POTVRDA HC-a: Obavljen tehnički pregled druge faze spojne ceste Zabok – Krapina, tijekom idućeg tjedna očekuje se izdavanje uporabne dozvole

OPĆINA: Nedopustivo je da se cesta pusti u promet s očiglednim nedostacima na koje upozoravamo! HC: Uporabna dozvola znači da je dionica napravljena sukladno projektu i da je sigurna za prometovanje

Objavljeno: 09.06.2022. Valentina Cigula

Iz Općine Sveti Križ Začretje, u travnju su, upozoravajući na problem opasnih i velikih raskrižja na novoizgrađenoj dionici spojne ceste Zabok – Krapina, od čvora Začretje do čvora Lepajci, pokrenuli peticiju “Sigurnost prije svega“, ističući da su na spomenutoj cesti neadekvatna i zastarjela prometna rješenja. Zatim je u svibnju iz Hrvatskih cesta, stigla potvrda da će se na navedenu dionicu postaviti semafori, a danas nam je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Đurijanček potvrdila da je izvršen tehnički pregled navedene dionice te da se čeka izdavanje uporabne dozvole.

– Mislim da do kraja tjedna postoji mogućnost da tijela koja nisu sudjelovala na tehničkom pregledu, dostave svoje komentare, tako da prije toga ne može biti izdana uporabna dozvola. To se očekuje tijekom idućeg tjedna – kazala nam je Đurijanček.

Iz Općine Sveti Križ Začretje rekli su nam da na tehnički pregled druge faze spojne ceste Zabok – Krapina, nisu bili pozvani, no budući da su bili neformalno upoznati s time da će tehnički pregled navedene dionice započeti 1. lipnja, pokušali su se uključiti u postupak pregleda dionice i iznijeti svoje primjedbe te ih pismeno obrazložiti, no u tom pokušaju su odbijeni od strane predstavnika Hrvatskih cesta.

Zastarjeli koncept

– Stoga smo isti dan, kao i nebrojeno puta do sada, uputili dopise Hrvatskim cestama d.o.o. i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u kojima smo još jednom upozorili na nedostatke i zastarjeli koncept prometnih rješenja koji su uočeni na terenu nakon puštanja u promet prve faze te na očigledne nedostatke druge faze spojne ceste Zabok – Krapina – kazali su iz Općine.

Zašto nije odobren zahtjev Općine da se uključe u postupak tehničkog pregleda navedene dionice, glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Đurijanček rekla nam je da se uvijek pozivaju sva tijela za koja je određeno da se pozivaju i koja moraju s time biti upoznata.
-Stoga ne znam da li se netko može pozvati ako nije određen da je potrebno njegovo pozivanje. Ne znam da li je to uopće u skladu s pravilima. Ne mogu na to odgovoriti, moram vidjeti s kolegama zašto nisu pozvani i da li su trebali biti pozvani jer nemam tu informaciju – kazala je.
Kada će semafori na navedenu dionicu biti postavljeni iz Općine su nam kazali da s tom informacijom nisu upoznati.
 -U šturom dopisu koji smo o postavljanju semafora u svibnju zaprimili od strane Hrvatskih cesta d.o.o nisu date nikakve informacije te smo od nadležnih također zatražili i da nam se žurno dostavi terminski plan postavljanja semafora na spornim raskrižjima navedene dionice i jasna specifikacija semafora koji će se postavljati. Odgovor do danas nije dobiven – istaknuli su, a na isto pitanje glasnogovornica Hrvatskih cesta Đurijanček nam je odgovorila:

– Potrebna je bilo prvo napraviti određenu analizu. Ne mogu u ovom trenutku reći konkretan datum, možda ga kolege sad već znaju, no trebala se pokrenuti određena normalna procedura kako bi se osigurali uvjeti da se može napraviti i izvesti taj dio. Ne znam u kojoj je to fazi, ali znam da je tada bilo rečeno da će se napraviti u žurnom roku – kazala je.

Sigurna za prometovanje

Upitali smo je i hoće li se navedena dionica otvoriti za promet prije nego što se semafori postave.

– Kada se dobije uporabna dozvola, dionica se pušta u promet. Uporabna dozvola označava da je napravljena sukladno projektu i da je sigurna za prometovanje – odgovorila nam je Đurijanček, a iz Općine poručuju:

– Nedopustiva je situacija da se u današnje vrijeme kada postoje napredna tehnička i prometna rješenja, cesta pusti u promet s očiglednim nedostacima na koje kontinuirano upozoravamo. Od svojih zahtjeva nećemo odustati te ćemo i dalje biti uporni i tražiti od nadležnih da se naši problemi riješe. Sada prije puštanja u promet je vrijeme da se reagira jer svi smo svjesni činjenice da će puštanje u promet ovakve dionice rezultirati prometnim nesrećama te u konačnosti ljudskim žrtvama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba