Županijska skupština Varaždinske županije - jednoglasno prihvaćeno svih 20 točaka dnevnog reda

Evo koje su ustanove poslovale s viškom, a koje s ukupnim manjkom od 456 milijuna kuna, saznajte i o novonajavljenim projektima za škole

Objavljeno: 18.05.2022. zagorjeinternational

Vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije na današnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili svih 20 točaka dnevnog reda, od izvješća zdravstvenih, socijalnih i drugih ustanova za 2021. godinu, pa do važnih ulaganja u školske objekte i dvorac Šaulovec.

Od šest zdravstvenih ustanova u vlasništvu Varaždinske županije, s viškom prihoda su na kraju 2021. godine poslovali Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Dom zdravlja, Ljekarna i Zavod za hitnu medicinu, dok su Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ostvarile manjak. 

– Kada promatramo rezultat poslovanja svih zdravstvenih ustanova u prošloj godini, vidljiv je manjak prihoda od 57 milijuna kuna, a pribroje li se tome rezultati poslovanja iz prijašnjih godina, ustanove su na kraju 2021. ostvarile ukupni minus od 456 milijuna kuna, što je doista značajan iznos. Riječ je o problemima koji se vuku desetljećima i jasno da Županija ne može sama iznaći sredstva potrebna za sanaciju manjka prihoda. Resorno ministarstvo priprema mjere za sanaciju zdravstvenih ustanova, među kojima se razmatra i prelazak bolnica u državno vlasništvo. Naravno da će bolnice ostati na istom mjestu, kao i svi zaposlenici, no na državnoj razini će se pokušati naći model zajedničkog upravljanja. U Hrvatskoj su danas 63 bolnice na četiri milijuna stanovnika, što je, složit ćemo se svi, puno – rekao je župan Anđelko Stričak.

Prihvaćena su izvješća o radu za Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Doma za žrtve obiteljskog nasilja ˝Utočiste Sv. Nikola” Varaždin i Društva Crvenog križa Varaždinske županije za 2021. godinu. Usvojen je Plan zdravstvene zaštite Varaždinske županije za razdoblje 2022. – 2024.

Vijećnici su prihvatili i projekt zamjene poda u sportskoj dvorani uz Osnovnu školu Vidovec.

– Sanacija je nužna jer u dvorani sada nije moguće normalno odvijanje nastave, kao i ni ostalih aktivnosti. Procijenjena vrijednost ulaganja je 1,5 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni do kraja ove godine – rekao je župan Stričak.

Obnovljena će biti i vanjska stolarija dvorca Šaulovec, čime će se spriječiti daljnje propadanje tog objekta, a za što će biti također biti izdvojeno 1,5 milijuna kuna. 

Županijski vijećnici jednoglasno su prihvatili i projekt postavljanja solarnih elektrana na 12 školskih zgrada, čiji je osnivač Varaždinska županija. Projekt se s 299.324,98 eura ili 2.250.000 kuna financira iz programa ˝Energija i klimatske promjene“, a razliku će osigurati Varaždinska županija nakon provođenja postupka javne nabave.

– Riječ je o osnovnim školama Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te  Elektrostrojarskoj školi, Gospodarskoj školi i Strojarskoj i prometnoj školi. Na taj način ćemo biti energetski samodostatniji, što je važno s obzirom na ogroman porast cijena energenata. Samo ove godine trošak energenata je u našim osnovnim i srednjim školama porastao za 280 posto, tako da su uštede najvažniji cilj ovoga projekta – rekao je župan Stričak.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije će i sljedeće četiri godine biti Tanja Martinec, dipl. ing. arh., odlučili su vijećnici.

Prihvaćeno je izvješće o radu Županijske uprave za ceste Varaždinske županije te izvješće o stanju zaštite od požara na području Varazdinske županije za 2021. godinu, kao i izvješća o radu te financijska izvješća Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije za 2021. godinu, Saveza sportova Varaždinske kupanije i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije za 2021. godinu. Usvojen je akcijski plan energetske učinkovitosti Varaždinske županije za razdoblje od 2022. – 2024. te druga izvješća i rješenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba