DVIJE STRANE PRIČE: Nakon objavljene fotografije nepropisno parkiranog BMW-a pred garažnim vratima JVP-a Krapina raspetljalo se klupko

ČITATELJICA: Radi se o osobi koja je mladi vozač i nije znala da se ne smije tu parkirati, nigdje nema znaka, POLICIJA: Pa to su osnove autoškole!

Objavljeno: 11.06.2022. Marta Čaržavec

Potaknuti jučerašnjom objavom na stranici Policija zaustavlja Krapinsko – zagorska županija koju smo podijelili na svojoj Facebook stranici, a koja prikazuje nepropisno parkirani BMW automobil pred garažnim vratima Javne vatrogasne postrojbe Krapina izašli smo na teren i provjerili o čemu se radi.

U međuvremenu, pristizali su komentari podno objava na obje stranice koju su kod građana izazvali jaz i pozivanje na oduzimanje vozačke dozvole, novčanim kaznama, a neki su pokušali biti šaljivi pa pisali da bi, na mjestu vatrogasaca, navalnim vozilom pomaknuli automobil. Neki od njih pisali su nam u inbox i kritizirali objavu navodivši kako se radi i mladoj i neiskusnoj osobi:

– U pitanju je osoba koja je mladi vozač i nije znala da se ne smije tu parkirati jer nigdje nije znak X! Pogledajte tu postaju! U šoku je od objave i plače – napisala nam je čitateljica.

Činjenica jest da se spomenuti našao na meti optužujućih komentara i da si korisnici društvenih mreža uzimaju za pravo na izražavanje svog mišljenja koje ponekad možda nije najbolje sročen ili je jednostavno nepromišljen, no baš u ovakvim situacijama dokazujemo kako stvari nisu onakve kakvima se čine. Lako je kritizirati, no ˝medalja ima dvije strane˝.

Cijeli slučaj nije prijavljen policiji, a što su rekli naši sugovornici pročitajte u nastavku.

Izlazak na teren

Dolaskom pred skladište u kojem se nalaze vatrogasna vozila, prolaznici su prokomentirali kako ovo nije prvi put i da si automobili često parkirani prije noći.

– Dolazi se, pa se ulazi u drugi auto i slično. Nije ovo prvi put. Mjesto možda nije najsretnije naznačeno, ali u slučaju hitnog izlaska na teren, vatrogasci ne mogu ništa – kazali su nam.

Kontaktirali smo vršitelja dužnosti zapovjednika vatrogasne postrojbe Daniel Pelin koji tijekom jutra na teren nije izašao. Boravio je u uredu pa za sada nema komentara. No, na pitanje o vidljivoj signalizaciji, odnosno je li ona dovoljno uočljiva, budući da su limena vrata garaže iscrtana grafitima vatrogasaca i natpisom ˝Vatrogasci˝, komentirao je sljedeće:

Što kažu vatrogasci

– Mi smo inače stacionirani kod policije i naša su vozila garažirana dolje. Prva navalna vozila za teren su kod policije, ostatak nemamo kuda smjestiti. To je problem koji se već godina pokušava riješiti, kao i sam prostor Javne vatrogasne postrojbe – objasnio je na početku našeg razgovora.

Na postavljeno pitanje o postavljanju vidljivijeg znaka, simbola ili barijere, rekao je:

– U procesu je rješenje postavljanja znaka, barijera da bude očigledno da je to ovdje. Taj postupak vodi Grad Krapina koji je DVD-u i ustupio ovaj prostor na korištenje – rekao je Pelin pa dodao kako su na početku ulice koja vodi do skladišta, nasuprot kojeg se nalazi poligon autoškole, bile postavljene barijere koje su uklonjene.

– Na samom ulazu na cestu bile su barijere, da li ih je netko maknuo, ne znamo – zaključio je Pelin.

Parkiranje

I krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović prokomentirao je slučaj:

– Ako se netko parkira pred garažu, prvo vidiš valjda vrata. Pa i da nisu vatrogasci, da je komunalac ili bilo što, ne možeš se parkirati pred vrata. S druge strane, ako dođemo negdje na parkiralište gdje nema mjesta, nećemo parkirati u dvorište, nego parkiramo na mjesto gdje nikome nećemo smetati – poručio je Gregurović.

Poziv smo zatim uputili i Krakomu, točnije upravitelju parkirališta Tomislavu Puljeku, koji je istaknuo kako je njihova zadaća izvedbeni dio postavljanja znaka, dok su druga tijela nadležna za eventualno postavljanje znaka.

– Jedini tko je nadležan za nepropisno parkiranje ili postavljanje znakova dijelom je Krakom, ali samo u izvedbenom dijelu, ostalo je Grad odnosno policija. U većoj većini je to policija jer ona određuje gdje, kako i koji se znak postavlja. Mi onda dobijemo naredbu i znak postavimo. Postoji odluka o uređenju prometa na području grada Krapine koju je donijelo gradsko vijeće, tamo sve piše – kazao je Puljek.

Bez prijave

Na kraju, poziv smo uputili prometnoj policiji Krapina kojoj je ovaj slučaj bio poznat, međutim, kako smo naveli ranije, do prijave nije došlo.

– Ispred, na primjer kolnog ulaza ili ispred privatnog ulaza ne postoji znak. Prometnim je propisima propisano da se nikome ne smije onemogućiti ulaz ili izlaz iz garaže, haustora i slično. Tu ne treba biti postavljen poseban znak. To nije niti vaš, niti naš problem. To su propisi koji se uče u autoškoli. Na kraju krajeva, vatrogasci nisu tražili nikakvo postupanje već da se dozna vlasnik jer je bila hitna intervencija, a nisu mogli izaći van radi parkiranog vozila – poentirali su na kraju iz prometne policije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba