Važna obavijest za umirovljenike:

Evo kad stiže mirovina za svibanj

Objavljeno: 04.06.2022. zagorjeinternational

Mirovine za svibanj bit će isplaćene u srijedu 8. lipnja 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavili su u petak iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), javlja Poslovni.

Prosječna neto mirovina u Hrvatskoj za travanj 2022. godine iznosila 3000 kuna. Točnije, kako navodi HZMO, prosječna mirovina, bez onih koje isplaćujemo u inozemstvo, iznosi 2964 kune i 93 lipe. Statistika je jedno, a realnost drugo jer prema podacima većina županija, njih 17, bilježi mirovine ispod hrvatskog prosjeka, piše portal Mirovina.hr.

Mirovine se usklađujudvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja. Nedavno su iz HZMO-a naveli da kretanja potrošačkih cijena i rasta plaća nagovješćuju obilnije povećanje, odnosno usklađivanje mirovina. No te će informacije biti poznate u srpnju kad DZS objavi podatke o prosječnoj plaći i potrošačkim cijenama. Formula za usklađivanje je 70 i 30 ovisno o tome koji je indeks povoljniji.

Trenutno je s jedne strane naglašena inflacija, a s druge strane rast plaće.

– Sad je još preuranjeno govoriti, to bi prema prvim procjenama bilo oko pet posto, što bi značilo na prosječnu isplaćenu mirovinu prosječno povećanje oko 164 kune, ako bude četiri posto bit će 130, ako bude šest posto onda bi to bilo 197 kuna – rekao je nedavno u HRT-ovoj emisiji Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja HZMO-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba