‘VegeSajam’ 14. lipnja dolazi u hrvatsku metropolu

“Ništa neće toliko pomoći ljudskom zdravlju niti povećati izglede za opstanak života na Zemlji kao prijelaz na biljnu prehranu”

Objavljeno: 09.06.2022. zagorjeinternational

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića će se 14. lipnja, od 8 do 20 sati, u organizaciji udruge “Prijatelji životinja”, održati ‘VegeSajam’.

Posjetitelje očekuju promocije, degustacije, čašćenja, odlično vrijeme te šarolika i isključivo veganska ponuda pod sjenicama raznih izlagača, uz mnoštvo edukacije, najavili su organizatori koji su ove godine dodatno pojačali edukativni program. Naime, svi će moći na licu mjesta pročitati s edukativnih panoa i čuti s mikrofona voditeljice Sare Mešin informacije o zbivanjima na ‘VegeSajmu’, kao i razloge zašto je veganstvo ili barem približavanje veganskoj hrani, nužan korak na koji se svakim danom odlučuje sve više ljudi.  

Iz bogate ponude, organizatori izdvajaju nekoliko vrsta veganskih kobasica, krvavice od crnoga graha, ukiseljene klice, dimljene slatko-ljute umake i 30-ak vrsta veganskih sireva uključujući mascarpone, sirne namaze, blokove, sir za pizzu, listiće i parmezan. Od odlične street-food ponude posjetitelji će moći kušati i sočne burgere i neodoljive wrapove punjene biljnim mesom te sirove torte. Uz gastronomske specijalitete, moći ćete vidjeti i kozmetiku od konoplje. 

Okupljanjem domaćih proizvođača, poljoprivrednih gospodarstava i restorana koji nude vegansku ponudu i kozmetičke proizvode koji nisu testirani na životinjama, “Prijatelji životinja” žele svima pokazati da su veganski proizvodi svima dostupni, povoljni i ukusni. Osim toga, time aktivno promiču niskougljičnu strategiju koju je prošle godine donio Hrvatski sabor, a koja jasno sadrži stavke o nužnosti promocije biljne hrane i proizvodnje biljnih proizvoda, koji pozitivno utječu na zdravlje opće populacije i preventiva su mnogim bolestima.

– Ništa neće toliko pomoći ljudskom zdravlju niti povećati izglede za opstanak života na Zemlji kao prijelaz na biljnu prehranu. Također, ništa neće u toj mjeri navesti opću populaciju da se zaljubi u veganstvo kao ukusna, dostupa, povoljna i zdrava veganska ponuda. Opće je poznata činjenica da ljubav ide kroz želudac i već smo se uvjerili da je ukusan obrok puno veći povod za razmišljanje o prelasku na veganstvo nego argumenti o velikoj potrošnji prirodnih resursa, zagađenju okoliša, klimatskim promjenama, što sve uzrokuje način prehrane koji uključuje meso, mlijeko i jaja. Zbog svega navedenoga ‘VegeSajam’ je, prije svega, edukativni događaj i drago nam je što zajedno s našim dragim izlagačima, koji su prepoznali nužnost povećanja ponude biljnih proizvoda na hrvatskom tržištu, možemo prikazati koliko je veganski pokret jak i velik i u Hrvatskoj. Uz bogatu ponudu biljnih zamjena posjetitelji najlakše mogu naučiti da je jedino čega se veganstvom odričemo patnja životinja i negativan utjecaj na okoliš. Za sve ostalo, kao što će moći vidjeti, ne moraju brinuti jer za bilo koju namirnicu koju su naviknuli konzumirati postoji ukusna i puno zdravija zamjena – navode iz Udruge.

Svi zainteresirani za pomoć u organizaciji ili prilikom postavljanja ‘VegeSajma’ mogu ispuniti prijavnicu za volontiranje na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se može pronaći i više informacija o ovogodišnjem ‘VegeSajmu’.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba