Znanstvenim skupom i koncertom nastavljeno obilježavanje 250. obljetnice izgradnje palače Varaždinske županije

“Od 1772. godine pa do 1924. godine u ovoj zgradi stolovalo je 25 župana, a županije su ponovno osnovane 1993.”

Objavljeno: 04.06.2022. AB

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače je u organizaciji Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu održan prigodni znanstveni skup kojim je nastavljeno obilježavanje 250. obljetnice izgradnje palače Varaždinske županije.

Sudionici skupa imali su prilike upoznati se s poviješću palače, njezinom obnovom, građom o Županijskoj palači iz zbirki Gradskog muzeja Varaždin kao i o Carici Sisi.

Znanstvenom skupu prisustvovali su župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan, gradonačelnici i načelnici s područja Varaždinske županije kao i županijski vijećnici, ali i zainteresirani građani.

Župan Stričak pozdravio je sve prisutne te izrazio ponos i zadovoljstvo što se upravo u njegovom mandatu slavi ovako okrugla obljetnica izgradnje palače.

– Početkom lipnja odlučili smo pažnju posvetiti ovoj zgradi koja je izgrađena prije 250 godina. Od 1772. godine pa do 1924. godine u ovoj zgradi stolovalo je 25 župana, a potom su županije ponovno osnovane 1993. godine. Upravo zbog te tradicije i povijesti odlučili smo obilježiti obljetnicu izgradnje palače kao sjedišta jednog hrvatskog župana nizom manifestacija. Započeli smo podjelom nagrada našim izvrsnim učenicima, sada imamo znanstveni skup kako bi naša javnost čula tko su bili župani i čime su se bavili, koje su odluke donosili, odnosno da imamo jedan pregled što se u Varaždinu i Varaždinskoj županiji zbivalo. Održan je i prigodni glazbeni koncert, a završavamo u subotu formiranjem zdruga husarskih postrojbi. Sjever Hrvatske ima bogatu povijest pa me stoga veseli da su se u ovu našu obljetnicu uključili i husari iz Bjelovara i Karlovca – rekao je župan te napomenuo kako je palača simbol donošenja različitih odluka za dobrobit građana.

 Čestitke je uputila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan poručivši da svi koji stoluju u ovoj palači imaju povijesnu odgovornost i važnost te je županijskim dužnosnicima zaželjela puno uspjeha u radu.

Osim dr. Huzjana o palači su govorili i Spomenka Težak te Željko Trstenjak.

Nakon održanog skupa članovi ansambla Camerata Garestin izveli su prigodan glazbeni program,  a koncertu je nazočila i izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek dr.sc. Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu za područje Varaždinske županije i Međimurske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba