U jedinstvenoj brošuri ˝Građanski odgoj i obrazovanje u praksi˝ predstavljeni projekti 47 škola u Varaždinskoj županiji

JEDINSTVENI U RH: Županija je s gotovo pola milijuna kuna sufinancirala projekte osnovnih i srednjih škola

Objavljeno: 02.06.2022. zagorjeinternational

Koje su mogućnosti uključivanja stranih radnika u svakodnevni život lokalne zajednice? Što je bruto, a što neto dohodak, kako koristiti karticu tekućeg računa i izraditi svoj osobni proračun? Ovo je tek mali dio pitanja na koja su odgovore tražili i dobili učenici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije u sklopu projekata građanskog odgoja, koji su se ove školske godine provodili u školama Varaždinske županije.

Projekti sve 33 osnovne i 14 srednjih škola, čiji je osnivač Županija i vjerska zajednica, objedinjeni su na jednom mjestu, u brošuri ˝Građanski odgoj i obrazovanje u praksi˝.

Brošura je predstavljena danas u Glazbenoj školi u Varaždinu, gdje je župan Anđelko Stričak ujedno uručio priznanja ravnateljima pet škola čiji su projekti ocijenjeni kao najuspješniji. Predstavljanju su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport Miroslav Huđek.

– Ovo je prva brošura s pregledom projekata građanskog odgoja koji se provode u školama, a s ponosom možemo reći da je 47 osnovnih i srednjih škola provodilo doista raznolike i vrijedne projekte. Županija je njihovo provođenje sufinancirala s gotovo pola milijuna kuna, odnosno s 10.000 kuna po projektu. To je jedinstveni pristup u Republici Hrvatskoj, kojim se potiče učenike da sudjeluju u kreiranju i donošenju odluka, da raspravljaju i promišljaju o prednostima i nedostacima te potrebama sredine u kojoj žive. Taj pristup rezultirao je jedinstvenom brošurom u kojoj su obuhvaćene sve njihove aktivnosti. Zahvaljujem i čestitam svima uključenima u projekte. Varaždinska županija nastavljat će poticati provođenje projekata građanskog odgoja, a kako bi se naši učenici razvijali kao cjelovite osobe te zagovarali i njegovali društvo jednakih šansi – rekao je župan Stričak.

Čestitke je uputio i pročelnik Huđek.

– Interes je Varaždinske županije kroz projekte građanskog odgoja aktivno uključiti učenike u rad škole i školske zajednice, pripremiti ih za život u današnjem svijetu te ih osposobiti za sudjelovanje u javnom životu – od školske zajednice, preko lokalne i državne do globalne razine. Svi ovdje objedinjeni školski projekti ostaju dokumentirani kao pisani trag budućim generacijama, ali su i poziv svima nama da aktivnim sudjelovanjem u lokalnoj zajednici život učinimo ljepšim i boljim. Veliko hvala svim učiteljima i mentorima na sudjelovanju u školskim projektima – rekao je pročelnik Huđek.

Gledaju li se svi projekti po područjima, njih 47 posto odnosi se na područje ekologije, zaštite okoliša te uređenje okoliša i školskog prostora. Slijede projekti iz područja civilnog društva, zaštite i očuvanja kulturne i tradicijske baštine, potom projekti kojima se promiče zdravlje, oni koji se bave digitalnom tehnologijom i medijima te projekti za unaprjeđenje financijske pismenosti.

Pet najuspješnijih projekata izabralo je četveročlano povjerenstvo, koje su činili Rosana Štrocinger voditeljica Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama, Sanja Herceg zamjenica pročelnika, Romana Kranjčić savjetnica za razvojne programe, te Hrvoje Kovač mentor i edukator Agencije za mobilnost i programe EU.

Najuspješniji projekti u kategoriji osnovnih škola su:

1. projekt OŠ Tužno ˝Održivo, a domaće˝ (voditelji projekta: Martina Herceg, Josip Puček, Štefanija Hudoletnjak i Vesna Kovačić)

2. projekt OŠ Bisag ˝Financije razumijem, pametno kupujem˝ (voditelj projekta: Draženka Švelec-Juričić)

3. projekt OŠ ˝Petar Zrinski˝ Jalžabet ˝Naš zeleni otisak˝ (voditelj projekta: Milivoj Dretar).

U kategoriji srednjih škola najuspješniji su:

1. projekt Srednje škole Ivanec ˝Multikulturna integracija˝ (voditelj: Nataša Posavec)

2. projekt Glazbene škole u Varaždinu ˝Ne stigmatiziraj! Ne diskriminiraj˝ (voditelj: Marina Sokol).

Župan Stričak je nagrade uručio ravnateljima škola, Draženki Švelec-Juričić, Mirjani Kučar, Josipu Pučeku, Davoru Matačiću i Lidiji Kozini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba