U čast 55-godišnje proizvodnje tepiha u Zaboku

Donosimo djelić atmosfere s otvorenja izložbe u ReGaleriji

Objavljeno: 26.05.2022.

Kako bi obilježili 55 godina proizvodnje tepiha u Zaboku, u prostorima ReGalerije u utorak je otvorena izložba koja objedinjuje dva postava – retrospektivnu izložbu tepiha i tapiserija proizvedenih kroz povijest tvrtke te izložbu pobjedničkih radova na natječaju studenata dizajna tekstila Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu, pod nazivom ˝Triptih tapiserija˝.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na otvaranju izložbe i ovoj velikoj obljetnici čestitao je direktoru Anđelku Švaljeku i čitavoj Regeneraciji Zabok.

– Rečeno je kako svjedočimo sinergiji između industrije i kulture, a ja ću dodati i tradicije i kreativnosti, a što je izuzetno bitno, to su ruke sjajnih majstora koji izrađuju ove sjajne tapiserije. Ono što nama kronično nedostaje u Hrvatskoj je sinergija obrazovnog sustava i gospodarstva, a ovo je primjer koji bi trebali prekopirati svi u Hrvatskoj, kako zapravo treba pripremati mlade ljude za tržište rada i dati im šansu da u samom procesu školovanja imaju mogućnost doći u takvu jednu renomiranu tvrtku i svoju ideju pretočiti u gotov proizvod. To je neprocjenjivo – poručio je župan Kolar.

Direktor Regeneracije Anđelko Švaljek istaknuo je kako je najstariji eksponat tepih izrađen 1971. godine.

– Prisjetili smo se umjetnika s kojima smo surađivali te radnika dizajnera. Vrlo hrabro je bilo 1967. odlučiti se za proizvodnju tepiha i tapiserija koji osim osnovne funkcije imaju i estetsku vrijednost. U to vrijeme, primjerice, svega je trećina kućanstava je imala veš – mašinu, a usisivač dvije trećine kućanstava. Bilo je vrlo hrabro tada, čak i avanturistički, odvažiti se na tako nešto. To je za mlade jako inspirativno. Ako su se u ono vrijeme odvažili raditi tako nešto, onda danas stvarno možemo biti hrabri i pomicati granice puno dalje – istaknuo je direktor Švaljek i naglasio kako Regeneracija i dalje nastavlja tradiciju proizvodnje tepiha.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek prisjetio se samih početaka proizvodnje tepiha u Zaboku, tadašnje tvrtke Zivtex i poznatog Endrea Faraga izrazito važnog za pokretanje same proizvodnje.

– To je za nas bilo izuzetno čudo jer smo bili naviknuti na proizvodnju tepiha na tkalačkim stanovima. Došla je nova tehnologija, novi pristup, ali izuzetno velike mogućnosti u kreaciji dezena, u kreaciji onoga što se želi pokazati i prikazati na tepihu i tapiseriji kao vidu tepiha za zid, koji treba biti za ugođaj prihvatljiv i primamljiv – rekao je gradonačelnik Hanžek te naglasio kako su u proizvodnji tepiha u Zaboka surađivali najeminentniji hrvatski autori poput Murtića, Goranke Vrus, Rabuzina, Švaljeka…

Prvo mjesto na natječaju studenata dizajna tekstila Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu pripalo je Dori Filipaj, drugo mjesto Eli Leko i treće Josipu Banoviću. Suradnju Fakulteta i Regeneracije pohvalila je i prodekanica Tekstilno – tehnološkog fakulteta Sanja Ercegović Ražić te zahvalila domaćinu i direktoru tvrtke što su omogućili studentima da prikažu i realiziraju svoje ideje.

O samim izloženim radovima govorila je profesorica Koraljka Kovač Dugandžić, a u popratnom programu nastupili su  Vitomir Ivanjek, Glorija Svečnjak i Natali Gabud.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba