Održana izložba bučinih ulja “Alpe - Adria” u Varaždinu

ČETIRI ZLATA STIGLA U ZAGORJE: Najbolje bučino ulje proizvodi Mladen Cesarec iz Oroslavja

Objavljeno: 21.05.2022. zagorjeinternational

Vrhunska bučina ulja iz čak pet država natjecala su se na 4. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja “Alpe – Adria” i 11. Izložbi bučinih ulja Hrvatske koja je održana danas u Županijskoj palači u Varaždinu. Dodijeljeno je 145 medalja, od kojih je 13 zlatnih, 110 srebrnih i 23 brončane, a šampionom je proglašeno bučino ulje Mladena Cesarca iz Oroslavja iz Krapinsko – zagorske županije. Priznanje mu je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je ujedno otvorila Izložbu.


Tradicija, kultura, povijest

– Izložba bučinih ulja je važna jer, osim što se promiče hrvatska tradicija, kultura i povijest, promiče se i stvaranje dodane vrijednosti iz osnovnih resursa. Ovdje svjedočimo brojnim primjerima vrijednih malih i srednjih gospodarstava koja su uspjela stvoriti sasvim nešto novo. Želim posebno pohvaliti sve varaždinske proizvođače i udruženja koja su pomogla u ostvarivanju činjenice da danas u Hrvatskoj imamo 35 proizvoda s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, koji su zaštićeni na europskoj razini. Od toga se šest odnosi na ovo područje, što je veliko postignuće, jer su takve oznake put za stvaranje dodane vrijednost i većeg dohotka proizvođača. Na ovoj Izložbi svjedočimo velikom napretku bučinog ulja, koje je vrijedno ulje s ljekovitim svojstvima, bogato je mineralima i vitaminima. Zahvaljujem i čestitam svim nagrađenima, osobito nositeljima zlatnih medalja i šampionu – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Župan Anđelko Stričak je šampionu uručio nagradu od 2000 eura.


– Na Izložbi su ovaj put sudjelovali proizvođači bučinih ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i prvi put Češke. Pristiglo je 158 uzoraka, što već dovoljno govori o vrijednosti manifestacije. Izložbe su bitne da pošaljemo poruku da cijenimo trud i marljivost naših poljoprivrednih proizvođača, a samim time šaljemo poruku kvalitete proizvoda od bučinog ulja, koji su doista zdravi i fini. Proizvodnja bučinog ulja na području Varaždinske županije ima tradiciju koja seže 200 godina unatrag. Ponosni smo na naše proizvođače, koji na međunarodnim natjecanjima osvajaju zlatne medalje, tako da možemo reći da je to naše “varaždinsko crno zlato” – rekao je župan Stričak.


Kvaliteta bučinih ulja pristiglih na ovogodišnju izložbu je visoka, istaknula je ispred Ocjenjivačke komisije Melita Makovec, voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec.


– U prilog tome najbolje govore činjenice da na osnovu kemijske analize nije bilo diskvalifikacija, a prosječni broj bodova postignut na osnovu kemijske analize iznosi visokih 13,3 od mogućih 15 bodova. Senzorskim ocjenjivanjem postignut je prosječan broj bodova od 16,9 od mogućih 20 bodova. Ovako visoki bodovi rezultirali su brojnim odličjima. Od ukupno 13 zlatnih odličja, pet je dodijeljeno u kategoriji hladno prešanih ulja te osam u kategoriji djevičanskih bučinih ulja – navela je Melita Makovec.

Šampion nije krio ponos i sreću. 

– Ovo je priznanje za sve što radimo. S proizvodnjom bučinog ulja sam se počeo baviti 2014. godine kao hobijem, a nagrada me potaknula da taj hobi preraste u stalni posao – rekao je pobjednik Mladen Cesarec.


Brojni uzvanici

Izložbi su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković i  pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije Sanja Mihoviličić, kao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.


Organizator Izložbe bila je Varaždinska županija sa Savezom “Alpe – Adria” i hrvatskim županijama, Međimurskom, Krapinsko – zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko – srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko – baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.


Također, na štandovima ispred Županijske palače je za građane bila pripremljena bogata ponuda raznovrsnih bučinih ulja i proizvoda od buče, a uz to su članice Udruge žena Trnovečko srce, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina” i KUD “Lepoglavski pušlek” iz Lepoglave ponudile tradicionalne i autohtone kolače.  

Ostali zlatni dobitnici 

Ostali dobitnici zlatnih medalja u kategoriji djevičanska bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje) su Uljara Sinković iz Krapinsko – zagorske županije, Ivanka Grilec, iz Krapinsko – zagorske županije, Andreja Petrović i Marko Blaži iz Varaždinske županije, Uslužna uljara “Ivanuša” iz Međimurske županije, OPG Hukavec iz Zagrebačke županije te Jožef Pignar iz Slovenije.

U kategoriji bučinih ulja prešanih hladnim postupkom, zlatni su, uz Cesarca, bili i Uljara Sinković iz Krapinsko – zagorske županije, Ivan Osrečak iz Krapinsko – zagorske županije, OPG Harači iz Koprivničko – križevačke županije i Vjekoslav Kopljar iz Osječko – baranjske županije.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba