NOVI MAROF: Jedan od najperspektivnijih gradova danas slavi svoj dan

GRADONAČELNIK JENKAČ: Unatoč pandemiji, radilo se više nego ikada

Objavljeno: 13.06.2022. Marta Čaržavec

Zahvaljujući napornom i kontinuiranom radu grad Novi Marof proglašen je jednim od najperspektivnijih gradova za ulaganje u gospodarstvo, što i ne čudi budući da je u četiri godine proračun povećan četiri puta, udeseterostručeno je povlačenje sredstava iz EU fondova, a samo za obrazovanje izdvojeno je više od 17 milijuna kuna. Od 2017. godine pokrenuto je oko 90 različitih projekata, vrijednosti preko 160 milijuna kuna, a realizirano je i šest EU projekata. Rad i aktivnosti neprestano su usmjereni na poboljšanje životnih uvjeta i povećanje kvalitete života svih generacija naših sugrađana. Svaka aktivnost Grada motivirana je postizanjem dobrobiti za sve građane.

Danas, na blagdan Svetog Antuna, grad Novi Marof slavi svoj dan što je bila prilika za razgovor s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem koji nam je prezentirao važne projekte unatrag tri godine. Teško je bilo sažeti sve investicije i sve uložene milijune kuna u ovih nekoliko redaka, no ono što je za izdvojiti slijedi u nastavku.

Projekti

Jedan od najvećih projekata koji se realizira u samom centru grada je gradnja istočne obilaznice, čiji je glavni zadatak rasterećenje prometa u samom centru Novog Marofa.

– Radovi napreduju po planu. Obilaznica je duga četiri i pol kilometra i proteže se od državne ceste u Novom Marofu, odnosno između rotora na južnom ulazu u Novi Marof i ulaska na autocestu, do Presečna. Vrijednost projekta iznosi oko 150 milijuna kuna pa je kao takav najveći projekt koji se provodi, ali i koji se ikad provodio na području grada – objasnio je gradonačelnik Jenkač.

Grad Novi Marof proveo je projekt sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Čret. Sanirano je oko 184.000 m3 otpada, a tlocrtna površina saniranog tijela odlagališta iznosi oko 21.121 m2. Kako kaže Jenkač, projekt sanacije spomenutog odlagališta vrijedan je gotovo 17,5 milijuna kuna, a bilo bi ga nemoguće provesti bez sufinanciranja iz Kohezijskog fonda iz kojeg je ostvareno sufinanciranje u maksimalnom iznosu od 85 posto prihvatljivih troškova, odnosno 13,2 milijuna kuna. Uz to, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je provedbu projekta davanjem sredstava pomoći u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa nešto manje od pola milijuna kuna.

– Politika odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom manifestira se i kroz projekt izgradnje reciklažnog dvorišta vrijednog preko tri milijuna kuna. Pored reciklažnog dvorišta izgrađen je novi poslovni prostor gradskog komunalnog poduzeća NOVOKOM, a preseljenje na novu lokaciju omogućit će gospodarenje otpadom po najvišim standardima i ostvariti kapacitete za prikupljanje proizvodnog otpada koje nije mogao ostvariti na staroj lokaciji u centru Grada – dodao je gradonačelnik kojem je u narednom periodu cilj da sa svojim suradnicima izgradi kompostanu. Riječ o ogromnoj investiciji vrijednoj između 3,5 i 5 milijuna kuna, no u bližoj budućnosti Grad Novi Marof želi ići upravo u tom smjeru – povećati količine prikupljenog biootpada.

Novi Marof uključio se u projekt zajedničke nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, uz sufinanciranje 85 posto investicije iz sredstava europskog Kohezijskog fonda, kroz Operativni program ˝Konkurentnost i kohezija“.

– Nabavljeno je 1439 spremnika za plastiku i 1571 spremnik za papir, 30 spremnika od 1100 litara za staklo, 10 spremnika od 1100 litara za biootpad i 60 spremnika za biootpad za kućanstva. Podjela spremnika korisnicima je u tijeku, a aplicirali smo na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za preostalu količinu spremnika kako bi svi korisnici mogli koristiti kante umjesto vreća – objašnjava Jenkač.

Energetska obnova i ceste

Dječji vrtić Novi Marof ove godine obilježava 50 godina rada. Postojeća zgrada Dječjeg vrtića Novi Marof izgrađena je 2001. godine, a da bi mladi zadržali interes za življenjem u ovom ruralnom prostoru i da bi Grad spriječio njihovo iseljavanje te da bi im prostor ruralnih sredina bio atraktivan, on mora imati sve funkcije kao urbanije sredine. Zato je Grad Novi Marof:

– U dogradnju i energetsku obnovu dječjeg vrtića uložio 13 milijuna kuna. Energetska obnova postojeće zgrade Dječjeg vrtića provela se kako bi se u cijeloj zgradi vrtića osigurali optimalni uvjeti za boravak i brigu o djeci predškolske dobi te njihov odgoj u ovoj ustanovi. Energetsku obnovu sufinanciralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 850 tisuća kuna – kazao je Jenkač, pa se nadovezao kako je u od 2019. godine do danas u asfaltiranja nerazvrstanih i lokalnih prometnica uloženo preko devet milijuna kuna:

– Cestovna infrastruktura jedan od osnovnih preduvjeta podizanja kvalitete života. Suvremen život obilježavaju stalne migracije – putovanja i transporte. Za postizanje i održavanje kvalitetnog prometnog sustava nužno je osigurati kvalitetnu prometnu infrastrukturu, prije svega kvalitetne ceste. S obzirom na to da se na području Grada prostire gotovo 500 km nerazvrstanih cesta čije održavanje i modernizacija zahtijevaju stalna ulaganja i angažman, u tijeku je priprema novih natječaja za daljnje radove u vrijednosti tri milijuna kuna.

Obilne oborine, potresi, reljef terena, opterećenje i ljudsko djelovanje samo su neki od uzroka nastanka klizišta s kojima se posljednjih godina sve češće susrećemo, a na čije sanacije odlazi značajni dio budžeta. Na području Novog Marofa Hrvatske vode izdvojile su 800 tisuća kuna za sanaciju klizišta Čevo na županijskoj cesti te 200 tisuća kuna za sanaciju klizišta na lokalnoj cesti u Donjem Makojišću. Za potrebe sanacije klizišta Madžarevo – Topličica na nerazvrstanoj cesti izrađena je projektna dokumentacija po kojoj je provedena sanacija. Vrijednost radova je 500 tisuća kuna, a 60 posto investicije sufinancirale su Hrvatske vode. Inače, od 2017. do 2021. godine radovi Hrvatskih voda izvodili su se na 60 lokacija diljem grada.

Novi centar

Sredinom prošle godine, u svega par mjeseci, područje grada obogaćeno je posve novim objektom u kojem posluje trgovački lanac Spar. Njegovom izgradnjom Novomarofčani su dobili proširenu ponudu proizvoda koje mogu kupiti, a povećana je i tržišna konkurencija.

– Dogodine, u ovo vrijeme, na drugoj strani ceste Novomarofčani će moći kupovati u trgovinama Marof Mall-a. Trgovački će se centar prostirati uz prostor budućeg sportskog kompleksa, a u potpunosti će promijeniti vizuru grada. Najveći interes grada očituje se u stvaranju stotinjak novih radnih mjesta, uz aktivaciju prostora koji je do sada bio neaktivan i neiskorišten. Prema informacijama dobivenim od investitora, za ulazak nekih brendova su zaključeni ugovori i uvjeti su ispunjeni pa će tako u centar doći Lidl, Bipa, Sport Vision, Galileo, Tedi, Kik i Pepco, a ostali brendovi će se definirati u završnoj fazi razrade projekta – najavio je Jenkač.

Društvo i socijalna politika

– Društveni domovi središta su okupljanja svakog naselja i svaka kuna uložena u njih višestruko se vraća. Cilj ove gradske vlasti jest svim građanima Novog Marofa, bez obzira žive li u centru ili okolnim dijelovima grada, osigurati podjednake uvjete života. U društvene domove unazad nekoliko godina uložena su značajna sredstva, a predstoji nam uređenje doma u Presečnom i gradnja društvenog doma u naselju Donje Makojišće, a koji će koristiti i građani Jelenščaka, Topličice, te zaseoka Japače polje i Matušina – izvijestio je Jenkač.

Provođenje ozbiljnih projekata u Gradu omogućeno je zahvaljujući mogućnostima koje pružaju sufinanciranja kroz EU fondove i koje je Grad uspješno iskoristio o čemu govori činjenica da je u protekle dvije godine izvršenje proračuna na razini od oko 50 milijuna kuna dok je prije pet do šest godina izvršenje proračuna bilo na otprilike 16 do 17 milijuna kuna.

– Izvorni proračun Grada iznosi otprilike 5,5 milijuna kuna, od čega se gotovo šest milijuna kuna izdvajamo za sufinanciranje dječjih vrtića, a otprilike 1,7 milijuna kuna ulažemo u ostale grane obrazovanja: u osnovnoškolsko, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Zadržavanje tog standarda zahtijeva puno rada, a osobito zahtijeva kontinuirano traženje vanjskih izvora financiranja, bilo kroz EU projekte, javna poduzeća ili resorna ministarstva – rekao je gradonačelnik.

Kako bi olakšali prve mjesece u životu novomarofskih mališana isplaćuju se potpore za novorođenčad koje predstavljaju početak sustavne brige Grada Novog Marofa za najmlađe. Grad pomaže s po tisuću kuna za svako prvorođeno dijete u obitelji, dok za svako naredno dijete roditelji dobivaju iznos uvećan za po tisuću kuna. Dakako, svaki grad ponosi se svojim sportašima i učenicima koji postižu iznimne rezultate u svom radu. Oni koji su to bili i još uvijek jesu dobro znaju koliko je truda i volje uloženo da bi se ostvario uspjeh. Godišnje se u Gradu održi barem jedan prijem s istaknutim sportašima i uspješnim učenicima, a tom ih se prigodom nagradi s po 1500 kuna.

Novi Marof lider je među srednje velikim gradovima po izdvajanju u obrazovanju. Kroz stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja nastoji se potaknuti interes za upis u srednje škole za zvanja kojih na tržištu rada nedostaje. Učenička stipendija iznosi 500 kuna mjesečno kroz 10 mjeseci, a u tri godine za učeničke stipendije isplaćeno je preko 600 tisuća kuna.

Osim učeničkih stipendija, Grad podupire rad Srednje škole Novi Marof kroz nabavu udžbenika i radnih bilježnica za sve učenike te prijenosna računala za učenike prvih razreda. Riječ je o otprilike 300 tisuća kuna na godišnjoj razini, ali ovo je mjera na kojoj se ne štedi jer se njome nastoji povećati atraktivnost Srednje škole Novi Marof i svima pružiti jednake šanse za obrazovanje.

Grad dodjeljuje i studentske stipendije. Mjesečni iznos stipendije je 600 kuna za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije te 800 kuna za one koji studiraju na području ostalih županija i u Gradu Zagrebu te izvan Republike Hrvatske. U tri godine za studentske stipendije isplaćeno je preko milijun kuna.

Poruka

Za kraj gradonačelnik Jenkač svojim je mještanima uputio poruku, uz čestitku:

– Iza nas su dvije godine koje je obilježila korona. Unatoč tome na području grada se radilo više nego ikada. Vjerujem da je tome doprinio i zagovor našeg nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Neka nas i dalje čuva i štiti. Svim građanima želim sretan Dan Grada i blagdan sv. Antuna Padovanskog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba