U Bioblitz se uključila Javna ustanova Zagorje zeleno u suradnji sa Zavodom za zaštitu okoliša i prirode

U POTRAZI ZA INVAZIVNIM STRANIM BILJNIM VRSTAMA: Alien CSI Bioblitz 2022 ovog petka kod Osnovne škole August Cesarec u Krapini

Objavljeno: 18.05.2022. zagorjeinternational

Javna ustanova Zagorje zeleno u suradnji sa Zavodom za zaštitu okoliša i prirode uključivala se u Bioblitz događanje na razini Europe u sklopu ALIEN CSI BIOBLITZ 2022 koje će se održati ovog petka, u Krapini kod Osnovne škole August Cesarec, od 10 do 13 sati.

-Na događanju će sudjelovati 20 učenika OŠ August Cesarec s voditeljima. Ovim događanjem obilježavamo i Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Smisao Bioblitz događanja je u kratkom vremenskom razdoblju prikupiti veći broj podataka o stranim invazivnim vrstama na određenom geografskom području. Tijekom događanja koristit će se mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj – rekli su iz Javne ustanove Zagorje zeleno.

Posebna važnost obratit će se na invazivne biljne vrste prepoznatljive krajem svibnja: pajasen (Ailanthus altissima), prava svilenica (Asclepias syriaca), amorfa (Amorpha fruticosa), rejnutrije (rod Reynoutria), jednogodišnja krasolika (Erigeron annuus), petolisna lozika (Parthenocissus quinquefolia), vinobojka (Phytolacca americana)  i karpobroti (Carpobrotus spp.).

U BioBlitz u Hrvatskoj može se uključiti tako da se preuzme mobilna aplikacija “Invazivne vrste u Hrvatskoj” i registrira se. Aplikacija je dostupna za IOS i Android uređaje, a može se besplatno preuzeti na mrežnim trgovinama App Store i Google Play. Od petka do nedjelje, dojavite nalaze invazivnih stranih vrsta putem mobilne aplikacije “Invazivne vrste u Hrvatskoj”.

– U petak, u 10 sati, pridruži nam se u Krapini i na još šest Bioblitz događaja u Hrvatskoj na kojima će biti organizirane kratke terenske edukacije. Osim u Krapini, Bioblitz događanje organizira se i u parku Maksimir, parku prirode Lonjsko polje, parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje te u gradovima Sisak, Virovitica i Samobor. Svi podaci prikupljeni kroz ovaj događaj bit će javno dostupni putem službene mrežne stranice Bioblitza te će ih svi moći pregledavati i koristiti u radu i putem globalne informacijske mreže o bioraznolikosti Global Biodiversity Information Facility, a podaci za Hrvatsku bit će dostupni i na web stranici Invazivne vrste – kazali su iz Javne ustanove Zagorje zeleno.

Više o događanju pročitajte ovdje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba