SESTRINSTVO, GLAS KOJI VODI: Povodom Međunarodnog dana sestrinstva razgovarali smo s Tatjanom Brodar – Poslončec iz ordinacije Obiteljske medicine u Sv. Križu Začretju

PUNO STRPLJENJA I PONEKI OSMIJEH: “Nemojmo kritizirati kolegice i kolege, pokažimo razumijevanje i diskretno ukažimo na problem – tako nećemo srozati ugled struke i samih sebe”

Objavljeno: 12.05.2022. zagorjeinternational

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan sestrinstva – jedne od najhumanijih profesija. Međunarodno vijeće medicinskih sestara (International Council of Nurses) ove je godine kao temu istaknulo “Sestrinstvo, glas koji vodi; Vizija budućnosti zdravstvene zaštite“. Tema se referira na utjecaj pandemije COVID-a-19 na zdravstvene sustave i sestrinsku profesiju, kao i formaciju budućnosti zdravstvene zaštite.

Životni poziv

Prilika je to da nekoliko rečenica ili nekoliko minuta posvetimo upravo tim ljudima koji nesebično svakodnevno brinu o našem zdravlju i za koje, barem u velikoj većini, biti medicinska sestra ili tehničar, nije zanimanje, već poziv. Evo što ovaj dan znači za medicinsku sestru, prvostupnicu sestrinstva Tatjanu Brodar – Poslončec, inače zaposlenu u ordinaciji Obiteljske medicine u Svetom Križu Začretju.

– Od početka pandemije, brojne kolegice i kolege diljem svijeta iskazali su enormne napore u svakodnevnom radu i pružanju kvalitetne skrbi za sve bolesnike. U dvije godine korone medicinske sestre i tehničari su, kao najveća zdravstvena profesija, bili na prvoj razine obrane od korone, te su prema podacima ICN-a, ujedno bili i  najzaraženija profesija koronavirusom, što je naravno, bila posljedica svakodnevnog izlaganja virusu. Zbog posljedica na fizičko i psihičko zdravlje struke, nazvali su ovaj fenomen “Masovna traumatizacija” globalne sestrinske radne snage. To će se, nažalost, odraziti na još veći nedostatak medicinskih sestara i tehničara u svim segmentima zdravstvenog sustava. Niski prihodi, nedostatak poštovanja profesije, utjecat će na sve manji upis u medicinske škole – istaknula je Brodar – Poslončec, dodajući da ih se na taj dan sjete barem mediji, pa onda i druge podsjete koliko su medicinske sestre i tehničari važan dio zdravstvenog lanca.

Brža prilagodba

– Svako radilište u zdravstvenom sustavu je zahtjevno i iziskuje stalnu edukaciju i učenje. Edukacijski procesi su također bili praktično zaustavljeni, ali prilagodljivost i snalažljivost išla je u korak s pandemijom, pa smo učile preko ‘online webinara’ i povezivale se grupama na društvenim mrežama, kako bismo dobile što više informacija i novosti, koje su se mijenjale iz dana u dan. Medicinske sestre su danas vrlo širokog i visokog obrazovanja (prvostupništvo, diplomirane med. sestre, mag. sestrinstva), koje nam omogućuje brže i lakše prilagođavanje i snalaženje u svakodnevnom poslu koje nas dočekuje u ordinacijama i raznim odjelima. Osobno radim u ordinaciji obiteljske medicine, pa se kroz nekoliko slikica može pokazati samo mali segment rada s kojim se svakodnevno srećemo – kaže Brodar – Poslončec i dodaje:  

– Pacijenti prepoznaju kvalitetan rad i komunikaciju. Zato preporučam svim kolegicama i kolegama puno strpljenja i poneki osmijeh, iako nam možda u tom trenutku do njega nije ni najmanje stalo, bit ćete cijenjeni. I nikad nemojmo kritizirati rad kolegice i kolega, pokažimo razumijevanje jedni za druge i diskretno ukažimo na problem, jer tako nećemo srozati ugled struke i samih sebe. Medicinske sestre kao najveća zdravstvena profesija moraju imati sastavnu ulogu u kreiranju budućnosti zdravstvene zaštite, pa svim kolegicama i kolegama želim sretan Dan sestrinstva te puno strpljenja i znanja u struci – zaključuje Brodar – Poslončec.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝
Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

KAMO NAKON SREDNJE? Fakultet organizacije i informatike ima novi modernizirani preddiplomski trogodišnji stručni studij poslovne informatike u vašoj neposrednoj blizini!

Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter