Ove subote u Donjoj Stubici nastupit će sedam udruga

Jeste li spremni za 20. Smotru malih vokalnih sastava? Evo što vas očekuje

Objavljeno: 24.05.2022. zagorjeinternational

U organizaciji Zajednice amaterskih kulturno – umjetničkih udruga Krapinsko – zagorske županije ove će se subote u Kongresnom centru Hotela Termi Jezerčica u Donjoj Stubici s početkom u 18 sati održati 20. Smotra malih vokalnih sastava (MVS). Ovogodišnji domaćin Smotre MVS je KUD ˝Stubica˝ iz Donje Stubice.

Vokalna tradicijska kultura Hrvatskog zagorja integralna je i važna sastavnica hrvatske tradicijske kulture koju karakterizira raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Velik broj zborova i malih vokalnih sastava u svom repertoaru izvode djela inspirirana hrvatskim folklorom koji zahtjeva i specifična znanja o karakteristikama takvog načina vokalne izvedbe, kvalitetu glazbenih obrada i odabir adekvatnog repertoara te pravilnu interpretaciju.

Ovaj oblik pjevanja je integralni i sastavni dio svakodnevnice starijih generacija i bio je neizostavni dio rada u polju, vinogradu, čehanju, lupatvi itd. i po vokalnim tehnikama je različit od npr. klapskog pjevanja.

Na ovogodišnjoj Smotri nastupiti će mali vokalni sastavi iz sedam udruga: KUD ˝Stubica“ iz Donje Stubice, KUD ˝Lovro Ježek“ iz Marije Bistrice, Udruga ˝Magdalenić˝ iz Bedekovčine, KUD ˝Zlatko Baloković˝ iz Krapinskih Toplica, Kulturno prosvjetno društvo ˝Zlatarjeve˝ iz Zlatara, KUD ˝Bedekovčina˝, i KUD Pregrada.

Selektor 20. smotre MVS biti će Tomislav Habulin, magistar muzikologije, odgojitelj, pjevač, glazbeni pedagog, glazbeni producent i dirigent, a njegova je zadaća uputiti voditelje malih vokalnih sastava na moguća poboljšanja u radu, kao i odabrati najuspješnije izvedbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba