U Starom gradu Konjščina održava se Srednjovjekovni sajam u spomen na veliku bitku s Turcima, sudjeluje čak 35 udruga

VELIKI TURISTIČKI POTENCIJAL: ˝Najbitnije je da općini ovo bude centralni događaj˝

Objavljeno: 14.05.2022.

Stari grad Konjščina koji potječe s kraja 15. stoljeća, a kojeg je povijest obilježila kao mjesto u kojem je 1545. godine 4. svibnja održana najveća bitka s Osmanlijama u Hrvtskom zagorju, nizinska je vodena utvrda okružena dvostrukim opkopom u koju se ulazilo preko mosta čiji su vlasnici bili grofovi Konjski. U spomen na veliku bitku s Turcima, nakon tri godine u punom se sjaju vratio Srednjovjekovni sajam na kojem sudjeluje 35 udruga.

Povijest i kultura

Ovom prigodom, načelnica općine Konjščina istaknula kako su pripreme za ovogodišnju manifestaciju bile duge jer upravo ovaj sajam mora postati ključna manifestacija Konjščine.

– Konjščina kao jedinica lokalne samouprave jedina ima svoju kulturno – povijesnu priču. Mi smo općina kulture, gdje je jedina bitka bila s Turcima, a zahvaljujući udruzi grofovija Konjski, ali i ostalim povijesnim udrugama, počeo je sajam. Najbitnije je da općini ovo bude centralni događaj i upravo zbog toga je općina bila u organizaciji, financijski pomogla i bila na raspolaganju za logistiku – rekla je načelnica Krok i zahvalila svim sudionicima, a posebice komunalnim redarima.

Predsjednica Udruge grofovija Konjski Konjščina Jasna Lugarić složila se s načelnicom, istaknuvši kako je bilo teško pripremati se za ovogodišnji program kojeg je dodatno otežala prošlotjedna prolongacija zbog nepovoljnog vremena.

– Jako je bilo teško pripremati se. Zbog pauze, koja je bila malo preduga, izgubili smo neke ljude, zbog prošlotjedne odgode neke od udruga danas nisu mogle biti s nama. Imamo jako puno udruga iz Konjščine, imamo igre za djecu, imamo lovce, tu su i vatrogasci, dakle puno je udruga i ljudi koji su uključeni pa svatko može pronaći nešto za sebe – rekla je Lugarić.

Turistički aspekt

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako ovaj sajam posjećuje već dugi niz godina, a posebno je zadovoljstvo izrazio postavljanjem sajma pokraj dvorca.

– Ovaj nas sajam podsjeća na neka druga vremena, na ono što uvijek ističem, to je dio turističke ponude Krapinsko – zagorske županije. Okolni smještajni kapaciteti puni su upravo zbog takvih manifestacija i vjerujem da će takva događanja u budućnosti sve više dobivati na važnosti jer sve više turista koji dolaze žele što više raznih aktivnosti, žele vidjeti različite evente, a naše manifestacije to pružaju – poručio je Kolar i dodao kako se nada da će tisuće ljude kroz dan posjetiti sajam.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba