POVODOM OBILJEŽAVANJA 31. OBLJETNICE USTROJA PETE BOJNE 1. A BRIGADE “TIGROVI": U Vinici ispred spomen – ploče položeni vijenci i zapaljene svijeće

“Branitelji su svoje odradili, a kakva će nam biti domovina, ovisi o svima nama, o tome koliko ćemo dati sebe da bude što bolja i naprednija“

Objavljeno: 13.05.2022. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustroja pete bojne 1. A brigade “Tigrovi”, u Vinici su ispred spomen-ploče kod nekadašnjeg centra za obuku jedinica Zbora narodne garde, u spomen na poginule pripadnike brigade položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uz pripadnike Udruge ratnih veterana prve gardijske brigade “Tigrovi”, pripadnika mnogobrojnih braniteljskih udruga te niza izaslanstava, počast je odao i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je ujedno i izaslanik predsjednika Sabora RH. Vijence su također položili i odali počast braniteljima, izaslanik predsjednika RH brigadir Marijan Kretić, izaslanik predsjednika Vlade i ministra branitelja general zbora Josip Lucić, izaslanik ministra obrane Perica Turalija, načelnik Vinica Branimir Štimec, predstavnici Policijske uprave varaždinske te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Osim kod spomen ploče, vijenci su položeni i kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana te kod spomenika Mladenu Kasunu, poginulom pripadniku “Roda”.

Predsjednik podružnice Varaždinske županije Udruge ratnih veterana prve gardijske brigade Tigrovi Tomislav Kranjčec pozdravio je sve prisutne naglasivši ulogu svoje brigade u obrani Hrvatske.

– Kroz bojnu je prošlo 939 pripadnika, od toga 29 žena. Imali smo 179 ranjenih i 28 poginulih. U Kostajnici je zarobljeno 20 pripadnika koji su razmijenjeni  tijekom pregovora 1992. godine – rekao je Kranjčec.

Slavni ratni put

Varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je i sam bio sudionik Domovinskog rata,  kazao je da o slavnom ratnom putu ove brigade nema potrebe previše govoriti jer gotovo sve se zna, podsjetivši da su se borili na bojištima od Vukovara do Dubrovnika, sve do legendarnog ulaska u oslobođeni Knin.

– Ovdje u Vinici, na samim počecima Domovinskog rata, formirana je najprije jedinica za posebne namjene MUP-a koja potom prerasta u petu bojnu prve A brigade Tigrova, a 1992. godine u legendarnu sedmu gardijsku brigadu Pume – podsjetio je Stričak, dodavši:

– Godina za godinom prolazi, sve smo stariji i sve nas je manje, ali dokle god ćemo moći, obilazit ćemo mjesta bitna za obranu, a potom i oslobađanje naše domovine te odavati počast našim poginulim kolegama. Zadužili su sve nas, a kakva će nam biti domovina, ovisi o svima nama, o tome koliko ćemo dati sebe da bude što bolja i naprednija. Branitelji su svoje odradili od ’91. do ’95. – zaključio je župan Stričak.

Nastavak svečanosti

Načelnik Vinica Branimir Štimec istaknuo je kako je Vinica važan dio te povijesti.

– Kao dječak od 11 godina pratio sam sve akcije tijekom Domovinskog rata. Promatrali smo kako se stvara naša vojska i zato želimo u Vinici, kao mjestu gdje je sve počelo, spomenik podići na višu razinu, tako da svi mještani, kao i svi građani Republike Hrvatske budu ponosni na to. Važno je da se nikada ne zaboravi ono što je bilo i da se ta povijest prenosi na nove naraštaje – rekao je  Štimec.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen-obilježja, svečanost se nastavila u dvorani Općine čitanjem povjesnice pete bojne 1. A br. ZNG “Tigrovi”, a upriličena je izložba ratnih fotografija, kao i podjela prigodnih poklona učenicima OŠ “Vinica”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba