JOŠ NEMAŠ PLAN ZA 22. LIPNJA? Prijavi se na ˝Kajmbuščak trail˝, utrku koja vodi putevima iz davnina

Koju god od tri razine zahtjevne staze preko vrhova iznad Krapine odaberete, svaka garantira nezaboravno iskustvo

Objavljeno: 23.05.2022. Marta Čaržavec

U organizaciji Trkačkog kluba ‘Maraton’ Krapina, koji iza sebe ima više od 30 velikih projekata i ove će se godine, točnije 22. lipnja, po prvi puta realizirati njihov najambiciozniji projekt do sada – ˝Kajbumščak trail˝ koji natjecatelje vodi putevima iz davnina kojima je Dedek Kajbumščak prije 130 tisuća godina trčao i hodao, tražio i smišljao alate, lovio špiljskog medvjeda, vuka, losa, jelena, nosoroga, skupljao bobice ali se i divio vizurama Zagorja. Utrka iz kotline vijugave rijeke Krapinčice vodi valovitim vrhuncima okolnih brega, sve do vrhova Strahinjščice, Brezovice, Tri kralja i nazad.

Staze za sve

Staze koje natjecatelji imaju na izbor su ˝Dedek Kajbumščak˝, duljine 26 kilometara s ukupnim usponom  od 1750 metara, ˝Šumski gujdek˝, duljine 17 kilometara s ukupnim usponom od 1100 metara i ˝Mali krap˝ duljine devet kilometara s ukupnim usponom  od 440 metara. Start i cilj svih utrka nalazi se ispred Muzeja krapinskih neandertalaca, a nešto niže, kod Kneippove zgrade, ove vas godine očekuju i nastupi odličnih rock sastava. Važno je napomenuti kako su sve staze certificirane od ITRA-e (Međunarodne udruge trail trčanja) te nose određene ITRA i Mountain bodove koji trkačima omogućavaju prijave na svjetske utrke.

Predsjednik TK-a Maraton Goran Antonović prilikom održane konferencije za medije u Muzeju krapinskih neandertalaca naglasio je kako je ˝Kajmbuščak trail˝ najnoviji u nizu njihovih projekata.

– Od kako smo preuzeli vodstvo kluba iza nas je više od 30 velik projekata, velikih utka, kao što su ˝Krapinski ringišpil˝ i ˝Krapinski cener˝. Tu i su i mali projekti poput ˝Trkače lige˝ koja se održava svaki četvrtak. ˝Kajbumščak trail˝ je ipak jedan od najambicioznijih projekata, ali drago mi je da smo se odlučili na njegovu realizaciju. Vjerujem da će se članovi, kojih je preko 50, dodatno povezati. Ova je utrka teška i specifična zbog teško pristupačnog terena tako da će biti puno posla da se staze pripreme za naše trkače – rekao je Antonović istaknuvši zadovoljstvo dobivenom podrškom Grada Krapine i krapinske Turističke zajednice, ali i sponzorima koji financijski potpomažu cijeli projekt.

Direktor utrke Ante Radak najavio je kako najduža utrka starta u 9 sati ispred MKN-a, srednja utrka u 9.30 sati, a najkraća u 10.30 sati, a da se ulazak u cilj prvih trkača očekuje oko 11 sati. Utrka bi trebala završiti iza 15 sati.

– Ideja utrke je krenula od nebrojenih treninga na Strahinjščici i okolnim brdima po ˝Kajbumščakovom putu˝, to je planinarska obilaznica otvorena ’79. godine prilikom 80. godišnjice Planinarskog društva Strahinjčica, koja spaja sve vrhunce Krapine – Strahinjščicu s Brezovicom, Tri kralja i ima svoj završetak na Hušnjakovom. Posebnost ove utrke je u startu koji je ispred ulaza u Muzej krapinskih neandertalaca, prolazi kroz povijesnu utvrdu krapinski Stari grad i penje se na Strahinjčicu te prolazi čitavom njenom duljinom, od zapadnog do istočnog dijela – rekao je Radak.

Popratni program

Uz veliku podršku Grada Krapine i Turističke zajednice, u sklopu utrke organizirano je i druženje ispred stare zgrade Muzeja gdje će se održati koncert bendovi Yellow submarine i Fifty G, do kasnih večernjih sati.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog Zagorja Jurica Sabol istaknuo je kako mu je osobno bila želja da utrka započinje baš ispred Muzeja.

– Nadam se dobrom vremenu, dobrim rezultatima, i da će ova utrka donijeti što više natjecatelja, rekreativaca i njihovih obitelji. Za aktivne sudionike utrke organizirali smo i popust od 50 posto na ulaznice u Muzej, a bogat je program i ovdje u Muzeju i ispred Kneippove zgrade, pa će za svakoga biti ponešto – rekao je Sabol dodavši kako se nada i budućim uspješnim suradnjama.

Direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak najavila je sljedeće:

– Ovaj dio programa koji je predstavljen, samo je dio programa koji ćete moći doživjeti u Krapini. Naime, 18. lipnja počinje tradicionalno ˝Ljeto u Krapini˝ s ˝Noći krapinskog pračovjeka˝pa nastavljamo s ovom utrkom, iza čega se nastavlja bogati kulturni i turistički program do 20. kolovoza. Drago mi je da u Krapini postoje i djeluju ovakve organizacije i dečki koji optimizmom i entuzijazmom postižu izvrsne rezultate u svim kategorijama. Vidi se perspektiva suradnje u daljnjim aktivnostima – zaključila je Vodolšak.

Prijave možete izvršiti na https://www.kajbumscak.com/. Posebna pogodnost je i startni paket do 1. lipnja za 150 kuna, a sadrži majicu utrke, sklopivu čašu, poklone sponzora, popust na ulaznicu u Muzej krapinskih neandertalaca, elektroničko mjerenje vremena i još mnogo toga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba