Povodom Dana općine Veliko Trgovišće razgovarali smo s načelnikom Robertom Grebličkim

˝Pozivam sve na više međusobnog uvažavanja i manje ogovaranja. Svi bismo željeli više i to je ljudski, no za određene projekte treba vremena˝

Objavljeno: 13.05.2022. Marta Čaržavec

Općina, na čijem je čelu Robert Greblički, polako, ali sigurno postaje mjesto sve poželjnije za život. Da čelništvo općine Veliko Trgovišće osigurava sve preduvjete koje može, a istovremeno brine o demografskim mjerama, odnosno ostanku mladih na području mjesta, dokaz su protekla i tekuća godina, budući da je to period provođenja projekata čija vrijednost prelazi 40 milijuna kuna. Ususret Danu općine razgovarali smo s načelnikom koji je istaknuo najvažnije završene projekte, ali i one kojima realizacija tek predstoji.

Najvažniji projekti

Nedavno završen projekt sportskih terena svakako je najznačajniji, sufinanciran od strane Ministarstva sporta i turizma te Krapinsko – zagorske županije, a sadrži niz igrališta za nogomet, košarku, odbojku, badminton, odbojku na pijesku, skok u dalj, stazu za trčanje…

– Sportski kompleks smjestili smo iza naše osnovne škole, a mislim da takvo nešto u Hrvatskoj ili ne postoji ili je vrlo rijetko. Cilj nam je potaknuti sve mještane općine na bavljenje sportom te promicati zdrav i aktivan način života – objasnio je Greblički pa kao jedan od važnijih provedenih projekata izdvojio energetsku obnovu javne rasvjete na području općine.

– Obnovili smo javnu rasvjetu u centru općine, li i u okolnim naseljima. Dogradili smo jedan dio sustava, a ostalo nam je još nekoliko pozicija na kojima nije napravljena infrastruktura, no to ćemo, u suradnji s HEP-om pokušati riješiti što je brže moguće – rekao je načelnik i dodao kako je primjetna i ušteda od 60 posto. Kako kaže, to je dobro obavljen posao.
Također, Greblički kao važan projekt ističe dogradnju vrtića koja je realizirana preklani, a budući da je on ponovno popunjen, načelnik je najavio ponovno proširenje pa je sada u tijeku priprema projektne dokumentacije.

Sufinanciranja

– Za sve navedene projekte, s time da bih tu dodao još i Kulturni centar dr. Franjo Tuđman za koji smo na EU natječaju ostvarili financiranje od 7,5 milijuna kuna, a još dva milijuna očekujemo od Ministarstva regionalnog razvoja i Europske unije. Cijeli je projekt vrijedan 11 milijuna kuna, a njime u potpunosti renoviramo naš dom kulture – izvijestio je Greblički i dodao kako je Općina u samom centru mjesta otkupila zemljište za jedan veći projekt.

– Isto tako, u procesu smo otkupa zemljišta za dječja igrališta u svakom selu jer želimo u svakom većem naselju na području naše općine napraviti dječje igralište. Uz to nam se veže i projekt u Dubrovčanu za kojeg smo dobili financiranje putem LAG-a ˝Zelen bregi˝. Riječ je o Parku hrvatskih velikana, ni to je još u fazi razrade – najavio je načelnik Greblički, pa izdvojio ključne projekte u nadolazećem razdoblju. 

Nastavak projekata

– Nastavljamo gradnju gospodarske zone što smatram da je jedan od bitnijih projekata i svakako ćemo i u narednom razdoblju težiti razvoju gospodarstva na području naše općine. Procijenjena vrijednost prve faze je oko 12 milijuna kuna. Projektirali smo nogostup kroz Dubrovčan, Družilovec i dio Trgovišća za što bi radovi također trebali krenuti ove godine. Asfaltiranje cesta planirano je za preko 6000 metara ove godine i naravno, tu su i sva ostala redovna održavanja – najavio je Greblički. 

Ono što još svakako treba spomenuti je i aktivna stanogradnja na području općine. Sve je veći broj, kako ističe načelnik, mladih obitelji koje dolaze iz Zagreba. 

– Vjerujem da je glavni razlog cijena stanova, koja je kod nas mnogo niža nego na području Zagreba. Isto tako, Veliko Trgovišće ima dobru prometni povezanost i s drugim dijelovima Zagorja, ali i sa Zagrebom. Po anketi smo među prve tri jedinice lokalne samouprave po potražnji za stanovima u Zagorju. Na nama je da osiguramo preduvjete da mladi kod nas imaju sav potreban sadržaj.

Na kraju, načelnik Greblički uputio je svojim mještanima čestitku uz snažnu poruku:

– Čestitam svim stanovnicima naš Dan općine, a ostale čitatelje pozivam da nam se pridruže. Pozivam također sve na više međusobnog uvažavanja, tolerancije i manje ogovaranja. Svi bismo željeli više i to je ljudski i prirodno, no za određene projekte treba vremena. Vjerujem da ćemo sve što smo zamislili i odraditi. Još jednom hvala svima i sretno – poručio je Greblički. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba