Grad Pregrada dobio 4,3 milijuna kuna za sanaciju klizišta

“Imamo velikih problema s brojnim klizištima, a sredstva za njihovu sanaciju su svake godine opterećenje za gradski proračun”

Objavljeno: 03.06.2022. VH

Grad Pregrada bio je uspješan na javnom pozivu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji se odnosi na hitno obnavljanje pogođenih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla na području Krapinsko – zagorske županije, Sisačko – moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko – posavske županije, Koprivničko – križevačke županije, Bjelovarsko – bilogorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. 

Za projekt sanacije klizišta Pregrada je ostvarila 4,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, a prijavljena su klizišta na šest lokacija koja se nalaze uz nerazvrstane ceste kojima upravlja Grad Pregrada. 

Dobivena sredstva koristit će se za sanaciju klizišta na NC P-46.2 (Ž2096-Odvojak Omšak) u Goričkoj ulici u Pregradi, klizišta na NC P-39  (Ž2151 – Pregrada Vrhi-Kunagora) u Pregradi prema Kunagori, klizišta na NC V-7.1. (V8 – Odvojak I – Vnučeci – Žnidarci – V1) u Vinagori, klizišta na NC P-56 (P12, P41 – Odvojak Mrkusi(Fija) – Premrli – spoj Plemenšćina – Pl9, Pl16) u Pregradi prema Plemenšćini, klizišta na NC B-4.1 (B4 – Odvojak I – Leskovar – Kujač) u Svetojurskom Vrhu i klizišta na NC Pl-2 (Ž2096 – Golčeci-Leskovari-Cesarci-Tepeši – Pl9) u Plemenšćini. 

Na navedenim lokacijama ugrožene su nerazvrstane ceste i stanovništvo koje njima prometuje, lokalni objekti te sigurnost korištenja krajobraza, a također je onemogućen daljnji razvoj poduzetništva i poljoprivrede te je otežana dostupnost stanovnicima i javnim službama.

– Grad Pregrada ima velikih problema s brojnim klizištima koja nanose materijalnu štetu gospodarstvu i privatnim objektima, a često predstavljaju i veliku opasnost, posebice ona koja se nalaze uz samu prometnicu. Uz već postojeća klizišta, uslijed potresa koji je zahvatio i Krapinsko – zagorsku županiju, otvorila su se nova. Za njihovu sanaciju potrebna su znatna sredstva koja svake godine stvaraju opterećenje na gradski proračun stoga su nam mogućnosti financiranja sanacija ovakvih klizišta preko različitih fondova od velike važnosti – istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba