Općina Lobor za rad svojih udruga osigurala gotovo 290.000 kuna

“Obogaćuju naš sportski, kulturni i društveni život – čine ga sigurnijim, boljim i kvalitetnijim“

Objavljeno: 13.05.2022. zagorjeinternational

Općina Lobor u ovogodišnjem proračunu za rad svojih udruga osigurala je gotovo 290.000 kuna, a kako napominje načelnica Ljubica Jembrih riječ je o bitnoj stavci jer su upravo udruge te koje obogaćuju sportski, kulturni i društveni život Lobora.

Naime, u ovogodišnjem proračunu, Općina je za tekuće donacije udrugama osigurala 330.000 kuna, a za javni poziv za financiranje njihovih projekata i programa bilo je predviđeno 290.000 kuna. Svim udrugama koje su u roku dostavile zahtjeve odobreno je sufinanciranje programa i projekata.

-Na natječaj je pristiglo ukupno 20 prijava, od čega je jedna stigla izvan roka, dakle 19 udruga ostvarilo je sufinanciranje u iznosu od 289.000 kuna što je 42 posto od njihovih zahtjeva – pojasnila je Jembrih.

S obzirom da je jedna od udruga, Udruga umirovljenika iz Zlatara povukla svoju prijavu, odobrena sredstva u iznosu od 1500 kuna, Općina će rebalansom proračuna preraspodijeliti za novu stavku, po prvi će puta uvesti božićnice za umirovljenike iz Lobora.

– Udruge su prijavljivale projekte i programe iz područja gospodarstva, sporta, kulture i socijale. Sve naše udruge jako su aktivne i obogaćuju sportsko-kulturno-društveni život Lobora. One ulažu jako puno truda i rada, a njihovi programi iz godine u godinu sve su bogatiji – rekla je Jembrih.

S obzirom da su sve veći financijski udari na džepove građana utjecali i na povećanje troškova udruga, Općina Lobor dodatno će se uključiti u njihov rad kako bi im olakšala prijave na razne natječaje. Naime, Općina će svim svojim udrugama osigurati stručnu pomoć koja će tijekom cijele godine pratiti otvorene javne pozive i pružiti im podršku prilikom prijava na natječaje.

Prepoznatljive manifestacije

-To nam je jako bitno jer želimo zadržati sve naše udruge. Čitav sportski, kulturni i društveni život naše općine drže naše udruge, a njih čine naši ljudi. Ponosni smo na njihov razvoj i zajedništvo koje je vidljivo na bilo kojoj kulturnoj manifestaciji jer zahvaljujući njima u vrlo kratkom roku  možemo organizirati vrlo kvalitetne i prepoznatljive manifestacije – naglasila je načelnica.

Tako se Općina Lobor može pohvaliti velikim brojem udruga koje se bave područjima ekologije, lovstva, poljoprivrede, socijalnih usluga i pružanja pomoći osobama s teškoćama u razvoju. Udruge kao što su Kućna pomoć i Sveta Ana već duži niz godina svoje hvalevrijedne programe i usluge pružanja podrške osobama s teškoćama i mještanima treće životne dobi financiraju europskim i nacionalnim sredstvima.

– Osim svih kvalitetnih usluga koje pružaju i koje su nužno potrebne, posebice u ovakvim malim ruralnim sredinama kao što je Lobor, tu se otvara i velik broj novih radnih mjesta, tako da je kroz te dvije udruge na području općine zaposleno 50-ero ljudi. To je dobar primjer da i druge udruge krenu u tom smjeru, naravno, svaka u svojoj djelatnosti, a s obzirom da je nova financijska omotnica pred vratima, mogućnosti će biti i svi zajedno moramo biti spremni to iskoristiti – poručila je Jembrih.

Tradicija i baština

Loborske udruge, dodala je načelnica, imaju iskustvo, cilj, plan i viziju, a Općina će im i dalje biti podrška kako bi sredstva koja će biti na raspolaganju iskoristile maksimalno za dobrobit svih mještana.  Osim udruga, tu su i vrijedni vatrogasci iz DVD-a Lobor koji su nedavno nabavili novo navalno vozilo, a načelnica Jembrih napominje kako su oni loborski anđeli čuvari. Općina se može pohvaliti i zavidnim brojem kulturnih udruga koje čuvaju loborsku tradiciju i baštinu. Uz KUD Lobor koji se rado uključuje u sve manifestacije, tu je i Udruga Loborfest koja svake godine krajem srpnja organizira međunarodnu manifestaciju Loborfest te loborski tamburaši Črni Tomaši, pobjednici ovogodišnje županijske tamburaške smotre.

-Cijeli sklop naših udruga život u Loboru čini sigurnijim, boljim i kvalitetnijim – zaključila je Jembrih.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝
Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

KAMO NAKON SREDNJE? Fakultet organizacije i informatike ima novi modernizirani preddiplomski trogodišnji stručni studij poslovne informatike u vašoj neposrednoj blizini!

Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter