U organizaciji Doma za žrtve nasilja Novi početak, uz podršku KZŽ i domaćinstvo Grada Klanjca

OSJETLJIVE TEME: Održan skup ˝Konfliktni razvodi˝

Objavljeno: 16.05.2022. zagorjeinternational

Okrugli stol “Konfliktni razvodi” održan je 13. svibnja 2022. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, u Velikoj dvorani Grada Klanjca, a s ciljem informiranja stručnjaka o obilježjima konfliktnih razvoda, utjecaju sukoba roditelja na djecu te pružanja konkretnih smjernica za savjetodavni rad s roditeljima i djecom u konfliktnom razvodu.

Tijekom okruglog stola, 50-ak stručnih suradnika centara za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi, stručnih suradnika u odgojnim i obrazovnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama te organizacijama civilnog društva imali su prilike raspravljati o tome kako postupati u slučajevima konfliktnih razvoda.

Savjetovalište za žene

Na samom početku, Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade ujedno i voditeljica Projekta Novi početak, pozdravila je sve prisutne i predstavila projektne aktivnosti. Istaknula je kako se u sklopu projekta planira izgradnja, odnosno uspostava savjetovališta u novom, povećanom opsegu od 12 do 15 korisnika, kao i radovi koji se odnose na uređenje savjetovališta žene žrtve nasilja u obitelji. Najavila je i prvi ciklus edukacija za razvoj vještina stručnjaka koji će započeti početkom lipnja te pozvala sve prisutne da se uključe u edukacije koje će doprinijeti usvajanjem novih kompetencija stručnjaka i poboljšanju usluga u zajednici za žrtve nasilja u obitelji. Osim toga, napomenula je kako se projekt bavi i senzibilizacijom te podizanjem svijesti javnosti o važnosti prevencije nasilja u obitelji I odgovornosti cjelokupne zajednice.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je važnost ovog projekta, kao i teme okruglog stola. 

-Drago nam je što kroz projekt možemo omogućiti ovakve prilike da stručnjaci dobiju relevantne informacije i znanja, a posebice o ovoj važnoj temi konfliktnih razvoda – napomenula je. Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Grada Klanjca, Zlatko Brlek, koji je svim prisutnima zaželio uspješan okrugli stol i dobrodošlicu u Grad Klanjec.

Nakon uvodnih govora, Tamara Gojković iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba upoznala je prisutne s obilježjima konfliktnih razvoda. Kroz niz praktičnih primjera, gospođa Gojković je prisutnima približila temu konfliktnih razvoda te mogućih situacija u kojima se stručnjaci mogu susreti.

-U Hrvatskoj je, sukladno statističkim podacima iz 2020. godine razvedeno 33.9 posto brakova- napomenula je Gojković. Istaknula je kako dijete može biti u posrednom ili neposrednom utjecaju u konfliktnom razvodu, što znači da dijete može svjedočiti sukobu ili je uključeno u sukob roditelja (neposredni utjecaj) te konflikt može djelovati na dijete preko mehanizama koji utječu na cjelokupno obiteljsko funkcioniranje (posredni utjecaj).

Rad s roditeljima

-Kod rada s roditeljima, možemo ponuditi razne oblike podrške, poput medijacije, psihoedukacije, procjene djeteta, ali i posredovanjem, te poduzimanjem određenih mjera ako je dijete ugroženo – napominje Gojković. Napominje i kako je važno u “dobrom” razvodu je važno djetetu objasniti što se događa, naglasiti da dijete nije uzrok razvoda, ohrabriti dijete na izražavanje osjećaja te ne tražiti dijete da bira strane.

Nakon održanog predavanja o konfliktnim razvodima, uslijedila je i kratka panel rasprava na kojoj su sudjelovali relevantni dionici iz institucija. U panel raspravi, na kojoj su sudjelovali Dragica Slakoper-Lisica (Centar za socijalnu skrb Krapina, Podružnica Obiteljski centar), Ana Ricijaš (Dječji vrtić Potočić Tuheljski), Laura Rancinger i Matija Petanjek (Centar za socijalnu skrb Donja Stubica) i Tamara Gojković (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba), govorilo se o praktičnim primjerima podrške djeci u konfliktnim razvodima. Sudionici su podijelili koje oblike potpore nude roditeljima i djeci tijekom i nakon konfliktnih razvoda. Sudionici su podijelili svoja iskustva kako reagiraju u situacijama konfliktnih razvoda, kao i što odgojno – obrazovne institucije čine kada imaju dijete čiji roditelji prolaze kroz razvod. Nakon održane rasprave i pitanja iz publike, najvaljen je i sljedeći Okrugli stol koji će se održati na jesen pod nazivom “Posljedice obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje odraslih i djece”.

Ovaj okrugli stol organiziran je u sklopu projekta “Novi početak”, a koji je prijavljen na Poziv UP.02.2.11 “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji” kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj Projekta je Krapinsko – zagorska županija, dok su partneri na Projektu Dom za žrtve nasilja u obitelji ˝Novi početak˝ i Centar za socijalnu skrb Krapina. Cilj projekta “Novi početak” je uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko – zagorskoj županiji. Osim same uspostave skloništa, žrtvama nasilja će se pružati i sustav podrške, savjetovanja i pomoći za vrijeme korištenja usluga, ali i nakon izlaska iz skrbi. Ovaj okrugli stol drugi je od sedam okruglih stolova koji se organiziraju s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja u obitelju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba