ZABOK SLAVI SVOJ DAN: Predsjednik Milanović 'ukrao show' u svom stilu

“Zabok je ugodan grad za život, ali slabiji od sličnih sredina u Sloveniji i Austriji. Dinamikom kojom RH koristi članstvo u EU, ima ih šanse sustići za jedno 200 godina“

Objavljeno: 20.05.2022. zagorjeinternational

Grad Zabok u nedjelju slavi svoj dan, povodom čega je u gradskoj Velikoj galeriji održana svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Dragutin Črnjević, a potom predao riječ gradonačelnik Ivanu Hanžeku. On je istaknuo da unatoč izazovnim vremenima, život u Zaboku nije stao, a zatim nabrojio neke od najvažnijih projekata koji su realizirani u proteklih godinu, ali i one čija je realizacija u tijeku. Kazao je Hanžek da je Grad već dugo vremena, grad prijatelj djece te da je orijentiran prema mladima u pogledu kulture, obrazovanja, ulaganja u sport, ali i drugih oblika koji su važni za život mladih.


Dožupanica Jasna Petek istaknula je da Zabok drži uzlaznu putanju razvoja grada u Krapinsko – zagorskoj županiji, dodavši da je Zabok suvremeno i urbano središte, prije svega središte obrazovanja i kulture, ali i primjer grada koji je vrlo visoko podigao ljestvicu odlične suradnje s organizacijama civilnog društva te pokazao kako sinergijski institucionalno i vaninstitucionalno mogu djelovati ljudi na dobrobit svoga grada.
– Osim što je grad obrazovanja i kulture, Zabok je grad tolerancije i poštivanja različitosti. U Županiji smo jako puno naučili na primjerima odličnih praksa Grada Zaboka i hvala im na tome. Želim vam puno sreće u provođenju navednih projekata i čestitke na onome što ste učinili. Zabok je grad koji je prijatelj djece i mladih, ali prije svega grad koji je po mjeri građana i građanki koji u njemu žive – kazala je Petek.


Sjednici je nazočio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je spomenuo gradonačelnikove riječi, da zbog visokog stupnja razvijenosti, u hrvatskim razmjerima, Zabok nema ništa osim aglomeracija, komentirajući da ima sreće da je blizu Zagreba jer postoje neke sredine koje su dalje od Zagreba i nemaju baš ništa.


“Dajemo čuda!”


– To je trenutak da nakon deset godina od ulaska u Europsku uniju, podvučemo crtu i vidimo što ovdje ima za nas, što je dobro, što nije i što bismo htjeli. Da dođemo do toga, prvo moramo misliti, a proces mišljenja je nemiran proces. Je li ovo stvarno toliko dobro? Prošlo je deset godina i mi smo u tih deset godina i dalje na dnu Europske unije po uzimanju novca, pa se pitamo “Dobro, gdje smo mi sada?”. Mi nismo ušli u Uniju jer nam je srce zakucalo, nego zato što je tu naš interes. Moramo se sami izboriti za svoje interese jer, prepustimo li ih konkurenciji, to neće biti dobro – kazao je Milanović, dodavši:
– Dakle, nakon 10 godina, mi imamo pet milijardi kuna godišnje više nego što uplatimo Europskoj uniji. Kada maknemo novac za poljoprivredu to je manje od tri milijarde kuna i time mora raspolagati cijela Hrvatska. To je trećina zagrebačkog proračuna, odnosno, to je ništa. A što mi dajemo? Dajemo čuda! Otvaramo svoje tržište roba i usluga, natječemo se s najbogatijima koji su jači i veći od nas – rekao je.
Istaknuo je da je Zabok ugodan i pristojan grad za život, međutim, slabiji od sličnih sredina u Sloveniji i Austriji.
– Ovom dinamikom ima šanse sustići te iste za jedno 200 godina, možda 250. To je činjenica i to je model u kojem se mi krećemo. Što je s ovim siromašnijima u Hrvatskoj da ne govorim. Oni će se još neko vrijeme boriti za sredstva tih fondova u čijem povlačenju su neuspješni, a to je jedino što im preostaje kao razvojna komponenta jer od države sredstva neće moći dobiti. Ono što ja želim je da Zabok bude primjerice kao Klagenfurt, zlatna provincija, no to se ovakvom dinamikom ne postiže. To govorim zato da unesem kreativni nemir jer bez njega nema napretka, da razmišljamo kao nacija i da donosimo odluke i prijedloge koji su u našem interesu, a ne da idemo kao ovce na šišanje i da nas drugi još uvjeravaju da nam je dobro. Ovo nije vrijeme za revolucije i velike odluke, nego vrijeme za stalnu budnost u definiranju i prepoznavanju što je hrvatski interes. Dobro je vrlina, zlo je moguće svladati, a glupost i zatucanost, to je već teže jer je to teže prepoznati – rekao je predsjednik Milanović, pa zaključio:

“Budimo nemirni”


– Po meni, sva filozofija hrvatske politike danas i sljedećih deset godina je da pomno promatramo što se događa oko nas, kakva je naša korist od toga, koliki je naš napredak i društveni proizvod po stanovniku, i približavamo li se najbogatijim državama Europske unije koje su ovo sve osmislile. Čestitam vam Dan grada i potičem vas da stalno razmišljate o tome što je pred nama i da se nikada ne predajete tiraniji rutine “Bit će sve dobro, ima netko veliki koji misli za tebe”. Taj veliki je u Bruxellesu i taj misli na sebe, na vas opće ne misli. Dragi gradonačelniče, napravili ste veliki posao, u Bushevim ste godinama, ali ste bolji od njega. Želim vam sve najbolje i za kraj poručujem “Budimo nemirni, da bismo bili mirni, da bismo uživali u svome i da nam drugi ne gospodare tamo gdje ne trebaju” – poručio je.
Predsjednik Vijeća Črnjević i gradonačelnik Hanžek uručili su priznanja istaknutim pojedincima. Povelja je dodijeljena Petru Bedenikoviću, a Plakete Đurđici Škrbec i Krešimiru Benčiću.
U ime nagrađenih, zahvalu gradonačelniku i članovima Vijeća koji su prepoznali njihov dugogodišnji rad i trud, nagradivši ih za to priznanjima, uputio je Petar Bedeniković. Svečanost sjednice, svojim su nastupom uveličali mladi harmonikaši ŠUDIGO-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba