Povodom Dana grada Zaboka koji se obilježava 22. svibnja, razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom

“Čak i u ova izazovna vremena, brojni projekti dobro napreduju, gospodarstvo cvjeta, a u Zabok pristiže sve veći broj mladih obitelji”

Objavljeno: 14.05.2022. Vanja Hozmec

Zabok je, odmah iza Krapine, drugi najveći grad Krapinsko – zagorske županije, a zbog svojeg se iznimno povoljnog geografskog položaja mnogima nametnuo kao idealno mjesto za život. Isto vrijedi i za brojne tvrtke koje u posljednje vrijeme odlučuju proširivati svoje poslovanje, a odlučuju se upravo za Zabok. Iz tog razloga, Zabok je grad koji se konstantno širi i s godinama je u potpunosti promijenio svoju nekadašnju vizuru. 

Ovaj nekada nadaleko poznat industrijski gradić 22. svibnja slavi svoj dan, a tim smo povodom dugogodišnjem gradonačelniku Ivanu Hanžeku postavili nekoliko pitanja o tome što se u Zaboku radilo protekle godine te što Zabočanke i Zabočani mogu očekivati u svome gradu u skoroj budućnosti. 

Izazovna godina 

Gradonačelnik je započeo da je protekla godina bila itekako izazovna i da je koronavirus uzrokovao probleme na brojnim poljima života, no to ipak nije uspjelo zaustaviti brojne projekte koji su pokrenuti na području grada.

– Započeli smo velike infrastrukturne projekte na koje smo iznimno ponosni. Riječ je o projektima “re-GENERATOR” i projektu “BRZO”. Projekt “re – GENERATROR” vrijedan je gotovo 33 milijuna kuna i kada bude završen, dobit ćemo jedan sasvim novi prostor u gradu za održavanje sadržaja urbane kulture i prostor za kulturno – kreativne industrije. Bit će tu malo kino, sviraonice, prostor za koncerte, ugostiteljski sadržaji, hostel i slično. Radovi dobro napreduju tako da očekujemo dovršetak u sljedećoj godini – rekao je gradonačelnik Hanžek, pa nastavio:

– Projekt “BRZO” je vrijedan gotovo 14,5 milijuna kuna, a provodimo ga u partnerstvu s gradom Oroslavjem. Riječ je o izgradnju biciklističke rute koja će povezivati autobusni kolodvor u Oroslavju sa željezničkim kolodvorom u Zaboku, a krasi ga i atraktivan most u centru Zaboka na kojem se trenutno radi, te most preko rijeke Krapine. Jednako smo tako ponosni i na projekt “MIPOS II” koji je završio krajem ožujka, a u kojem smo zaposlili preko 50 žena koje su brinule o više od 340 korisnika. Projekt je to za koji smo ostvarili sufinanciranje veće od 4,8 milijuna kuna, no kroz njega smo dobili nešto mnogo više – velika prijateljstva i pružanje prilike ženama koje su mislile da nikad neće naći posao i zaraditi za život. Valja reći da su se žene zaposlene u projektu i školovale tijekom rada, za pomoćne kuharice i dadilje – kazao je gradonačelnik. 

Uz ove velike projekte, provodilo se i mnogo manjih, ali ne i manje važnih, naglašava Hanžek. Krenula je rekonstrukcija ceste kroz Lug Zabočki, asfaltirale su se nerazvrstane ceste, uređivala se ostala komunalna infrastruktura, a nastavljena je i briga za najmlađe Zabočanke i Zabočane te udruge i civilno društvo. Jednakim intenzitetom će se nastaviti i u budućnosti.

Dobri rezultati

– Krajem prošle godine u Gradskoj smo upravi oformili Upravni odjel za EU fondove i strateške projekte. Djelatnici tog odjela na čelu s pročelnicom Valentinom Đurek prate sve natječaje i prijavljuju projekte na one pozive na koje to mogu. Evo, ovih nam je dana stigla vijest o pozitivnom ishodu od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vezano uz našu prijavu na natječaj za pametna i održiva rješenja. Tim ćemo sredstvima unaprijediti naš sustav uredskog poslovanja te financirati program za transparentnost proračuna. Isto tako, preko natječaja LAG-a “Zagorje – Sutla” dobili smo gotovo 400.000 kuna za izgradnju “PUMP” tracka te radovi kreću uskoro.  Valja reći kako mi već imamo spremne projekte za izgradnju sportskog centra “Zaseka, sportsko – rekreacijskog šetališta re-KREATOR” te parka za pse “BARK park”. Ti projekti čekaju adekvatne natječaje da ih apliciramo. Ono najaktualnije svakako je prijava projekta izgradnje vrtića i škole u Špičkovini za što spremamo dokumentaciju i prijavljujemo kroz neko vrijeme. Također, u završnim smo pripremama za otvorenje dnevnog boravka za umirovljenike u sklopu naše Gradske knjižnice Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku – otkrio je gradonačelnik.  

Što se gospodarstva tiče, naš je sugovornik istaknuo da u Gradu mogu biti izrazito zadovoljni jer se gradska poduzetnička zona popunjava iz dana u dan, a istom brzinom pristižu i upiti novih investitora. 

– Zabok se, bez sumnje, pozicionirao kao najvažnije prometno i gospodarsko središte sjeverozapadnog djela Hrvatske. I po pitanju turizma smo zadovoljni napretkom. On možda nije toliko velik jer naš primarni razvoj nije usmjeren na turizam, ali zadovoljni smo što se otvara sve više privatnog smještaja, a ponuda događanja i sadržaja sve je raznolikija – govori gradonačelnik i dodaje da je jednako zadovoljan demografijom: 

– Demografija je jedno od područja s kojim možemo biti zadovoljni. U Zabok se doseljava sve više mladih obitelji, a stanovi koji se grade, rasprodani su i prije njihova dovršetka. Ono što nam zasigurno predstoji jest proširenje našeg vrtića u centru grada i to je zadatak kojeg si definitivno zadajemo u budućem razdoblju – najavljuje Hanžek. 

Bogat program

Povodom proslave Dana grada, događanja će biti mnogo, a pronaći će se za svakoga ponešto.   

– Prvi puta nakon nekoliko godina, sva događanja u svibnju smo stavili pod jedan nazivnik, “Svibanj u Zaboku”. U suradnji s ustanovama, udrugama i svima ostalima koji su se pridružili, kreirali smo bogat program koji uistinu nudi za svakoga ponešto. Program smo ‘pojačali’ koncertima popularnih izvođača. Tako u subotu 14. svibnja na središnjem Trgu Ksavera Šandora Gjalskog nastupaju Neno Belan i Fiumensi, a u nedjelju 15. svibnja Limena glazba Prosenik te Josip Palameta i Goran Orešković, pjevači koji su se proslavili u ‘A strani’. Prava glazbena poslastica dolazi 22. svibnja, na sam Dan grada, kada na Vodospremi nastupa Damir Urban za čiji su koncert karte planule u rekordnom vremenu. Bit će tu i mnogo izložbi u našoj knjižnici, koncerata u Gradskoj galeriji, dječjih i sportskih sadržaja. Posebno smo ponosni što se i ove godine održava “Zabočka urbana kultura”, događanje u sklopu kojeg se crtaju murali na području našeg grada, a dobra suradnja nastavlja se i s udrugom “HGF” koja je ove godine na lokaciji “re-GARDENA” okupila renomirane glazbenike poput Pips,chips & videoclips koji će nastupiti 21. svibnja, te Darka Rundeka koji dolazi 4. lipnja – otkrio je gradonačelnik Hanžek i ovim putem pozvao sve da dođu u Zabok i pronađu neki sadržaj za sebe. 

Na samom je kraju uputio i čestitke svojim sugrađankama i sugrađanima povodom Dana grada.  

– Svim građankama i građanima Grada Zaboka želim sretan Dan grada i Župe sv. Jelene Križarice. Ovo je mjesec našeg grada koji je namijenjen zabavi, druženju i uživanju. Vidimo se na nekom od brojnih događanja – poručio je gradonačelnik Hanžek.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba