Održana druga radionica zdravog kuhanja za djecu DND-a Zabok

“Zabavno je i kreativno, mnogo naučimo, sva su jela fina i jedva čekam novu radionicu”

Objavljeno: 21.05.2022. zagorjeinternational

Prošle je subote Društvo “Naša djeca“ Zabok organiziralo drugu u nizu radionicu zdravoga kuhanja za djecu u okviru petog ciklusa nagrađivanog projekta “Zdravo i fino“.

Nove generacije članica i članova Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma s nestrpljenjem su iščekivali drugu radionicu zdravoga kuhanja koje su već nadaleko poznate među djecom u Zaboku. 

– Ovaj su put na radionici sudjelovala i nova djeca, “novopečeni brucoši“,  jer nam je cilj iz godine u godinu uključivati što više djece u radionice kuhanja i projekt. Ovogodišnje radionice provodimo u zabočkoj Zelenoj dvorani, a DND je za potrebe ovih radionica nabavilo dodatnu kuhinjsku opremu i aparate za kuhanje, tako da smo opremljeni i mobilni, dok posebno šivane pregače možemo zahvaliti našoj volonterki Gabrijeli Turčić – rekla je voditeljica projekta “Zdravo i fino“ i tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak. 

Ukusni recepti

Iskusna i uhodana kuharska ekipa volonterki i volontera DND-a Anka Ilinčić, Vjekoslav Flegar, Jana Borovčak, Anja Kolarić, Melita Hršak, Mia Hlaban, Magdalena Škreblin, Ana Grah i Lana Repovečki, na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes, vodili su cijeli proces kuhanja i pripreme hrane s djecom za ovu radionicu, a svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili stalni suradnici Mirko Cvjetko i Tomislav Jadan.

– Nastavili smo praktikum broj ‘dva’, vodeći se i ovaj put načelom sezonskih namirnica i tehnikama kuhanja primjerenima proljeću, i ljetu koje nam dolazi. Zato smo za drugi praktikum odabrali nezaobilazne hranjive odnosno osvježavajuće jutarnje smoothieje, žuti i crveni od banana, krušaka, naranči i sezonskih jagoda. Za predjelo pripremili smo šarenu povrtnu juhu od mrkve, batata, brokule i mladog graška s domaćim žličnjacima. Budući da je ljeto već tu, kroz pripremu vege-ražnjića s tofuom i povrćem predstavili smo ‘grill’ tehniku, omiljen način pripreme hrane za visoke temperature, kad spremamo hranu na otvorenom ili se kratko zadržavamo u kuhinji. Ljeti povrće spremamo na pari, kratko blanširamo ili jedemo sirovo i svježe. U prilog tome bila je i zelena tjestenina kuhana ‘al dente’  s cvjetićima parene brokule prelivene s umacima od sezama i svježe rikole, poslužena uz sirovu salatu od slanutka, naribane cikle, mrkve i mlade rotkvice. Na kraju poslužili smo desert od avokada s dva okusa limete i naranče i biskvitom od orašida, bez pečenja. Drago nam je što su se i ovaj put djeca zabavila, uživala u kuhanju, pojela zdrave i slasne obroke te jedva čekaju novu radionicu – rekla je voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes. 

Dječje vijećnice i forumašice podijelile su s nama svoja iskustva i dojmove: 

– Na radionici mi je bilo super. Bilo mi je zabavno raditi salatu. Svatko je dobio svoj zadatak za pripremu jela. Svi smo probali svako jelo koje je bilo pripremljeno. Tu su bile i neke namirnice koje sam prvi put probala. Svidio mi se njihov okus. Na kraju je bila i torta koja se nije trebala peći. Torta je bila izvrsna. Takve radionice s pripremom hrane mi se sviđaju jer naučim i probam nešto drugačije i novo – rekla je Natalija. 

Pozitivni dojmovi  

Ema i Hana koje su prvi put sudjelovale na radionici rekle su da su im se radionice svidjele. 

– Najzanimljivije mi je bilo rađenje torte od avokada, a najfinije jelo bila mi je juha. Htjela bih ponovno doći na tu radionicu jer je zabavno i kreativno. Pregača mi je također preslatka – rekla je Ema.

 – Na radionici mi je bilo zabavno i naučila sam puno novih tehnika kuhanja. Posebno mi se svidjelo to što su sve namirnice bile zdrave. Upoznali smo se s nekim novim namirnicama. Sva jela smo na kraju probali. Meni su sva jela bila fina, no moja najdraža su bila juha od povrća i desert. Jedva čekam novu radionicu – zaključila je Hana.

Cilj projekta “Zdravo i fino“ je promocija, odgoj i edukacija djece i mladih o zdravoj prehrani, zdravim prehrambenim navikama i životnim stilovima putem radionica zdravoga kuhanja, vršnjačkom edukacijom, edukativno-kreativnim radionicama s djecom u osnovnim školama te informiranje djece i odraslih o problemu debljine u djece i mladih koja postaje jedna od bolesti sadašnjice. U partnerstvu sa Savezom društava “Naša djeca“ Hrvatske održano je prvo u nizu regionalno Savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u Osijeku, a 31. svibnja održat će se još jedno u Šibeniku na kojem će eminentni stručnjaci iz područja zdravlja i prehrane djece podijeliti znanja i najnovija istraživanja, informacije, kao i primjere dobre prakse kako bismo svi zajedničkim snagama utjecali na promjene u usvajanju zdrave i pravilne prehrane, zdravih stilova života i na prevenciju debljine u djece i mladih. Projekt “Zdravo i fino“ financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba