Uz dan pčela: KZŽ raspisala natječaj za očuvanje pčelinjeg fonda

Zagorski pčelari, njih 450, ima 17.383 košnica, a u dobrim godinama proizvedu 608.405 kilograma meda

Objavljeno: 20.05.2022. zagorjeinternational

Diljem svijeta, danas se obilježava Svjetki dan pčela s ciljem upozoravanja zbog smanjenja njihovog broja i podizanja svijesti o njihovom značaju. Na današnji dan 1734. godine rođen je Anton Janša, slovenski pčelar, pionir modernog pčelarstva i jedan od najvećih stručnjaka za pčele. Bio je poznat kao jedan od najvećih stručnjaka za pčele u 18. stoljeću. Anton Janša iz Breznice u Gorenjskoj potvrdio je svoje znanje o pčelarstvu i kranjskoj počeli već za vrijeme carske Austrije. Njegova “Rasprava o rođenju pčela” iz 1771. smatra se pionirskim djelom u području pčelarstva diljem svijeta. Cijenila ga je čak i carica Marija Terezija. Prema uputama jednog slovenskog majstora, propisala je pčelarstvo za cijelo carstvo. Svjetski dan pčela obilježava se u svibnju iz još jednog razloga, jer se tijekom ovog mjeseca odvija bujni razvoj pčela i prirode.

Kako svatko od nas može pomoći pčelama?

O očuvanju pčela možemo se pobrinuti i sadnjom medonosnih biljaka na našim balkonima, prozorskim klupama, vrtovima, poljima ili javnim površinama. U naše vrtove možemo posaditi i medonosna stabla poput lipe, divlje trešnje, lijeske i cvijeća poput američkih jagoda, što je izuzetno ljekovito. Sadnjom ovih biljaka pomažemo pčelama i drugim oprašivačima, a brinemo se i o svom zdravlju i dobrobiti.

– Danas, na Svjetski dan pčela, objavljen je Javni natječaj za očuvanje pčelinjeg fonda na području Krapinsko – zagorske županije u 2022. godini. Osigurana sredstva u proračunu iznose 200.000 kuna, a natječaj je otvoren do 20. lipnja ove godine. Inače, na području Krapinsko – zagorske županije djeluje devet pčelarskih udruga koje se ujedinjene u Savez pčelarskih udruga KZŽ. Savez broji 450 pčelara, a od tog broja 381 pčelar je upisan u Evidenciju pčelara i pčelinja sa ukupno 17.383 košnica, te je godišnja količina meda u dobrim godinama cca. 608.405 kilograma. Najpoznatiji i najkvalitetniji zagorski med je bagremov med kojeg se u dobrim godinama proizvede 434.575 kilograma meda, tj. 71,42 posto od ukupne proizvodnje meda. Zagorski bagremov med je zaštićen oznakom izvornosti na EU razini. Svim pčelarkama i pčelarima čestitamo Svjetski dan pčela i Medno – rekao je župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba