POLICIJA NA PRESSICI: U neredima na autocesti ozlijeđeno 15 navijača i 20 policajaca, četiri osobe imaju prostrijelne rane

UHIĆENE 43 OSOBE: Remenje su motali oko ruku, s kopčama prema naprijed, bacali su i pirotehniku, a sve u blizini benzinske

Objavljeno: 22.05.2022. zagorjeinternational

Kao što smo ranije danas najavili, u prostorijama Policijske uprave zagrebačke, zbog sinoćnjih žestokih nereda na autocesti A1, održana je izvanredna press konferencija na kojoj je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost  Damir Barić kazao da je  policija postupala u cilju uspostavljanja javnog reda i mira te života osoba koje su bile na benzinskoj, dodavši da je to bila utakmica visokog rizika te da tada postupaju vrlo oprezno.

-Iz medijskog prostora uočavamo kao potencijalni problem nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentnom – rekao je, dodavši da su im dostavili pravila kako na stadion ući s transparentnom, dodavši:

-Policija ne snosi odgovornost na to može li se unijeti transparent u stadion ili ne-kazao je Barić.

Barić je izvijestio da je cijela trasa do Splita bila osigurana te da ništa nije davalo povoda da će se nešto ovako dogoditi.

-Kad je kolona došla do Desinca zaustavili su se i blokirali promet te naglo istrčali i krenuli u napad na policiju koja je bila uključena u osiguranje na benzinskoj. Ukupno je bilo 16 policajaca, a njih je bilo stotinu. Izvršili su napad raznim predmetima bocama, lancima, stolicama, aparatima za gašenje požara. Upozorili smo ih, ali su se oglušili. Upotrijebili su palice, ni to nije pomoglo te su ispalili nekoliko hitaca u cilju pomoći i toga se da zaustavi napad. Navijači su se povukli to nam je dalo prostora da se uspostavi javni red i mir – ispričao je Barić, dodavši:

-Napad je izvršen i pirotehničkim sredstvima, a to je bilo u blizini benzinske. Policija je radila na spašavanju života svih ljudi, pa i napadača. Zamislite što bi se dogodilo da je došlo do požara na benzinskoj. Policija je bila u službi građana te će biti i naredno vrijeme – istaknuo je.

21 osoba

Načelnik Policijske uprave zagrebačke, Davor Posilović dodao je da u Zagrebu nije bilo nijednog incidenta niti je što ukazivalo na veliki incident na autocesti.

-Imali smo privedenu 21 osobu, od čega je 20 domaćih, a jedan gostujući navijač. Osam osoba je dovedeno na prekršajni sud, a pušteni su nakon obrade i prekršajnih naloga – izvijestio je Posilović, pa nastavio:

-261 vozna jedinica je krenula u pravcu Splita, a bez incidenta su izašli iz Zagreba. Dolaskom do odmarališta kolona se namjerno zaustavila i zauzela sve tri trake kako bi blokirali naše policijske službenike. Potom su izašli iz vozila u masovnoj broju te krenuli u paljenje bengalki i bacali ih na policiju. Namjerno su bacali rakete u pravcu njih te koristili sva sredstva koja su pogodna za nanošenje ozljeda. Remen su motali oko ruke kako bi kopče bile pogodno za dobivanje ozljeda, trgali su i znakove kako bi napali policiju. Na ružan, nehuman i bahat način su izvršili napad na 15 policijskih službenika. Bilo je teško pružiti pomoć jer su blokirali trake. Policija se morala pješice probijati kako bi pomogli kolegama – kazao je, tvrdeći da je policija bila prisiljena primijeniti vatreno oružje u cilju pomoći i zastrašivanja – dva navijača su ozlijeđena vatrenim oružjem, pri čemu je jedan zadobio teške tjelesne ozljede, dok je drugi samo okrznut.

Tri službenika

-Tri službenika su ispalila nekoliko hitaca. Jedan je navijač ozlijeđen u potkoljenicu, a drugi je dobio u visini rebara ozljedu. Danas se u Splitu javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo, pretpostavljamo da se radi o lakšim ozljedama. No, još se jedan navijač javio u Splitu zbog rane. To bi značilo da su četiri navijača zadobila ozljede – izvijestio je Posilović, dodavši da je ozlijeđeno 35 osoba, pri čemu 15 navijača i 20 policajaca te da će taj broj varirati jer bi se još neki mogli javiti liječnicima.

Slijede daljnja vještačenja, a privedena su 43 navijača. Posilović je zaključio da postoji osnovana sumnja da su počinili izazivanje nereda gdje je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić kazao je da su neke radnje poduzete po pitanju kriminalističkog istraživanja te će se utvrditi sve okolnosti pod kojima se to dogodilo.

-Preuranjeno je govoriti o tome što su počinili, istražit će se sve okolnosti te sve sudionike ovog događaja, ali i to je li bilo eventualnog propusta službi – kazao je Diklić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba