Osijeku. Uz to, posjetile su se i kulturno – povijesne i prirodne znamenitosti Parka prirode Papuk, grada Vukovara i Muzeja vučedolske kulture. Sudionici ekskurzije bili su impresionirani načinom funkcioniranja Gerontoloških centara i Doma za starije i nemoćne koji svojim korisnicima nude potpunu uslugu i niz kvalitetnih programa za dobrobit kvalitetnog starenja. Uz ljubazno gostoprimstvo u svim mjestima koje su posjetili sa sobom su ponijeli lijepe primjere programa za osobe treće životne dobi koje će svakako nastojati implementirati u svoje aktivnosti.

Predavanja

Dana 15. lipnja za Radobojčane starije životne dobi organizirano je četvrto, ujedno i zadnje predavanje i videokonferencija.

S početkom u 10 sati održala se prva videokonferencija koju je moderirala izv.prof.dr.sc. Vesna Antičević na temu ˝Zdravo aktivno starenje i komunikacija u starijoj dobi˝. Antičević je ovom videokonferencijom ukazala na važnost funkcionalne sposobnosti i kontinuirane komunikacije u starijoj životnoj dobi, a sljedeću videokonferenciju održala je Marija Krip, univ.spec.klin.psih na temu ˝Zadovoljstvo životom treće životne dobi˝. Uz obradu spomenute teme radile su se i motivacijske vježbe sa sudionicima koje su imale poticajnu funkciju u važnosti zadovoljstva životom. Nakon kratke pauze treću je videokonferenciju održala Ivana Bandić, mag.psih.  na temu ˝Pamćenje u starijoj životnoj dobi˝ ukazujući na probleme s pamćenjem u starijoj životnoj dobi i načine na koje se pamćenje može poboljšati. 

Završno predavanje koje se održalo u živo održala je prof.dr.sc. Jasminka Despot Lučanin na temu ˝Uključenost u društvenu zajednicu i kvalitetno starenje˝ gdje je profesorica naglasila važnost uključenost osoba starije dobi u život zajednice kao odraz pokazatelja stupnja razvoja društva, a koje također utječe i na mentalno zdravlje pojedinaca starije životne dobi. Uz niz zanimljivih i interesantnih tema kojima je prisustvovalo preko 20 sudionika završena je još jedna aktivnost projekta ˝Aktivni i nakon 65-e!˝.

– Projekt će završiti s 21. srpnjem ove godine, stoga pozivamo sve mještane općine Radoboj, starije od 65 godina,  da se predbilježe na besplatne aktivnosti u sklopu ovog projekt. Radionice se održavaju u prostoru DVD-a u Radoboju, a za korištenje dostupnih usluga i predbilježbu na radionice svi zainteresirani mogu se obratiti na broj 099/346-9009. Ostale informacije o projektu dostupne su na internetskoj stranici Općine Radoboj www.radoboj.hr i na društvenim mrežama. 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Općine Radoboj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba