NEMILOSRDNA TUČA: Najjače pogođena područja tijekom jutra će u pratnji župana Kolara obići ministrica poljoprivrede Marija Vučković

KATASTROFA, TREBALI SMO RALICE: “Nekoliko klizišta, probijena kupola vrtića u Klanjcu, u Trgovišću osnovna škola poplavljena… Ovo je vinogradski kraj, sve je uništeno”

Objavljeno: 03.06.2022. zagorjeinternational

Stanovnici Krapinsko – zagorske županije su u četvrtak poslijepodne drugi put u tjedan dana doživjeli jako nevrijeme popraćeno snažnom tučom koja je uništila njihove usjeve i vinograde.

Prizori su katastrofalni – zapadni dijelovi županije poput Kumrovca potpuno su bili bijeli od tuče, a župan Željko Kolar je za 24 sata ispričao i kako su trebale i ralice. 

– Palo je 20 do 25 centimetara tuče, potrebne su ralice. Čistimo teren, vatrogasci su na terenu na području koje je pogodilo nevrijeme. Stanje je katastrofa. Imamo nekoliko klizišta, probijena je kupola vrtića u Klanjcu, u Trgovišću osnovna škola poplavljena… Ovo je vinogradski kraj, sve je uništeno i ništa nije ostalo – rekao je Kolar.

– Jaka tuča je izazvala kaos i na cestama diljem županije. Velike količine leda koje su pale u kratko vrijeme zatrpale su ceste, što je otežalo kretanje automobilima.  Zbog svega su reagirali i vatrogasci. Na području od Kumrovca do Velikog Trgovišća došlo je do veće količine oborina u obliku tuče i kiše. Tuča veličine lješnjaka-oraha padala je na području Zagorskih Sela, Jezera Klanječkog i Zaboka. U Zagorskim Selima ima nanosa šljunka na cesti. Dojave građana odnosile su se na poplavljene podrumske prostorije, naviranje oborinskih voda, tuču i veće količine oborina na cestama (Klanjec, Kumrovec, Zagorska Sela, Veliko Trgovišće). U Stubičkim Toplicama stablo je palo na električne vodove. Vatrogasne postrojbe i dežurni ophodari na ŽUC su na mjestima pogođenim nevremenom te pokušavaju otkloniti štetu – izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek, izjavio je za Hinu kako je nepogoda koja je zadesila njegov grad ‘jednostavno užasna’ i da je punih pet minuta padala tuča veličine oraha do lješnjaka.

– Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i jednostavno nemam riječi kojima bih ovo opisao – rekao je Brlek. Naglasio je da još uvijek nema potpune informacije ali da su najvjerojatnije stradali i automobili. Ima dojava i da je poplavljen određeni broj podruma na području Klanjca.

– Nasadi kukuruza su totalno uništeni, sve je bijelo kao da je pao snijeg. Tuča je bila od veličine lješnjaka do veličine oraha, kako gdje, ali količina tuče koja je pala je ogromna. Zvala sam i 112 jer su na području općina dva nanosa blata na državnu cestu – rekla nam je načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak.  Načelnik Kumrovca Robert Šplajt rekao je da ovakvu tuču ne pamti.

– Katastrofa, katastrofa! Ovo u životu nisam doživio. Zatrpani smo potpuno, auti su po cesti stajali, na mjestima ima i nanosa tuče visine do 70 centimetara. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je tuča uspjela sve uništiti – kazao je Šplajt.

Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te grad Oroslavje, a najjače pogođena područja – Klanjec, Kumrovec i Zagorska Sela, tijekom jutra će u prstnji župana Kolara obići i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba