Sve više radnika iz dalekih zemalja

Hrvatska će ove godine premašiti 100.000 izdanih dozvola za boravak i rad stranaca

Objavljeno: 22.05.2022. zagorjeinternational

Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić rekao je da će Hrvatska ove godine premašiti 100. 000 izdanih dozvola za boravak i rad stranaca u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Najnovije podatke o kretanju broja dozvola za boravak i rad stranaca, kao i procjenu o njihovu očekivanom broju u ovoj godini iznio je na zagrebačkoj konferenciji “Ekonomija izvan okvira – naši novi susjedi na hrvatskom tržištu rada” Centra za kulturu dijaloga i Međunarodne mreže poslovnih žena, istaknuvši da u Hrvatsku sve više dolaze radnici iz dalekih zemalja, pa je tako Nepal postao peta zemlja po zahtjevima za boravak i rad, a raste i broj radnika iz Indije, Bangladeša i Filipina.

Katić je kazao da, kada se govori o strancima, u Hrvatskoj je i 1028 osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, a od toga 890 azilanata – najviše iz Sirije, Iraka, Afganistana, Irana i Eritreje. Mogu se zaposliti bez izdane dozvole za boravak i rad od MUP-a, ali je znatan dio njih , zbog nepoznavanja jezika, često teško zapošljiv.

Prema procjenama poslodavaca, u Hrvatskoj, u ovogodišnjoj sezoni nedostaje oko 30.000 radnika. Do ovog četvrtka, MUP je za ugostiteljstvo i turizam izdalo 13.035 dozvola za boravak i rad strancima, dok je za sektor graditeljstva, koji je i dosad zapošljavao više stranaca od turizma, izdano 20.219 dozvola.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba