ŽUPANIJSKA SJEDNICA KZŽ: Nezavisni oporbeni vijećnici traže ostavku ravnatelja ŽUC-a

KOLAR: I kaj bumo sad? Najlakše je popljuvati nekoga, mi aferu nemamo

Objavljeno: 23.05.2022. Marta Čaržavec

Aktualni sat Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije počeo je pitanjem o aferi koja je prvotno objavljena u jednom mediju, a potom zauzela popriličan prostor na Facebooku. Pri samom su početku dvojica vijećnika postavila pitanje o toj aferi, a radi se o napisima vezanim iz Županijske ceste i firmu, koja je bez zaposlenih, a registrirana na ime sina radobojskog načelnika Anđelka Topolovca, dva puta dobila posao.

Promjene

Nezavisni Viktor Šimunić zatražio je da se dostave podaci o jednostavnim javnim nabavama većim od 20 tisuća kuna od 2019. godine. Predložio je i promjene oko pravilnika o nabavama, odnosno da se sve jednostavne javne nabave veće od 70, a manje od 500 tisuća kuna javno objave na mrežnim stranicama.

Kolar je nastavio u tonu kako ne zna o kakvoj se aferi radi:

-Ako imamo aferu volio bih o njoj znati više – rekao je Kolar, a Šimunićeve prijedloge oko izmjena komentirao je na način da propisani postupci nabave i razlozi zbog čega je to tako.

-Koliko ja znam, mi aferu nemamo. Ako imamo, volio bih znati nešto više o tome. S razlogom postoje otvoreni postupci nabave i jednostavni postupci nabave. Kada bih vam rekao da ćemo to napraviti što tražite, ispalo bi kao da je netko za nešto kriv. Ako se utvrdi da je bilo zlouporabe, onda ćemo to sankcionirati. Ako bih rekao da ćemo mi to tako napraviti kako ste vi rekli to je kao da prejudiciram da je netko nešto krivo napravio. No, da ćemo napraviti nešto što ste vi predložili jer je neki portal nešto napisao to nećemo napraviti – rekao je Kolar pa najavio:

Smjena

-Hvala na inicijativi. Dokumente koje ste zatražili ćete dobiti. A za ovo nastavak slijedi, a u nastavku ću i ja nešto reći – kazao je Kolar, promptno se javio i Šimunić rekavši da je njegov prijedlog usmjeren prema većoj transparentnosti i poštenijem društvu, a nakon njega se javio i nezavisni Romeo Vincelj s istim pitanjem, pa prozvao medije kako bi o tome trebali pisati, naglasivši kako on, na kraju krajeva to i očekuje pa pročitavši tekst Net.hr-a na kojem je pisano o aferi, zatražio smjenu ravnatelja ŽUC-a.

-I kaj bumo sad? Najlakše je popljuvati nekoga. U životu je najteže raditi i nešto napraviti. Najlakše je popljuvati čovjeka jer je tako napisano na nekom portalu. Sve ćemo pregledati i ako ima nešto sporno ravnatelj će biti bivši. Ali ovo što mu se stavlja u tom tekstu ne stoji – rekao je Kolar pa dodao kako će se sve pregledati. Uz to, Vincelju je pokazao dokaz da je ˝sporni˝ natječaj bio otvorenog tipa i da su se na njega mogli javiti svi, a Vincelj je nastavio hvaliti spomenuti portal kao jedan od najuglednijih u zemlji.

Roditeljske naknade i zdravstvo

Inače se na ˝aktualcu˝našlo i pitanje iz redova Reformista. Naime, Davor Kljak postavio je pitanje o novčanoj naknadi za roditelje blizanaca odnosno onih koji imaju više djece, a koja bi olakšala njihove troškove. Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek objasnila je svjesnost problema i dodala kako Županija za tu namjenu izdvaja između 250 i 300 tisuća kuna svake godine.

Pri kraju aktualnog sata, HDZ-ov Zoran Gregurović postavio je pitanje o zdravstvenoj skrbi u Zagorju budući da postoji veliki manjak zdravstvenog kadra, na što je Kolar odgovorio, zahvalivši mu na ozbiljnom pitanju. Kako ističe župan, situacija nije jednostavna, ali da su natječaji otvoreni i da se situacija, u odnosu na prije pola godina, poboljšala. Dodao je da je problem samo u ordinaciji u Zagorskim Selima. Zaključio je kako bi stipendiranje studenata medicine kao i angažman Županije kada je u pitanju specijalizacija liječnika poboljšao situaciju i najavio kako će se u narednom perodu razgovarati o gradnji stanova za doktore kao jednu od mjera.

-Problem je kod specijalizacije doktora da oni tih pet godina onda rade u drugim ustanovama, a ne na području županije. Situacija nije jednostavna nigdje u Hrvatskoj, no još se uvijek dobro u ovim uvjetima držimo – završio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba