Male radionice za bolje zdravlje

DND Zabok u sklopu projekta ˝Zdravo i fino˝ u centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice

Objavljeno: 29.05.2022. zagorjeinternational

U petom ciklusu projekta ˝Zdravo i fino˝ Društvo ˝Naša djeca˝ Zabok u svoje je aktivnosti uvrstilo i posjet djeci koja pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

– U sklopu petog ciklusa projekta ˝Zdravo i fino˝ DND-a Zabok ponovo je organiziran posjet Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice s obzirom na to da smo prije par godina proveli jednu jako uspješnu radionicu s djecom – rekla je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

Određene poteškoće u prehrani prisutne su i kod djece s teškoćama što predstavlja izazov u odabiru namirnica, pripreme i konzumacije hrane. U školi postoji infrastruktura i opremljenost kuhinje koja tehnički omogućuje aktivno sudjelovanje djece s teškoćama te je DND-u to dodatni motiv da prezentira djeci zdrave obroke i potakne ih na usvajanje zdravih prehrambenih navika, što se i kontinuirano radi u njihovom Kabinetu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada te je radionica zdravoga kuhanja Društva ˝Naša djeca˝ Zabok nastavak dobre prakse i suradnje DND-a i Centra.

Mala radionica zdravoga kuhanja

Veliko zanimanje izazvala je mala radionica zdravoga kuhanja koju je vodila profesorica Anka Ilinčić i asistent u radionicama zdravoga kuhanja Vjekoslav Flegar uz pomoć volonterke Melite Hršak i dječjih vijećnica i forumašica DND-a Helene Ban i Sare Premerl Peštaj. Djeca su zajedno s DND-ovskom ekipom i uz veliku podršku učiteljica i pomoćnica u nastavi Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice pripremali zdravi domjenak. Prvo se miksao ˝crveni smoothie˝ od jagoda, banana i jabuka, a klinci su sudjelovali u pripremi voća za miksanje. Zatim se radio humus – zdravi namaz od slanutka, a djeca su sjeckala papriku, cherry rajčice, krastavce i masline te radili zdrave sendviče na kukuruznom kruhu i dekorirali povrćem prema želji.

Suradnja

Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta pa su se ovog puta pripremale slasne kuglice od badema i jabuka, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih močila u kakao, kokosovo brašno i cimet. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih badema i suncokretovih sjemenki te su djeca za nagradu dobili bedževe s dječjim porukama o zdravoj prehrani i recepte jela koja su se pripremala na radionici kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće.

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Antun Zupanc izrazio je veliko zadovoljstvo održanom radionicom koja je doprinijela usvajanju zdravih prehrambenih navika i promicanju zdrave prehrane te zahvalio na pregačama, kuharicama i CD-u ˝Zdravo i fino˝ koje je DND Zabok poklonilo Centru za njihove daljnje aktivnosti u Kabinetu.

– Cilj promocije projekta ˝Zdravo i fino˝ i ovakvih prezentacija jest da se djeci kroz kreativno – edukativne radionice i male kuharske radionice uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave i pravilne prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u odgojno – obrazovnim ustanovama – dodala je voditeljica projekta ˝Zdravo i fino˝ Jasenka Borovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba