U Dvorcu Bračak održan Piknik - finalna Show&Tell radionica

“Ako jedna petina državnog proračuna dolazi iz ugostiteljstva i turizma, onda bi im se trebalo posvetiti više pažnje, kao i sektoru školstva koji je dio tog cijelog procesa“

Objavljeno: 18.05.2022. zagorjeinternational

U zabočkom Dvorcu Bračak, danas je održan Piknik koji je bio finalna Show&Tell radionica, održana u sklopu Projekta ReCeZa – Regionalnog Centra Zabok financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, kojoj su prethodile radionice u 30-ak osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije. Na Pikniku su se okupili osnovnoškolci i roditelji, kojima su predstavljene mogućnosti razvoja karijera u turizmu i ugostiteljstvu. Učenici SŠ Zabok su pokazali svoje strukovne vještine na djelu, miksajući bezalkoholne koktele, pripremajući male slane i slatke zalogaje, uz priče o svojem školovanju, natjecanjima i mnogim osvojenim nagradama.

Ove školske godine, učenici su sudjelovali na međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene, natjecanju učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupu, natjecanju WorldSkills Croatia 2022. te Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola.

U nizu Show&Tell radionica koje su se održale tijekom ožujka i travnja, nastavnici i učenici Srednje škole Zabok, učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima prezentirali su strukovna zanimanja koja mogu upisati u Srednjoj školi Zabok – konobar, kuhar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek rekla je da je Piknik prilika da se na zanimljiv i interaktivan način predstave zanimanja koja nudi Srednja škola Zabok, ali i prigoda da se najave i sve mogućnosti koje će SŠ Zabok nuditi u novim prostorima kao regionalni centar kompetentnosti, dodavši da će dolaziti svi iz sjeverozapadne Hrvatske koji žele raditi, obrazovati se ili usavršavati u području turizma i ugostiteljstva.

Deficitarna zanimanja

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec kazala je da je događanje namijenjeno učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola Krapinsko-zagorske i okolnih županija.

-Učenike informiramo o mogućnostima upisa u našu školu, mogu isprobati delicije koje su pripremili učenici Srednje škole Zabok, ali se isto tako mogu okušati i sami u nekim jednostavnim ugostiteljskim aktivnostima poput miješanja koktela, pravljenja palačinki, slaganja salveta. Tim aktivnostima nastojimo animirati djecu da se upišu u deficitarna zanimanja, u prvom redu kuhar i konobar – istaknula je Jurec.

Voditeljica projekta CUT Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti Branka Kralj rekla je da bi se više pažnje trebalo posvetiti sektoru ugostiteljstva i turizma, a isto tako i sektoru školstva koji je dio tog cijelog procesa, ako jedna petina državnog proračuna dolazi iz ovog sektora.

30 godina

-Promoviranje školstva nije jednostavno s obzirom na to da imamo programe koji su stari u prosjeku 30 godina. Mi u Centru smo u postupku izrade novih, suvremenih, inovativnih programa, a ovo je jedna priča koja dijeli taj segment i na popularizaciju strukovnih zanimanja – kazala je Kralj.

Za sve informacije o školovanju, vrata Srednje škole Zabok, bit će otvorena u Dvorcu Bračak, svakodnevno do upisa u srednjoškolske programe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba