Situacija kakva se ne pamti

Cijene namirnica skaču u nebo – što nas očekuje u sljedećim mjesecima?

Objavljeno: 13.05.2022. zagorjeinternational

U skorije vrijeme stopa inflacije, odnosno stopa rasta cijena u određenom vremenskom razdoblju, dosegnula je visoke razine, u mnogim zemljama i desetljetne maksimume. Potrošačka dobra su još uvijek pod utjecajem problema u lancu opskrbe koji su pogođeni pandemijom virusa COVID-19, a odnedavno i ratom u Ukrajini.

Porast cijena namirnica

Jedinstvena mješavina događaja dovela je do vrtoglavog porasta cijena u supermarketima s naglaskom na povećanje troškova hrane. Na globalnoj razini, cijene hrane porasle su za rekordnih 21 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema FAO-vom indeksu cijena hrane.

Na cijene hrane ne utječe isključivo trenutna rastuća inflacija, već postoje i utjecaji uzrokovani cijenama nafte, koje dodaju financijski teret distributerima koji trošak prebacuju na potrošače. Cijene u supermarketima, pa čak i u lokalnim trgovinama su u stalnom porastu u posljednjih godinu dana. Samo u veljači namirnice su u cjelini koštale oko 1,5 posto više nego prethodnog mjeseca, a predviđa se da će za ožujak ta brojka nastaviti rasti.

Iako je u ovim teškim vremenima nemoguće ne osjetiti financijski udarac, istog možete umanjiti kupujući namirnice na popustima. Naša preporuka je da redovito pregledavate internetske stranice kao što je Letkomat, gdje možete naći letke brojnih supermarketa i trgovina, kako namirnicama, tako i drugim potrepštinama. Na ovaj način ćete uvijek biti ažurirani o aktualnim akcijskim cijenama te shodno tome možete u lov na popuste.

Porast cijene jestivog ulja

Stalni rast cijena nije jednako raspoređen na sve namirnice u trgovini. Brzo je postalo jasno da neki osnovni proizvode doživljavaju skokove cijena koje rezultiraju ukupnim iznosima daleko većim nego što si potrošači mogu priuštiti.

Globalno gledano, FAO ističe – cijene biljnih ulja porasle su za oko 8,5 posto u veljači u odnosu na siječanj, potaknute proizvodnim troškovima koji uključuju suncokretovo, sojino i palmino ulje. Osamdeset posto izvoza navedenih namirnica čine Ukrajina i Rusija. Rast cijena jestivog ulja mogao bi u nadolazećim danima dosegnuti nove maksimume, ako se rat u crnomorskoj regiji uskoro ne obuzda.

Rat Rusije i Ukrajine zadao je trostruki udarac zalihama suncokretovog, palminog i sojinog ulja. Pritisak na opskrbu suncokretovim uljem iz Ukrajine dodatno je stisnuo izvoznu politiku iz Indonezije, utječući na uvoz palminog ulja; također je pogoršao zabrinutost zbog gubitka usjeva u Južnoj Americi, utječući na zalihe sojinog ulja.

Porast cijene pšenice

Osim cijena jestivog ulja, također su dramatično porasle i cijene kukuruza i pšenice u prva dva mjeseca ove godine, a prema FAO-vom indeksu cijena žitarica bilježi se porast od tri posto u veljači. Pretpostavlja se da će ova brojka rasti u ožujku i travnju.

Svjetske cijene pšenice porasle su za 19,7 posto tijekom ožujka, dok su cijene kukuruza zabilježile rast od 19,1 posto na mjesečnom nivou, dosegnuvši rekord zajedno s cijenama ječma i sirka. Prema FAO-u, ti problemi će vjerojatno potrajati, što će dovesti do viših cijena, nižih zaliha i neizvjesnosti na tržištu pšenice u budućnosti.

Porast cijena mliječnih proizvoda

Mliječni proizvodi su zabilježili najveći porast troškova za potrošače u cijelom svijetu, gdje je tijekom više mjeseci zabilježen porast cijena osnovnih namirnica poput jaja, sira i mlijeka. FAO-ov indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za oko šest posto u veljači, što je šesti uzastopni mjesečni porast – u usporedbi s povećanjem cijena mesa od samo jedan posto.

Porast cijena voća i povrća

Situacija nije ništa bolja ni što se tiče voća i povrća, dapače – čak je i gora. Cijene su najviše u zadnjih 10 godina. Cijene voća i povrća bilježe godišnji porast od čak 17 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba