U Velikom Trgovišću održan 13. znanstveni skup “Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća“

PONOSNO ISTIČEMO DA JE NAŠ: Ovo je trenutak koji ima veliki značaj za sve Zagorce

Objavljeno: 17.05.2022. zagorjeinternational

U Velikom Trgovišću se danas, povodom 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana održao 13. znanstveni skup “Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća“, kojeg su zajednički organizirale Hrvatska udruga Muži zagorskog srca, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Općina Veliko Trgovišće.

Okupljene je ispred Udruge Muži zagorskog srca pozdravio Rajko Fureš kazavši da je doktor Franjo Tuđman, osoba koja je najzaslužnija za postojanje slobodne Republike Hrvatske, pa uputio zahvalu na odazivu svim današnjim izlagačima koji su svojim izlaganjima uveličali skup.

– Znanstveni skup je utemeljen, uz podršku doktora Milana Vukovića koji je bio dugogodišnji predsjednik organizacijskog odbora te je imao za cilj iznijeti najznačajnije teme iz novije, ali i starije hrvatske povijesti, uz posebni osvrt na lik i djelo doktora Franje Tuđmana koji je najzaslužniji za stvaranje hrvatske države. Mi smo, Zagorci ponosni što je doktor Tuđman, najveći sin Hrvatskog Zagorja.

Skupu je nazočio i glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice Krunoslav Katičić koji je rekao da je današnji skup nastavak događanja kojima stranka obilježava 100. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika.

Niz događanja

– U subotu smo bili kod njegove rodne kuće, ovdje u Velikom Trgovišću, zatim smo imali znanstveni skup u zagrebačkoj Preporodnoj dvorani što je kulminiralo velikim scenskim događanjima u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Jučer je otvorena izložba koja prikazuje dio njegovog života, a danas na dostojanstveni način nastavljamo slijed tih događanja. Prikazujemo da je potekao iz ovog kraja, da je baštinio sve ono što ovaj kraj može dati i ugradio to u temelje hrvatske države i politiku koja se kao takva pokazuje kao plodonosna i državotvorna, a dokaz je i otvaranje interaktivne klupe koja pokazuje viziju i modernost koja je nužna svima nama u Hrvatskoj – istaknuo je Katičić.

Interaktivna klupa je otkrivena danas, ispred spomenika dr. Franje Tuđmana na platou ispred Spomen škole, prije početka održavanja znanstvenog skupa.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije, ujedno i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je da su Zagorci ponosni na prvog hrvatskog predsjednika te da s ponosom govore ‘naš’.

– Drago nam je da su, povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, u subotu, na sam dan njegova rođenja, ovdje u Velikom Trgovišću, kod njegove rodne kuće, položeni vijenci i zapaljene svijeće, a da se danas u Spomen školi održao znanstveni skup, gdje se govorilo o važnosti, veličini i značaju doktora Franje Tuđmana za našu domovinu. Posebno mi je drago i zahvaljujem Zakladi hrvatskog državnog zavjeta što redovito organizira ovakve skupove. Zahvaljujem i središnjici stranke i glavnom tajniku što je danas ovdje s nama jer ovo je uistinu trenutak koji ima veliki značaj za sve nas u Krapinsko-zagorskoj županiji, ne samo u stranci, već za sve Zagorce – kazao je Gregurović, dodavši da je važnost i povijesna veličina doktora Franje Tuđmana već poznata, no da će se njegova prava veličina, pokazati nakon određenog vremena, kada će se vidjeti koliko je napravio za hrvatsku domovinu, ali i za Hrvatsko zagorje.

Velikan hrvatske povijesti

Skupu je nazočio i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji je doktora Franju Tuđmana poznavao osobno, pa je tako istaknuo da je Tuđman bio vrlo pametan čovjek, a da će sve ono što bi moglo omesti njegovu ulogu velikana hrvatske povijesti, kao i sve klevete, nestati zajedno s klevetnicima, a njegova će veličina i dalje biti u srcima hrvatskog naroda.

Osim Šeksa, na skupu su izlagali i Ivica Miškulin, Ante Nazor i Mate Granić koji je kazao da je Tuđman znao donositi odluke te da je on donio najvažnije odluke za stvaranje moderne suverene hrvatske države, pa otkrio kako je bilo s njime surađivati.

-S njime je bilo zadovoljstvo surađivati. Ima je veliko povjerenje u suradnike i dao im je potpuno slobodne ruke. Posebno sam ponosan na suradnju s njime – istaknuo je.

Okupljene je pozdravio i domaćin, načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba