Potpisani ugovori za izgradnju nove područne škole u Lazu Bistričkom

VRIJEDNA GOTOVO 10 MILIJUNA KUNA: “Ovaj moderan objekt će djeci i njihovim učiteljima omogućiti sjajne uvjete za rad, a bit će na raspolaganju i čitavom mjestu”

Objavljeno: 15.06.2022. Vanja Hozmec

U Lazu Bistričkom, na igralištu pored nekadašnje stare zgrade Područne škole, potpisani su ugovori s izvođačem i nadzornikom radova na izgradnji potpuno nove zgrade Područne škole Laz Bistrički. 

Podsjetimo, stara je zgrada stradala u zagrebačkom potresu, a dodatno ju je oštetio onaj petrinjski, te je, odlukom statičara, krajem prošle godine srušena. 

Projekt izgradnje zamjenske zgrade Područne škole Laz sufinanciran je sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 5,4 milijuna kuna, rekla je pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove Vlatka Mlakar. 

– Krapinsko – zagorska županija provela je, temeljem pravilnika o provedbi postupka nabave robe, usluga i radova za postupke obnove, postupak jednostavne nabave za predmet nabave izgradnje zamjenske zgrade Područne škole Laz. Procijenjena vrijednost nabave bila je 5,6 milijuna kuna. Dakle, 28. travnja ove godine, objavljen je poziv za nadmetanje, a 16. svibnja otvorene su ponude i na natječaj je pristiglo šest ponuda, a kao najpovoljnija izabrana je ponuda tvrtke ‘Završni radovi Krešo’ iz Krapinskih Toplica – istaknula je Mlakar i dodala da ugovorena cijena iznosi 7.386.937,04 bez PDV-a, odnosno 9.233.671,30 kuna s PDV-om, a da je za obavljanje stručnog nadzora odabrana tvrtka ‘Jaming’, a ugovorena cijena je 119.900 kuna bez PDV-a, odnosno 149.875 kuna. 

Za nesmetano praćenje nastave

Nova zgrada bit će pravokutnog ‘L’ oblika, imat će prizemlje i kat, a sadržavat će četiri učionice s pratećim prostorijama kako bi se nastava mogla odvijati u jednoj smjeni. 

Zamjenik ravnatelja OŠ Marija Bistrica Marinko Micak rekao je kako je neizmjerno sretan jer završava posljednja ‘papirnata’ stepenica izgradnje nove područne škole. 

– Veseli me prije svega to što će se početi događati konkretne stvari, odnosno započet će konkretni radovi. Naravno, za ovo što je dosad odrađeno, trebalo je puno truda, strpljenja, znanja, tako da ni to nije bilo nimalo lako. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali na realizaciji ovog projekta, ali i vatrogascima u čijim smo prostorijama pune dvije godine te učiteljicama koje su od tog ‘skromnog’ prostora napravile oazu učenja, dječjeg smijeha i radosti. Vjerujem da će se taj smijeh uskoro zaoriti prostorijama škole koje će biti moderne i lijepe, u skladu s pedagoškim standardima 21. stoljeća – rekao je Micak. 

Da je zgrada područne škole od velikog značaja za samo mjesto, rekao je načelnik Marija Bistrice Josip Milički. 

– Nova škola zaista puno znači za naselje Laz, koje je drugo po veličini u općini Marija Bistrica. Unutra su imali aktivnosti i mjesni odbori, i KUD – ovi, a planirane su još i dodatne aktivnosti. Zahvaljujem i Županiji što je našla razumijevanja kako bismo pokušali novu zgradu staviti u funkciju ne samo područne škole, već cijelog naselja. U svakom zlu ima i nešto dobro, pa je tako Crkva Svetog Andrije u Lazu, pri kraju konstruktivne obnove, pa je i ona na neki način osvanula u novom ruhu. Nova škola, jedan moderan objekt, dodatno će ‘ukrašavat’ naselje, a s treće strane, trenutni smještaj u DVD – u Laz gdje je trenutno premještana nastava, ostavit će našem DVD – u uređen i funkcionalan prostor – rekao je načelnik Milički. 

Krešimir Šoštarko iz tvrtke izvođača radova ‘Završni radovi Krešo’ rekao je kako mu je izuzetno drago da će tvrtka napraviti jednu modernu, novu školu na mjestu gdje je bila stara te da tvrtka ima  dugogodišnje iskustvo u takvim radovima te da će sve biti izvedeno prema pravilima struke. 

Oko 9,8 milijuna kuna

Za kraj, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je rekao da je put do potpisivanja ugovora i početka gradnje nove škole bio dug, ali da se isplatio jer će se time dobiti prekrasan i moderan objekt koji će prije svega djeci te njihovim učiteljicama i učiteljima, omogućiti sjajne uvjete za pohađanje nastave, a bit će i na raspolaganju čitavom mjestu.

– Kada se sve zbroji, projekt će koštati oko 9.8 milijuna kuna, s time da smo do sada potrošili oko 500.000 za rušenje i projektnu dokumentaciju i treba naglasiti da je vrijednost radova sada za 30,9 posto veća od procijenjene vrijednosti. S obzirom na postupak i zahtjev za odobrenje sredstava, mi ćemo zatražiti aneks ugovora i povećanje sredstava iz Fonda solidarnosti za ovu razliku između procijenjene vrijednosti i ove dobivene cijene nakon javnog natječaja i nadamo se da će nam se to odobriti. Ako neće, razliku ćemo isfinancirati iz beskamatnog kredita kojeg smo uzeli baš zbog sanacije oštećenih zgrada u potresima – rekao je Kolar. 

Rok izvođenja radova je 10 mjeseci, a već danas kreće prijava gradilišta. Očekuje se da će nova zgrada biti dovršena krajem travnja iduće godine.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba