Akcijom USKOK-a i EUROPOL-a obuhvaćeno osam osoba, pola ih je iz Zagorja

Dva granična policajca iz Krapine dilala informacijama, ‘pali’ za 12.200 eura – danas su udaljeni iz službe

Objavljeno: 13.06.2022.

Nakon jučerašnje priče o policajcu koji se ‘zaigrao’ pištoljem pa ispalio hitac tijekom pretresa doma uhvaćenog švercera oružja u Zagorju – danas nova priča.

Kako stoji u danas objavljenom MUP-ovom priopćenju, policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Rijeke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u suradnji EUROPOL-om proveli su kriminalističko istraživanje kojim su obuhvatili ukupno osam osoba odnosno tri hrvatska državljanina.

Zagorski policajci

Dvojica policijskih službenika djelovali su i radili u Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj, a uz njih uhićena je i jedna slovenska, jedna hrvatska državljanka te tri državljanina Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Okrivljenike se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, davanja i primanja mita te pomaganja u davanju mita u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja kao i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je prvoosumnjičeni 54-godišnjak iz Krapine u zajedničko djelovanje povezao dvojicu policijskih službenika Policijske uprave krapinsko – zagorske u dobi od 42 i 39 godina, 51-godišnju slovensku državljanku s privremenim boravkom u Hrvatskoj te 56-godišnjakinju također iz Krapine, a koji su od siječnja 2019. godine do 11. lipnja 2022. nezakonito pribavljali i provjeravali podatke o identitetima osoba, uglavnom pripadnika kriminalnog miljea s područja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kako je tekao ˝posao˝?

Prvoosumnjičeni 54-godišnjak bi sa zainteresiranim osobama dogovorio vrstu tražene usluge, kao i iznos novčane naknade, a onda bi se obraćao dvojici policijskih službenika koji su prosljeđivali podatke iz Informacijskog sustava MUP-a, a koji su im bili dostupni kao policijskim službenicima, svjesni da je pristup i dostupnost takvih podataka neovlaštenim osobama zabranjen sukladno Zakonu o policiji, Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilniku o tajnosti službenih podataka Ministarstva unutarnjih poslova.

Naručitelji provjera su dogovorene novčane iznose dostavljali osobno prvoosumnjičenom ili putem osoba od povjerenja. Sukladno uputama 54-godišnjaka, novac koji je uplaćivan na račune podizale su osumnjičene 51-godišnjakinja i 56-godišnjakinja u raznim poslovnicama za dostavu gotovog novca na području Hrvatske i Slovenije.

PGP Macelj

Opisanim radnjama osumnjičeni su pribavili i u zasad neutvrđenim omjerima podijelili najmanje 12.200 eura, te 49.730 RSD, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi najmanje 94 tisuće kuna.

Policija je protiv svih osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a dvojica policijskih službenika udaljeni su iz službe.

Kako neslužbeno doznajemo, zagorski policajci koji su uhićeni su iz Krapine, a radili su u Postaji granične policije Macelj pa smo za informaciju o njima upitali i PU krapinsko – zagorsku, iz koje su nas samo uputili na službu za odnose s javnošću MUP-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter