S početkom u 18 sati

U utorak u zabočkoj Gradskoj galeriji otvorenje izložbe “Nedovršena priča“ Željka Kropfa

Objavljeno: 11.06.2022. zagorjeinternational

Ovog utorka, s početkom u 18 sati, u Gradskoj galeriji Zabok, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zabok održat će se otvorenje izložbe “Nedovršena priča“ Željka Kropfa.

Kroz dva stvaralačka ciklusa Željko Kropf predstavlja se ranijim figurativnijim inspiriranim literarnim i simboličnim elementima te novijim apstraktnim s razigranim i melodioznim ritmom obojenih ploha. U oba je prepoznatljiv likovni rukopis svojstven autoru po čvrstom pastoznom tretmanu površine zgusnute titrave teksture, plošnosti živih boja razigranih kontrastima i stilizacijom geometriziranih nizova.

U drugom, novijem ciklusu Kropf razigranim plohama oblih vijugavih kretnji prepliće, razgraničuje i melodiozno povezuje izražajnost boje u ritmičnim nizovima. To je ples prožimanja i povezivanja kompozicije, a tamne kontrastne izmjene i komplementi i dalje su prisutni. Površina je titrava, zgusnute teksture, čime je sačuvala svoju živost. Općim dojmom dolazi vedrina, šarenilo i optimizam. Ovalno parceliranje u plošnom nastavlja se, a stilizirani elementi donose dekorativnu radost: Rajski krajobrazi, Ritam Broadwayja, Vitez, Akt i nagrađeni radovi Zagorski pejzaž i Koncert u polju.

Slikarstvo Željka Kropfa ima mnoga tipična obilježja koja skrivaju obuzdanu snagu u strogoj plošnoj raščlanjenosti. Glasan žar boja uz tamnu tišinu, razigranost, ali i strogo posložen i odmjeren tretman. U slikama su supstancionalna snaga, zgusnutost, materijalnost prožeta vatrom odlučnih odrješitih rezova koje emotivna mekoća ovala natapa vedrom pokretljivošću u procesu koji se nastavlja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba