U Varaždinu osnovan Hrvatski husarski zdrug

STRIČAK: Zapovjedniče, predajem vam ovaj stijeg da ga časno i ponosno nosite te nadalje baštinite slavnu hrvatsku vojničku povijest

Objavljeno: 04.06.2022. AB

Nakon prijema za nagrađene učenike, znanstvenog skupa u organizaciji HAZU-a, te koncertom ansambla Camerata, obilježavanje 250. godina Županijske palače Varaždinske županije nastavljeno je danas osnivanjem Hrvatskog husarskog zdruga kojeg čine Husarska garda Varaždinske županije, Karlovački husari te Bjelovarski graničari–Husari 1756. Zapovjednik Zdruga je pukovnik u miru Josip Trogrlić ujedno i zapovjednik Bjelovarskih husara-graničara 1756, dok je predsjedavajući Mirko Kramberger, predsjednik Husarske garde Varaždinske županije.

Iste oznake

– Cilj Zdruga je ujednačavanje načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama te zajedničkih nastupa na domaćim i inozemnim nastupima – rekao je između ostalog predsjedavajući Zdruga Kramberger.

Osnivanju Zdruga, uz domaćine, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, zamjenicu župana Silviju Zagorec, prisustvovale su i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, zamjenica županice Karlovačke županije dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić.

– Važno je da mi kao hrvatski narod, posebno ovaj sjeverni dio Hrvatske očuvamo taj dio hrvatske povijesti, te uspomene i vojnu tradiciju. Njegovanje povijesti, tradicije, simbola oduvijek je bilo važno, a osobito danas kada je bitno očuvati nacionalnu svijest, pripadnost, a tu husari imaju važnu ulogu. Kako ste zajedno bili u povijesnim bitkama, uvjerena sam da će tako i vaš daljnji rad biti uspješan – poručila im je zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić.

Čestitke na združivanju i i puno uspjeha u daljnjem radu Zdruga uputila je i zamjenica županice Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar.

– Bez povijesti, bez tradicije, bez kulture, i bez svega što husari predstavljaju zajedno s ostalim povijesnim postrojbama hrvatski narod ne bi imao identitet i integritet. I stoga svima vama koji njegujete te hrvatske običaje, od 15. stoljeća pa nadalje, velika hvala – izjavila je dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je kako Grad Varaždin od Prvog svjetskog rata nije vidio toliko husara konjanika.

Turistički potencijal

– Formiranjem Hrvatskog husarskog zdruga nastojimo i dalje baštiniti tu našu slavnu hrvatsku povijest, ali iskoristiti ga kao turistički potencijal. Osim toga, nastojimo se maksimalno posvetiti uzgoju jedne od najplemenitijih životinja, a to je svakako konj. Stoga mi već danas planiramo kao iskorak za iduće godine u to uključiti naše škole – buduće regionalne centre kompetentnosti – varaždinsku Medicinsku školu i Srednju školu „Arboretum Opeka“ iz Marčana, kao i sve uzgajivače konja, kako bi za koju godinu na našem području bilo i vježbališta, arena, ali i više mladih koji će čuvati našu konjičku povijest, ujedno se baveći i uzgojem te plemenite životinje – izjavio je župan Stričak.

Nakon osnivačke skupštine Zdruga uslijedilo je postrojavanje povijesnih postrojbi koje su podnijele prijavu županu Stričaku. Stijeg Zdruga blagoslovio je dekan te ujedno i  kapelan Ivica Horvat, a stijeg je zapovjedniku Zdruga Trogrliću predao župan Stričak, uz zapovijed da ga časno i ponosno nose te nadalje baštine slavnu hrvatsku vojničku povijest.

Osnivanje Hrvatskog husarskog zdruga uveličali su i pripadnici Varaždinske građanske garde i Zrinske garde Čakovec.

Najnovije po kategorijama

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI: “Promijenimo ono što možemo promijeniti – ne možemo utjecati na genetiku koja nam je zadana, ali na kvalitetu života možemo“

POVODOM SVJETSKOG DANA SRCA: Klinika Magdalena tradicionalno provodi akciju besplatnog mjerenja krvnog tlaka i EKG

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI: “Promijenimo ono što možemo promijeniti – ne možemo utjecati na genetiku koja nam je zadana, ali na kvalitetu života možemo“

Objavljeno: 23.09.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter