Rodno mjesto dr. Franje Tuđmana danas slavi svoj dan, održan zanimljiv skup na otvorenom

NAČELNIK GREBLIČKI: Veseli me što je naš župan nakon deset godina suradnje prepoznao potencijal Velikog Trgovišća ŽUPAN KOLAR: Shvatili smo poruku Roberte

Objavljeno: 14.05.2022. Marta Čaržavec

Na 100. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika Veliko Trgovišće obilježava Dan općine. Događanje je započelo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred općinske zgrade, a onda i ispred Tuđmanove rodne kuće, nakon čega se događanje preselilo na nedavno završene sportske terene, nadomak Osnovne škole Veliko Trgovišće. Prisustvovali su mnogi čelnici, od kojih, uz načelnika Roberta Grebličkog izdvajamo krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, izaslanika Vlade RH Zdravka Tušeka, gradonačelnika grada Krapine i izaslanika Hrvatskog Sabora, a ujedno i predstavnik gradova i općina Zorana Gregurovića, izaslanika predsjednika RH Sinišu Hajdaša Dončića te izaslanik ministrice turizma i sporta Darka Vučića koji su se tijekom sjednice obratili prigodnim riječima.

Na samom početku, prisutnima se obratila predsjednica općinskog vijeća Štefica Kukolja koja je otvorila svečanu sjednicu pozdravivši sve prisutne i poručila:

Načelnik vizionar

– Danas, uz Dan općine, obilježavamo i 100. obljetnicu rođenja dr. Franje Tuđmana. Ponosni smo da je prvi hrvatski predsjednik rođen u našem mjestu, hvala mu za sve. Na kratko, vratit ću se u blisku prošlost, u 2013. godinu. Jedan mladi čovjek, intelektualac, entuzijast, vizionar i sanjar zasjeo je na kormilo općine Veliko Trgovišće. S ne puno životnog i radnog iskustva, s 25 godina imao je viziju. Taj sanjar je moj šef, moj načelnik, naš načelnik, gospodin Greblički. Spomenula sam 2013. godinu, tada je dobio prve izbore. Stajali smo na ovom mjestu i rekao je: ˝Znaš kaj, sve ćemo ovo srušiti, spojit ćemo nogometno igralište i napraviti najveći sportski kompleks u Zagorju, bit će to najljepši sportski centar˝. Ostvario je što je zacrtao – rekla je Kukolja i zahvalila državi i županiji na podršci, a načelniku Grebličkom zahvalila na svim projektima koje je realizirao.

Načelnik Greblički poželio je dobrodošlicu u Veliko Trgovišće kazavši kako je ovogodišnje obilježavanje na gradilištu, a dogodine ćemo se družiti, na Dan općine, družiti u gospodarskoj zoni. Istaknuo je kako je velika sreća realizacija projekta sportskih terena što je bila dugogodišnja vizija cijelog tima Općine, ali i Županije. Podsjetio je na provedene projekte i zahvalio županiji na financijskoj podršci.

Općinski razvoj

– Krenuli smo u rekonstrukciju gospodarske zone. Doselila je i tvrtka Wurth, a vrlo brzo očekujemo i nove tvrtke. Cilj nam je da se naša gospodarska zona spoji, a pošto je župan izrazio baš tu želju, nadam se da ćemo dogodine iz Zaboka moći direktno doći u veliko Trgovišće. Na kraju se želim zahvaliti dvjema osobama. Prvo županu Kolaru koji nas podržava u svemu što činimo. Uz ovu školu, sportski kompleks i gospodarsku zonu, veseli me što je naš župan nakon deset godina suradnje prepoznao potencijal Velikog Trgovišća i odlučio nam pomoći u razvoju. Posljednju zahvalu izričem svom prijatelju Zdravku Tušeku koji se založio da srušimo naš dom kulture i pretvorimo ga u Kulturni centar dr. Franjo Tuđman, nisam vjerovao da čovjek misli ozbiljno – poručio je načelnik Greblički i dodao kako su otkupljeni mnogi objekti i zemljišta čime Veliko Trgovišće dobiva potpuno novu vizuru i postaje mjesto poželjno za život. Na kraju, svim mještanima je poželio sretan Dan općine i pohvalio rad općinskog vijeća.

Župan Kolar također je podsjetio na 100. obljetnicu Tuđmanovog rođenja, ali istovremeno izrazio žaljenje jer:

– Danas ponovno nismo svi zajedno položili vijence. Ova godišnjica bila je prilika da to barem jednom napravimo – i Vlada i Sabor i predstavnici i načelnici i gradonačelnici. Možda to uspijemo realizirati za 101. godišnjicu. Shvatili smo poruku, Roberte, budući da u 12 sati imamo sjednicu po ovom suncu što je poticaj za buduća ulaganja na području općine, iako me začudio ovaj dugačak period koji si nam dao da realiziramo te projekte. U svakom slučaju, projekti za energetsku obnovu naše škole su spremni za apliciranje. S obzirom da smo Općini prenijeli prava za natječaj za realizaciju sportske dvorane u Dubrovčanu, novi NPO omogućava da apliciramo i mi pa ćemo to i napraviti – poručio je Kolar pa se osvrnuo na sportske terene, kazavši kako je to nadstandard koji je u Hrvatskoj rijedak.

– Ovo je veliki izazov za sve ostale da tako nešto realiziraju u svom mjestu. Što se gospodarske zone tiče, imao sam priliku prije mjesec dana s načelnikom obići novi centar svjetske razine, a u rujnu dolazi vlasnik na službeno otvorenje. Spajanje dviju gospodarskih zona je u planu, dokumentacija je u tijeku i vjerujem da će se to u narednom periodu realizirati – rekao je Kolar pa poručio za kraj:

– Čovjek je uvijek ključ uspjeha – kako na čelu općine ili grada, tako i u zajednici – rekao je Kolar i dodao kako će ovo mjesto biti mjesto poželjno za život i rad.

Vlada i ministarstva

Tušek je na samom početku svima čestitao na uspješno provedenim projektima koji općinu pozicioniraju kao onu koja je svijetli primjer dobre prakse, ujedno čestitavši načelniku na okupljenom timu koji svoje ideje pretaču u stvarnost.

– Vlada RH osigurava značajna sredstva, novaca će biti dovoljno za kvalitetne projekte, a sve vas pozivam da koristite to, da stavite glave zajedno i slažete projeket koji će omogućiti kvalitetniju budućnost naših mladih, ali i kvalitetniji život na području općine – poručio je Tušek i spomenuo kako je iz programa ruralnog razvoja plasirano više od 40 milijuna kuna prema Velikom Trgovišću, od čega veliki dio zauzimaju sredstva za infrastrukturu pa zaključio kako su Vlada i ministarstva na raspolaganju.

Gregurović je kazao kako se općina dobro razvija i poželio da to tako i dalje bude. Dodao je, puno toga će se još vidjeti što posebno veseli.

– Ovo je posebno mjesto i to ne samo u zagorskim okvirima, nego i u okvirima cijele naše domovine. Ovo je rodno mjesto našeg prvog predsjednika, utemeljitelja samostalne i moderne Hrvatske. Mi smo svi, neovisno o političkim opcijama na čelu naših gradova i općina i naravno da se veselimo kada vidimo da je negdje nešto dobro napravljeno. To je onda i nama poticaj za nove i bolje stvari – zaključio je Gregurović.

Vječna Hrvatska

Prisutnima se obratio i Hajdaš Dončić koji je uputio čestitku na konstruktivnoj i dobroj politici koju općina Veliko Trgovišće oblikuje i provodi. Istaknuo je kako ovakvo vođenje općine dobar primjer drugim općinama i gradovima u Hrvatskoj. Na kraju je poručio kako treba povući sva sredstva koja nudi Europska unija i ne ostaviti ni centa. Dodao je kako će drugo doći samo po sebi.

Vučić je naglasio:

– Čestitam vam ovu veliku obljetnicu, svim načelnicima, vijećnicima koji su doprinijeli razvoju općine da i ubuduće bude dobra poruka i podrška i od centralne vlasti sa željom da se vidimo i u idućim godinama na otvaranju novih projekata koji su od velikog značaja za stanovnike vaše općine. Imate našu podršku – poručio je Vučić kojem je pripala čast da u ime Ministarstva i sporta otvori sportske terene. Tu je priliku iskoristio da citira Tuđmana čime su tereni i službeno otvoreni:

– Živjela nam jedina i vječna Hrvatska – poručio je.

Tijekom svečane sjednice, Općina je dodijelila nagrade svojim mještanima koji su svojim aktivnostima i radom doprinijeli općini, pa je tako nagrada Općine dodijeljena Elizabeti Končić Trlek za osobit doprinos u dječjoj književnosti. Plaketa je dodijeljena Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “Vatrogasac“ Strmec za izuzetan doprinos u razvoju vatrogastva i postignute rezultate u radu DVD-a te Marijanu Vojnoviću za izuzetan doprinos u radu i djelovanju Društva vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina. Pohvalnice su dodijeljene Kristijanu Vraniću za istaknuti doprinos u radu i djelovanju Puhačkog orkestra “Mrzlo Polje“, Štefici Buhin i Anici Horvat za istaknuto zalaganje u aktivnostima za poboljšanje životnih uvjeta umirovljenika te Lovačkom društvu “Lisica“ – Grupi V za istaknuto zalaganje na zaštiti i uzgoju divljači i gospodarenju materijalnim resursima Društva. Zahvalnica se dodjeljuje Juraju Stepiću za mnoge donacije i istaknuto zalaganje za boljitak lokalne zajednice.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratila dobitnica Končić Trlek koja je zahvalila na uručenoj nagradi, a istaknula kako pohvala znači svakom čovjek, pa pored toga i socijalna podrška.

– To je jedna od ideja mog romana. Društvo bi trebalo usmjeriti pažnju prema onim skupinama koje su ponekad zbog svojih životnih okolnosti različite, izolirane, a to se posebno odnosi na djecu. Zbog toga standarda je važno omogućiti podršku, ulagati u stručnu pomoć – zaključila je Končić Trlek.


Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba