U SKLOPU PROGRAMA “ENERGIJA I KLIMATSKE PROMJENE“: Krapinsko-zagorskoj županiji dodijeljen ugovor o sufinanciranju za 254.373 eura vrijedan projekt HyPoKraT

VJERUJEMO DA TU IMA POTENCIJALA: Kroz geotermalne izvore mogli bismo grijati sve županijske objekte u Krapinskim Toplicama, ali i dobar dio mjesta

Objavljeno: 26.05.2022. zagorjeinternational

U sklopu programa “Energija i klimatske promjene”, u Zagrebu je u utorak, održana dodjela 35 ugovora za projekte povećanja kapaciteta solarne i geotermalne energije, među kojima je i projekt Krapinsko-zagorske županije Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica (HyPoKraT) ukupne vrijednosti 254.373,43 eura.

Ugovori su financirani iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2020., a doprinijet će energetskoj učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova, proizvodnji potpuno obnovljivih izvora energije te energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da projekt namijenjen za istraživanje i izradu projektne dokumentacije za iskorištavanje geotermalne energije na području Krapinskih Toplica te da se njime nastoji napraviti iskorak u iskorištavanju geotermalnih izvora, kojih u Zagorju ima zaista puno.

-Dva ključna elementa u istraživanju su temperatura i dubina vode, budući da upravo oni određuju kapacitet geotermalne energije u grijanju. Vjerujemo da tu ima potencijala i da bi kroz geotermalne izvore mogli grijati sve županijske objekte u Krapinskim Toplicama, ali i dobar dio mjesta – istaknuo je župan, dodavši da je ugovorom odobreno sufinanciranje projekta od 216.217,42 eura.

Ministrica Regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak rekla je da su ugovoreni i potpisani projekti usmjereni ka povećanju kapaciteta solarne energije, proizvodnih kapaciteta geotermalne energije u toplinarske svrhe te pripremi dokumentacije za buduće projekte.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba