DAN OPĆINE MAČE: Načelnica Mikulec Šimunec istaknula najvažnija događanja u općini u proteklom razdoblju

“Naučili smo da nikada neće biti bezbrižno doba, ali uvijek moramo podsjećati jedni druge da je taj ‘kutek’ u kojem živimo prekrasan”

Objavljeno: 12.05.2022. Vanja Hozmec

Općina Mače svoj dan slavi 13. svibnja, a kako taj dan pada sutra, ovo je bila idealna prilika da nam načelnica Mladenka Mikulec Šimunec ispriča što se na području općine radilo unazad godinu dana te kakvi su planovi za naredno razdoblje. 

Tijekom prošle godine na području Mača bilo je mnogo gradilišta, a unatoč krizi izazvanoj koronavirusom, otkrila nam je načelnica, svi su građevinski poslovi dovršeni.

– Prošle smo godine dovršili projekt izgradnje Dječjeg vrtića “Mačići” i time je otvoreno 11 novih radnih mjesta. Asfaltirane su tri nerazvrstane ceste na području općine, a presvučen je asfaltni zastor na dionici Kuti – Grabe u duljini od 850 metara, što je ujedno bila i druga faza ovog projekta. Jedan od važnijih dovršenih projekata je bilo i multimedijalno opremanje našeg Doma kulture, a sanirano je i klizište “Kunići” kao i nestabilni pokos kod groblja u Maču – ispričala je Mikulec Šimunec i dodala da se, uz sanaciju nestabilnog pokosa na groblju, sva tri groblja na području općine redovito održavaju te da se sade novi biljni nasadi. 

Mještani najvažniji

S obzirom na činjenicu da općinski proračun nije velik, Općina se javlja na sve raspoložive natječaje, a dobivena sredstva svaki puta garantiraju provedbu projekata. Također, govori Mikulec Šimunec, veliku ulogu u poboljšanju kvalitete života u Maču ima i Krapinsko – zagorska županija te Županijska uprava za ceste KZŽ. 

– Naše škole svake godine se obnavljaju. Osnovna škola Mače u nekoliko je faza potpuno obnovljena. Obnovljena je kotlovnica, zatim fasada, a u zadnjoj fazi i potporni zid dvorane. Ulaganje je bilo ogromno no naših 160 učenika to je i zaslužilo. U 2021. godini krenulo se s obnovom Područne škole Peršaves. Uređena je unutrašnjost zajedno s grijanjem i svim instalacijama, a ove godine očekujemo radove na fasadnoj ovojnici. Nakon toga nam preostaje faza uređenja okoliša – rekla je načelnica. 

Uz ove veće infrastrukturne projekte, Mikulec Šimunec je rekla da su najbitniji ipak mještani, stoga je svakodnevica uvijek ispunjena realizacijom niza manjih projekata i brigom za djecu te osjetljive i potrebite članove društva. 

– Brinuli smo za najmlađe kroz potpore za novorođene, sufinancirali smo dječje vrtiće i čuvaonice, uvedena je škola u prirodi i sufinanciranje općine 50 posto iznosa za svakog polaznika, sufinanciran je prijevoz školaraca kao i njihove radne bilježnice te radni materijal za sve učenike, a Općina financira i sedam učeničkih i sedam studentskih stipendija. Od prošle godine nagrađujemo i najuspješnije učenike novčanom nagradom, redovito financijski podupiremo rad udruga i to s gotovo 300.000 kuna, a nismo zaboravili niti naše poljoprivrednike za koje su uvedene dvije potpore – sufinanciranje osjemenjivanja krmača i krava te sufinanciranje kopanja poljskih kanala. Isto tako, kao i o najmlađima, Općina brine i o starijima, pa se tako na području Mača, kroz partnerstvo i provedbu EU projekata, provodi projekt “MIPOS” i njegov program zapošljavanja “Zaželi”, zahvaljujući čemu se za 30-ak korisnika s našeg područja brinu gerontodomaćice. Moram istaknuti i da su se znatno povećala izdavanja za “pomoći obiteljima i kućanstvima“ – kazala je načelnica Mikulec Šimunec.

Projekti se na području općine nastavljaju i u ovoj godini, a oni infrastrukturni su već u tijeku.

– Trenutno se presvlači dionica Kuti – Grabe u trećoj fazi i to oko 700 metara dužine, a u posao je uveden i izvođač radova za asfaltiranje još tri nerazvrstane ceste. Tu će nam od pomoći biti sredstva odobrena na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U Agronet sustavu raspisana je nabava za izvođača izgradnje parapetnog zida groblja Mače, a ovaj projekt će biti sufinanciran sredstvima natječaja LAG-a “Zeleni bregi”. U tijeku je i priprema opsežne dokumentacije za postavu dvije autobusne nadstrešnice za školsku djecu na županijskim cestama, a uskoro će biti postavljena i kamera za kontrolu brzine na samom ulasku u mjesto – otkrila je načelnica i dodala da se redovitom komunikacijom s mjesnim odbornicima izrađuje popis radova za narednu godinu, a radovi će intenzivnije krenuti u ljetnim mjesecima. 

Svijetla budućnost

Također, načelnica je otkrila kako su konačno vidljivi i značajni pomaci u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u Sutinskim toplicama, a što će mnogo značiti za budućnost.

– Komplet od pet elaborata krenuo je u zemljišnoknjižni postupak. Po ukidanju epidemioloških mjera, sud je napokon krenuo s izlascima na teren. Ovaj proces je vrlo zahtjevan, traži strpljenje, ali niti jedan daljnji korak nije moguć bez njega, a nakon završetka, značajna kvadratura zemljišta bit će spremna za investitore. Veselimo se svijetloj budućnosti koja polako, ali sigurno stiže – zadovoljno govori Mikulec Šimunec.

S obzirom na proteklo razdoblje u kojem su zbog pandemije vladala brojna ograničenja, načelnica ističe da se u Maču konačno počeo buditi i kulturni, društveni i sportski život, a brojnim manifestacijama se vesele svi mještani. 

– Naše udruge napokon su dočekale doba bezbrižnih proba, nastupa i druženja. Naše najveće događanje u mjestu je ‘Tamburaška noć’. Pripreme za drugi vikend srpnja već su uvelike u tijeku, a pravo je veselje i olakšanje ponovno živjeti u dobu “normalnog” druženja.  Članovi udruga jedva su dočekali i s nestrpljenjem čekaju da pokažu svoje umijeće u danima ‘Tamburaške noći’ – rekla je načelnica i dodala da će i program povodom Dana općine također biti zanimljiv:

Taj kutek naš…

– Dan općine Mače slavimo u petak, a ujedno će tada biti upriličeno i svečano otvorenje Dječjeg vrtića “Mačići”. Vrtić je počeo s radom 6. rujna 2021. godine, ali zbog epidemiološke situacije nismo mogli odraditi otvorenje na način na koji bismo htjeli, a to je s onima zbog kojih građevina postoji –  naših najmlađih. Zbog njih će cjelokupna proslava biti u jutarnjim satima kako bi maleni bili najkoncentriraniji i najodmorniji da nam prikažu program koji su s odgojiteljicama marljivo pripremali. Cjelokupan program otvorenja i svečane sjednice Općinskog vijeća odvijat će se ispred zgrade vrtića. U slučaju lošijeg vremena svečana sjednica seli se u naš Dom kulture – otkrila je načelnica. 

Na samom je kraju svim svojim sumještankama i sumještanima uputila čestitku povodom Dana općine. 

– Drage Mačanke i Mačanci, sretan nam Dan općine! Pogledajmo oko sebe koliko smo sretni mjestom u kojem živimo. Uvijek iznova moramo podsjetiti jedni druge da je ‘kutek’ u kojem živimo prekrasan. Sada smo već naučili da nikada neće biti bezbrižno doba. Nakon korone stigla je financijska kriza. Kao i do sada, trudit ćemo se uhvatiti u koštac sa svakim izazovom, dati najbolje od sebe u ovom poslu i dati najbolje što se može našim žiteljima – poručila je načelnica Mikulec Šimunec.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba