U petak izglasan Zakon o uvođenju eura

SABOR ODLUČIO: Hrvatska iduće godine prelazi na euro – dio zastupnika zabrinut

Objavljeno: 15.05.2022. zagorjeinternational

U petak je u Hrvatskom saboru usvojen Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za zakon je glasalo 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan, piše Večernji list.

Eure bi u svojim novčanicima mogli očekivati već od 1. siječnja 2023. godine, a dualne cijene proizvoda (u kunama i eurima) trebale bi se naći uz artikle već ovog rujna i ostati sve do kraja 2023. godine. 

Među protivnicima uvođenja eura bili su Mostov Miro Bulj koji j pozvao Sabor da povuče taj zakon, te da narod na referendumu odluči hoće li se uvoditi euro kao službena valuta. 

Marijan Pavliček iz Suverenista je rekao kako smatra da je suludo ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize Europske unije, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u zadnjih 20 godina. 

– Nemojte srljati grlom u jagode. Nemojte srljati kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put u povijesti – izjavio je Pavliček. 

Važno je napomenuti da građani tijekom iduće godine neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a zamjenu će moći izvršiti u bankama, Hrvatskoj pošti ili u Fini. Nakon isteka tog roka, građani će u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno moći mijenjati novčanice kune za euro. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba