ZA VARAŽDINSKE UČENIKE SEDMIH I OSMIH RAZREDA: Počela kampanja “Odaberi svoju školu“

DESET POSTO SREDNJOŠKOLACA DOLAZI IZ DRUGIH ŽUPANIJA: Jedan od strateških ciljeva su ulaganja u obrazovanje – poduzimamo sve da svi učenici imaju jednake i što bolje uvjete

Objavljeno: 17.05.2022. zagorjeinternational

U Varaždinskoj županiji, za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola, danas, počinje kampanja “Odaberi svoju školu” koju već 15. godinu zaredom organizira Varaždinska županija zajedno s partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Varaždin i Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin.

– U Varaždinskoj županiji ove školske godine osmi razred završavaju 1652 učenika u ukupno 41 osnovnoj školi, od kojih su 33 škole, čiji osnivač je Županija. Svi znamo da su učenici koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje na životnoj prekretnici i da je bitno da odaberu i upišu školu koju žele. Zato je zadovoljstvo što možemo najaviti da će se, nakon dvije “virtualne” kampanje, tradicionalna kampanja sada održati uživo – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Kampanja traje četiri dana, a održat će se u četiri grada –  danas od 18 sati u Srednjoj školi Ivanec, u srijedu, od 18 sati, u Osnovnoj školi Novi Marof, u četvrtak, od 18 sati, u Gradskoj dvorani Ludbreg te u petak, također u 18 sati, u Gospodarskoj školi Varaždin. Predstavit će se 13 javnih srednjih škola i dvije privatne.

Najbolji model

– Kampanja će drugi put biti organizirana u obliku sajma, a škole će se predstaviti svojim promotivnim materijalima i programima. Vjerujemo da smo odabrali najbolji model. Učenici će u neposrednom kontaktu s djelatnicima škola moći dobiti sve informacije koje će im pomoći da donesu konačnu odluku o izboru svojeg budućeg zanimanja. Pozivam sve učenike i njihove roditelje da dođu i posjete štandove škola. Svim učenicima želim da upišu željenu srednju školu te im želim puno uspjeha u srednjoškolskom obrazovanju – istaknula je Zagorec, napomenuvši je da kvalitetu obrazovnog sustava Varaždinske županije potvrđuje podatak da čak deset posto srednjoškolaca u varaždinske srednje škole dolazi iz drugih županija.

– Ne treba posebno isticati da su ulaganja u obrazovanje jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije, a poduzimamo sve kako bi svi učenici imali jednake i što bolje uvjete – napomenula je Zagorec.

O novostima i strukturi upisnih mjesta govorio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

–  U srednjim školama Varaždinske županije se 25 posto upisnih mjesta odnosi na gimnazijske programe, pet posto na umjetničke programe, 45 posto na četverogodišnja strukovna zanimanja, a 25 posto učenika upisuje trogodišnja strukovna zanimanja, od kojih se dva posto zanimanja odnosi na učenike sa zdravstvenim teškoćama. Ove godine završava formiranje četiriju strukovnih centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, u kojem imamo i  dva regionalna centra. ‘Oživjeli’ smo sva strukovna zanimanja koja su bila tražena u realnom sektoru, tako da smatram da smo pogodili balans te da možemo reći da je taj dio formiran. U sljedećem razdoblju naglasak ćemo staviti na gimnazijske programe – rekao je Huđek.

Istaknuo je da učenici koji završavaju strukovne programe u Varaždinskoj županiji imaju najbolje rezultate na maturi u Republici Hrvatskoj, a prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

20 posto

 – Naši učenici su za 12 posto bodova bolji u odnosu na državni prosjek, što je minimalno 20 posto bolje. Naše gimnazije nemaju takve rezultate, pa u tom sektoru ima prostora za napredak, tako da ćemo sljedećih godinu dana iskoristiti kako bi se ta situacija poboljšala – naveo je.

Izvijestio je i o odličnim rezultatima koje su učenici iz Varaždinske županije ostvarili na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WordSkills Croatia 2022., koji je održan prošli vikend u Zagrebu.

– Natjecanja su održana u 26 područja, a u našu županiju otišlo je 15 posto medalja. Sudjelovalo je 30 naših učenika, od kojih je njih 12 osvojilo medalje, što je nevjerojatan rezultat ako znamo da je udio naše županije u Republici Hrvatskoj četiri posto – istaknuo je pročelnik Huđek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba