Kako živimo u odnosu na naše susjede

JESTE LI IZNENAĐENI? Hrvati plaćaju najskuplje mlijeko i kruh

Objavljeno: 12.06.2022. zagorjeinternational

Već se neko vrijeme borimo s poskupljenjima, bilo da se radi o energentima, gorivu ili pak svakodnevnim namirnicama koje trebamo imati u kućanstvu. 

Građani s razlogom negoduju jer su cijene za dobar dio njih jednostavno previsoke, no N1 je proveo malo istraživanje i otkrio da ni u našem susjedstvu situacija nije mnogo bolja.

Namirnice koje su ušle u ovo istraživanje neke su od onih osnovnih, koje najčešće kupujemo. Primjerice, suncokretovo ulje. Litra istog u Hrvatskoj košta oko 2,50 eura, u Sloveniji je litra ulja 2,99 eura, a najviše ga plaćaju Srbi, 3,04 eura. Najjeftinije ulje u susjedstvu imaju u Bosni i Hercegovini gdje litra košta 1,70 eura. Što se tiče maslinovog ulja, u Hrvatskoj je ono najjeftinije oko 4,39 eura, a tek nešto više košta u Sloveniji (4,47 eura). 

Hrvati plaćaju najskuplje mlijeko. Naime, litra kod nas košta 1 euro, dok je najjeftinije u Sloveniji – 0.79 eura. U BiH litra mlijeka košta 0.95 eura, a slična je cijena i u Srbiji, 0.97 eura. 

Također, najgore prolazimo i kada je u pitanju kruh kojeg plaćamo u prosjeku 1.6 eura, dok je isti najjeftiniji u Srbiji gdje obični bijeli kruh od 700 grama košta 0.42 eura. U BiH je njegova cijena 0.93 eura.

Slovenci imaju i jeftinije brašno od nas, pa tako za kilogram naši susjedi moraju izdvojiti 0,65 eura, dok mi plaćamo 0,97 eura. Isto tako, u Sloveniji je kilogram krumpira 0,79 eura, a mi ga plaćamo 0,93 eura. Također, Slovenci plaćaju jaja nešto manje od Hrvata, odnosno, pakiranje od 10 komada u Sloveniji košta 1,69 eura, a u Hrvatskoj 1,73 eura. 

Osjetno je veća razlika u cijeni jabuka, no ovoga puta u našu korist. U Hrvatskoj kilogram najjeftinijih jabuka košta 0.80 eura, a u Sloveniji je kilogram jabuka dvostruko skuplji – 1.59 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba