S ciljem učenja o dječjim pravima, multikulturalizmu i nacionalnim manjinama

DND Zabok se s Dječjim gradskim vijećem i Dječjim forumom uključilo u projekt Saveza DND-a Hrvatske, “Djeca OKO nas“

Objavljeno: 13.05.2022. zagorjeinternational

U sklopu projekta “Djeca OKO nas“ Saveza DND-a Hrvatske, i u suradnji s Dječjim gradskim vijećem i Dječjim forumom, u DND-u Zabok provedeno je niz radionica na teme kulturnog identiteta, kulturnih normi, nacionalnih manjina, nacionalnog identiteta, stereotipa i predrasuda, prihvaćanja različitosti, multikulturalizma… 

Cilj projekta “Djeca OKO nas“ je obrazovanje djevce o dječjim pravima, identitetu nacionalnih manjina i multikulturalizmu kako bi se kod djece povećala informiranost i znanja o dječjim pravima, identitetu nacionalnih i manjinskih skupina koje žive u različitim hrvatskim regijama, prihvaćanje različitosti, razumijevanje i očuvanje nacionalnih, lokalnih i kulturoloških identiteta, ljudska prava i aktivno građanstvo.

Radionice je vodila Zvjezdana Balija, a djeca su kroz različite aktivnosti, od upoznavanja samih sebe, promišljanja o različitostima i sličnostima među narodima, kulturama, nacionalnim manjinama, kroz pjesmu, nošnju, hranu, različite običaje učili i o suradnji i toleranciji. Na posljednjoj radionici pod nazivom “Vaš savršen svijet“ trebala su osmisliti idealni planet za život.

Interkulturalna radionica 

Uoči Dana Europe, u suradnji s Mrežom udruga Zagor organizirana je interkulturalna radionica pod nazivom “Upoznajmo Tursku!” koju je vodila Evin Arslan, ESS volonterka iz Turske koja se trenutno nalazi u Zaboku. Evin je pomagala Lucija Mrzlečki, studentica turskog jezika koja je prevodila prezentaciju s turskog na hrvatski tako da su djeca imala priliku slušati turski jezik. 

Evin im je ispričala o znamenitostima Turske, o tradicionalnoj likovnoj umjetnosti “Ebru“, naučili su nekoliko osnovnih riječi na turskom, turcizme koji se koriste kod nas, pokazala im je tradicionalnu tursku nošnju i poznata turska jela simit, baklavu i lahmacun. Pogledali su film o  znamenitostima Turske, o festivalu tulipana u Istanbulu, slušali popularne turske pjesme i gledali dječji turski film “Octopus“ s prošlogodišnjeg 10. Kiki festivala.

Evin je djeci objasnila kako se priprema turski čaj, a demonstrirala je i pripremu prave turske kave. Za kraj su odigrali tradicionalnu dječju igru “Körebe“, otplesali tradicionalni turski ples “Damat Halayı“ te degustirali poznate turske slatke delicije, lokum i tulumbu i pili turski nar čaj.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba