Više od stotinu rimokatoličkih župa ovog je tjedna održalo bogoslužja

Mise za blagoslov homoseksualnih parova

Objavljeno: 13.05.2022. zagorjeinternational

Usprkos tome što Vatikan, a ni većina njemačkih biskupa ne odobrava praksu blagoslova queer parova, više od stotinu rimokatoličkih župa u Njemačkoj ovog je tjedna održalo bogoslužja tijekom kojih su blagoslovljeni homoseksualni parovi. Bogoslužja za osobe koje nisu heteroseksualne ili one čiji se rodni identitet razlikuje od spola koji su imali pri rođenju, dio su niza povijesnih reformi unutar crkve u Njemačkoj koja se našla na udaru Rima zbog svoje progresivne prirode.

Rainer Teuber, inače odgojitelj iz Essena i član LGBTQ inicijativa #OutInChurch i #liebegewinnt – u prijevodu “ljubav pobjeđuje” za dpa je rekao da se veseli “proslavi svoje veze u sklopu naše župe, s članovima obitelji i u krugu prijatelja” piše Poslovni.hr.

– Osmjeli li se osam ili devet biskupa iz Njemačke i blagoslovi queer parove, ne vjerujem da će biti toliko kritika iz Rima – rekao je jedan od aktivista.

Teuber i njegov suprug Karl – Heinz Armeloh vjeruju u promjenu crkve iznutra, no istodobno žele i da crkva prizna svoje pogreške iz prošlosti.

– Nitko mi nikada dosad nije prišao i rekao: Ovo je stvarno bilo s****e, pogriješili smo – rekao je.

Poziv na blagoslov queer parova širom Njemačke uslijedio je kao reakcija na dekret što ga je Vatikan izdao 15. ožujka. Njime se naglašava crkvena zabrana koju bi trebali ispoštovati svi oni svećenici koji se zalažu za Božji blagoslov za homoseksualne parove, jer u dekretu stoji da “Bog ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh”.

U svega nekoliko dana, skupina od 16 njemačkih svećenika i volontera organizirala je potpisivanje peticije koja je u svega nekoliko dana prikupila više od 2000 potpisa.

Ohrabreni odazivom, odlučili su poduzeti korak dalje i proglasiti 10. svibnja – datum odabran zbog povezanosti s Noom, s kojim je Bog u Bibliji sklopio savez poslavši mu u zalog dugu, simbol koji je usvojila i L.G.B.T.Q. zajednica – danom održavanja ceremonije blagoslova svih parova, a posebno onih koji žive u istospolnim zajednicama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter