NEKA VIDE DA NAS IMA: Uz pjesmu ˝Geni, geni kameni˝ centar Zagreba preplavila horda ljudi

HOD ZA ŽIVOT: Za brigu o nerođenom djetetu potrebna ljubav majke, potpora obitelji, lokalne zajednice i cijelog društva

Objavljeno: 14.05.2022.

Nakon održanog prosvjeda ˝Dosta˝ jutros je horda ljudi prosvjedovala ˝Hodom za život˝. Centrom Zagreba odjekivali su Thompsonovi stihovi ˝Geni, geni kameni˝, ˝Što na nebu sja visoko˝, ˝Čija je ono livada čija je ono trava, čija li je divojka rumena i plava˝, pa i ˝Zemlja je mati i dite˝ kao i ˝Moja Hercegovina˝, onda i malo Novih Fosila i stihova ˝Kako je dobro vidjeti te opet˝, ali i stihova Miše Kovača ˝Ti si pjesma moje duše, ti si bol srcu mom˝.

Nema zastava

Budući da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zabranio zastave ˝Hod za život˝ jer se, kako je napomenuo, ne slaže s njihovim ciljevima i ne može niti ne želi biti pokrovitelj takvih skupova, okupljeni su mahali hrvatskim zastavama i balonima obučeni u majice s natpisom i logom ˝Hod za život˝. Potaknuti ”slučajem” Mirele Čavajde dižu svoj glas za život, a kako je neki dan najavio član organizacijskog tima Luka Holjevac, oni daju potporu svim doktorima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se pozivaju na priziv savjesti. Time rade svoj posao i brinu o oba pacijenta – i majci i djetetu.

Transparenti koji su se dizali visoko u nebo nad Zagrebom odašiljali su poruke poput: ˝Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj”, ˝Neka vide da nas ima˝, ˝Ovako izgledam s deset tjedana˝, “Svako ljudsko biće ima pravo na život”, “Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni”, “7 tjedana od začeća zijeva” ili “12 tjedana od začeća smije se”.

Ljubav majke

Jedna od članica organizacijskog tima “Hoda za život” Andrea Duvančić istaknula je kako se hod održava u još 11 hrvatskih gradova, a da je za brigu o nerođenom djetetu potrebna ljubav majke te potpora obitelji, lokalne zajednice i cijelog društva.

– Znanost i iskustvo su pokazali da je djetetu potrebna ljubav, prema majci i nerođenom djetetu, ljubav oca i majke, ljubav obitelji, potpora zajednice i cijelog ovog društva i zato smo se okupili kako bismo pokazali tu ljubav – zaključila je, a Željka Markić naglasila je kako ”slučaj” Mirele Čavajde, čija beba ima visoki stadij tumora koji se svakodnevno povećava i čiji su izgledi za život, prema nalazima, gotovo nemogući i kojoj zdravstvo Lijepe naše nije omogućilo prekid trudnoće u visokom stadiju, zbog čega će na zahvat u Sloveniju, treba podršku.

– Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami. U okolnostima u kojima imamo saborske zastupnike koji žele da se život nerođenog djeteta može prekinuti do porođaja, da ga se može usmrtiti do poroda, potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem. Što se tiče gradonačelnika, svjetonazori su različiti, ali obveze prema građanima su vrlo jasne. Nametanje jednog svjetonazora se zove jednoumlje i nadam se da se to više neće ponavljati – zaključila je Markić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter