Najavljeni XXV. ˝Susreti za Rudija˝: Nad zagorskim nebom prelijetat će letjelice svjetskih zrakoplovstava, neke će biti prava atrakcija

LJERKA PEREŠIN: Ovo je velika obljetnica, moje srce je puno! Veliko vam hvala!

Objavljeno: 24.05.2022.

Početkom svibnja, prije 26 godina u akciji ˝Bljesak˝ poginuo je Rudolf Perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroj Domovinskog rata. MIG-om 21 JNA, 25. listopada 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje, Hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod“, pobudivši tako zanimanje svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda. U lipnju 2004. godine u Gornjoj Stubici otvoren je Spomen park Rudolfa Perešina, u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21, koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Svake godine njemu u čast održavaju se susreti s bogatim programom. Ovogodišnji jubilarni XXV. “Susreti za Rudija” održat će se od 9. do 11. rujna u Gornjoj Stubici, a tim povodom održana je konferencija za medije.

Što vas očekuje?

Gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić izvijestio je kako je odrađena prva u nizu koordinacija i u grubo najavio događaje:

– U petak imamo kulturno – umjetnički dio, imat ćemo gostivanje jednog poznatog rock sastava, u subotu koncert puhačkih orkestara, a u nedjelju tradicionalan protokolarni dio polaganja vijenca i mise u samom centru Gornje Stubice, a u 15 sati počinjemo s letačkim programom  – najavio je Krizmanić i dodao kako će se ove godine, za učenike zagorskih osnovnih škola realizirati modelarno – raketnu modulaciju.

U ime KZŽ, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je kako je Županija svih ovih godina potpora organizaciji, ali i u sufinanciranju ove izuzetno važne i značajne manifestacije. 

– Županija uvijek izdvaja određena sredstva iz proračuna za sufinanciranje ove manifestacije, kao i za sufinanciranje spomen hiže Rudolfa Perešina. Ovo je doista značajna obljetnica i isto tako, mi ćemo se još opsežnije uključiti u samu organizaciju s obzirom na to da se nadamo da neće biti nekih epidemioloških ograničenja, a to nam je važno kako bi mogli vratiti aktivnosti naših učenika i potaknuti na uključivanje što više škola u samo obilježavanje – poručila je Smičić Slovenec.

Letački dio

Ispred Zagrebačkog zrakoplovnog tehničkog saveza Rudolfa Perešina Emir Mehdić najavio je zrakoplovni dio u kojem će, kao i svake godine, sudjelovati zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, njih 21 ‘Krila oluje’ i osam helikoptera sa specijalcima. 

– Ovih dana će u upotrebu ući i helikopteri ‘Black hawk’ te očekujemo da će i oni nastupiti u programu, ali za sada nemamo potvrdu, kao ni za kanader. Od potvrđenih sudionika tu će biti MUP s više svojih helikoptera, Slovensko ratno zrakoplovstvo sa svojim zrakoplovima i helikopterima, te Mađarsko ratno zrakoplovstvo s Gripenom. Isto tako, ove godine je novost da će u programu sudjelovati i Mil Mi-24, borbeni helikopter kakvog je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imalo za vrijeme Domovinskog rata. Što se tiče letačkog programa, imamo naznake dolaska zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država, ali očekujemo još potvrdu, a upućen je i poziv Republici Francuskoj za sudjelovanje njihovih Rafalea u našem programu – rekao je Mehdić.

Supruga Rudolfa Perešina Ljerka Perešin zahvalila je svima koji su najavili program jer, ističe u ovakvom malom mjestu 25 godina zaredom održavati ovakve susrete, koji su prešli na međunarodni nivo, nije lako. 

– Posebno se zahvaljujem Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu za koje sam emotivno vezana, zatim općini Gornja Stubica gdje mi je suprug rođen, onda Krapinsko – zagorskoj županiji s čijeg sam područja i ja. Isto tako veliki obol svakako daje Zagrebački zrakoplovni tehnički savez Rudolfa Perešina koji su svu svoju snagu i emotivnu i stručnu unijeli u ove susrete – rekla je Perešin i završila riječima: 

– Moje srce je puno! Veliko Vam hvala – poručila je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba